Video – Η μοτοσυκλέτα-ρομπότ Yamaha MOTOROiD… Ζει!

Το Tokyo Motor Show είναι πάντοτε μια καλή ευκαιρία για επίδειξη δύναμης από τους εγχώριους κατασκευαστές και οι Ιάπωνες δεν απογοήτευσαν ούτε αυτή τη φορά. Για το 2017, η Yamaha αποκάλυψε τη μοτοσυκλέτα-ρομπότ MOTOROiD, η οποία κινείται μόνη της και υπακούει σε εντολές!

Γνωρίζαμε για την ύπαρξη του παράξενου αυτού μοντέλου πριν ακόμη πατήσει τις ρόδες του στο Ιαπωνικό Motor Show. Η Yamaha όμως είχε φροντίσει να αποκαλύψει ελάχιστα για τη δημιουργία της, ή ακόμη καλύτερα, αυτά που δεν είχαν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη της μοτοσυκλέτας.

Γιατί περί αυτού πρόκειται όλο το concept MOTOROiD, πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα-ρομπότ η οποία διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη (AI), όμως δεν γνωρίζαμε ποιές θα είναι οι δυνατότητές της.

Στο Tokyo Motor Show όμως, το μοντέλο μας έδειξε τι μπορεί να κάνει. Ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, καθώς είμαστε σίγουροι ότι δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Ποιά είναι τα ‘αυτά’; Πάμε να τα δούμε.

Αρχικά, ο Ιάπωνας που το διαχειρίζεται το θέτει σε λειτουργία με ένα διπλό χτύπημα στο πάνω μέρος, εκεί που ‘παραδοσιακά’ είναι η θέση του τεπόζιτου. Στη συνέχεια ο ίδιος άνθρωπος ‘καλεί’ το MOTOROiD να τον ακολουθήσει στην άλλη πλευρά του χώρου και η μοτοσυκλέτα-ρομπότ σηκώνεται από το πλαϊνό της σταντ και τον ακολουθεί!

Το σήκωμα από το σταντ γίνεται με έναν πολύ ενδιαφέρον τρόπο, καθώς για αυτή τη λειτουργία αλλά και για την διατήρηση της ισορροπίας του, το MOTOROiD περιστρέφει το ψαλίδι (άρα και τον πίσω τροχό), αλλά και τον ηλεκτροκινητήρα του!

Τα παραπάνω συνδεδεμένα μέρη κινούνται ως ένα και φαίνεται ότι περιστρέφονται σε ένα σταθερό σημείο. Έτσι, μόλις το MOTOROiD αντιληφθεί πλευρική κίνηση ή χρειάζεται να σηκωθεί από το πλαϊνό του σταντ, αρχίζει να περιστρέφει αυτά του τα μέρη ώστε να μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία του!

Το ίδιο κάνει και όταν το ‘αφεντικό του’ προσπαθεί με ελαφρά σπρωξίματα να το ρίξει κάτω, όμως το MOTOROiD του δείχνει ότι πολύ απλά δεν πέφτει και στέκει αγέρωχο στο ύψος του.

Αυτή ήταν και η πρώτη ‘γεύση’ του νέου δημιουργήματος της Yamaha, όμως είμαστε σίγουροι ότι η μοτοσυκλέτα-ρομπότ της Yamaha έχει πολλά ακόμη να μας δείξει στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μεταμορφώνεται, τουλάχιστον όχι ακόμα…

Δείτε το video!

 

Video: Japan Times