MotoGP Mugello – FP&Q – Pole για Vinales, το 1-2 η Yamaha με τον Rossi

Στις ζεστές συνθήκες του Mugello ο Maverick Vinales κατέκτησε την τρίτη του φετινή pole position, αφήνοντας όπως και στο Le Mans πίσω του τον Valentino Rossi. Από την 3η θέση του αυριανού grid θα εκκινήσει ο Andrea Dovizioso.

FP3: Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της πίστας ήταν αρκετά υψηλές ήδη από το πρωί (39°C), με τους χρόνους να μη μεταβάλλονται σημαντικά έως και τα τελευταία λεπτά της διαδικασίας. Cal Crutchlow και Aleix Espargaro ήταν οι αναβάτες που πέρασαν από την κορυφή της κατάταξης, ώσπου όλοι έβαλαν τα μαλακά τους ελαστικά.

Ο Rossi τελικά κατάφερε να σημειώσει με διαφορά τον ταχύτερο γύρο της διαδικασίας, με χρόνο 1.46.543. Στη 2η θέση και 0.322sec από τον Ιταλό έμεινε ο Marquez, με τον Lorenzo να δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση, ολοκληρώνοντας 3ος.

FP4: Λίγες ώρες αργότερα η θερμοκρασία στο FP4 είχε φτάσει τους 53°C στην επιφάνεια της Ιταλικής πίστας, αλλάζοντας κάπως το επίπεδα πρόσφυσης για τους αναβάτες. Ο Johann Zarco ήταν αυτός που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο (1.47.690), ο οποίος όμως ήταν πάνω από 1sec πιο αργός από τον αντίστοιχο ταχύτερο του Rossi στο FP3.

Ο Ιταλός έμεινε στη 2η θέση της κατάταξης (+0.063), επιβεβαιώνοντας την ταχύτητά του και σε αυτή την ελεύθερη διαδικασία. Για την ακρίβεια ο Rossi έδειχνε να έχει ξεπεράσει εντελώς τον τραυματισμό που αποκόμισε την περασμένη εβδομάδα και οδηγούσε πάρα πολύ γρήγορα. Την 3η θέση της κατάταξης συμπλήρωσε με την παρουσία του ο Marquez.

Q1: Οι πρώτες κατατακτήριες δοκιμές της ημέρας είδαν τον 2ο του περασμένου αγώνα να περνά στο Q2 από την 1η θέση της κατάταξης, αφήνοντας ελάχιστα πιο πίσω τον Danilo Petrucci και την Desmosedici GP17 του. Έκπληξη αποτέλεσε ο εκτός Q2 ρυθμός του Crutchlow, ο οποίος δεν προσπάθησε ως το τέλος για κάτι καλύτερο.

Απογοητευμένος ήταν και ο Andrea Iannone, ο οποίος αν και έχει κατακτήσει pole position στο Mugello στο παρελθόν με την Ducati, φέτος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 6η θέση του Q1 και την 16η του αυριανού grid.

Στην 8η και 13η θέση της διαδικασίας ολοκλήρωσαν οι KTM των P. Espargaro και Smith, οι οποίες μαζί με την Aprilia του Sam Lowes σημείωσαν τη μικρότερη τελική ταχύτητα του Q1 (339.9χλμ/ώρα ο Espargaro, 337.7χλμ/ώρα ο Smith).

Q2: Η ώρα της μεγάλης μάχης είχε φτάσει και η θερμοκρασία συνέχισε να ανεβαίνει τόσο στην επιφάνεια του οδοστρώματος (55°C), όσο και στο μυαλό των αναβατών και των φιλάθλων. Ο πρώτος αναβάτης που σημείωσε χρόνο ήταν ο Lorenzo, με τον Marquez να τον ακολουθεί από κοντά.

Πέντε λεπτά με την εκκίνηση της διαδικασίας ο Aleix Espargaro είχε πτώση, δίνοντας επιπλέον δουλειά στην ομάδα του για την συνέχεια. Ο Ισπανός σηκώθηκε ανέπαφος και γύρισε στα box της ομάδας του, περιμένοντας τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του να ετοιμαστεί.

Την ίδια ώρα ο Petrucci είχε περάσει στην κορυφή, με μια ακόμη Ducati να σχηματίζει το προσωρινό 1-2 για τους κόκκινους. Ήταν ο Pirro αυτός που τα πήγαινε πολύ καλά στα πρώτα λεπτά, όντας μπροστά από τους Vinales, Marquez και Rossi.

Στη συνέχεια οι χρόνοι άρχισαν να πέφτουν και από την κορυφή του Q2 πέρασαν οι Marquez και Petrucci λίγο πριν την επιστροφή στα pit για το τελευταίο stint. Στο μεταξύ, ως εκείνη την ώρα οι εργοστασιακές Yamaha και Honda χρησιμοποιούσαν τον ίδιο συνδυασμό ελαστικών, σκληρό εμπρός και μαλακό πίσω.

Την ώρα που όλοι στα pit ο Lorenzo έβρισκε άδεια μπροστά του την πίστα, σημειώνοντας τον 3ο ταχύτερο γύρο της διαδικασίας. Δύο λεπτά πριν το τέλος ο Pedrosa ‘έγραψε’ τον ταχύτερο χρόνο, με τον πέρασμα του Ισπανού να μένει στην κορυφή για μόλις 10sec. Ο Bautista που ερχόταν πίσω του σημείωσε 1.47.167, περνώντας αυτός στην 1η θέση!

Μόλις 30sec αργότερα ο Vinales όμως σημείωσε έναν εξαιρετικό γύρο (1.46.575), ο οποίος ήταν 0.071sec πιο αργός από τον αντίστοιχο χρόνο που έδωσε στον Rossi την περσινή pole position! Για το 2017 ήταν αρκετός ώστε να χαρίσει στον Ισπανό πρωτοπόρο του πρωταθλήματος την 1η θέση, καθώς κανείς δεν κατάφερε να ξεπεράσει αυτόν τον χρόνο.

Πίσω από τον αναβάτη της Yamaha ακολουθούσε ο Dovizioso, ο οποίος ανέβηκε προσωρινά στη 2η θέση. Ένα λεπτό πριν το τέλος τη θέση του Ιταλού πήρε ένας άλλος Ιταλός με την ίδια μοτοσυκλέτα (Petrucci), με τον χρόνο του όμως να ακυρώνεται καθώς ξεπέρασε τα όρια της πίστας.

Στο μεταξύ ο Rossi είχε ανέβει στην 3η θέση και με την ακύρωση του συμπατριώτη του στη 2η, όμως ο τελευταίος γύρος του 38χρονου δεν ήταν αρκετά καλός για την pole position, ούτε καν για να βελτιώσει τον προσωπικό του χρόνο.

Όμως, πριν την εκκίνηση του Ιταλικού GP λίγοι θα ήταν αυτοί που θα πίστευαν ότι θα έβλεπαν το ίδιο δίδυμο να κοσμεί την πρώτη σειρά του Κυριακάτικου αγώνα, (όπως και στο Le Mans) δεδομένου του τραυματισμού του Rossi.

Στην 3η θέση βρέθηκε τελικά ο Dovizioso, ο οποίος αναμένεται να δώσει το δικό του χρώμα στην αυριανή μάχη της πρωτιάς. Μια θέση πιο πίσω ολοκλήρωσε ο αθόρυβος Pirro, με τον Pedrosa να επικρατεί του teammate του, Marc Marquez.

Ο Ισπανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν πήρε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις σημερινές κατατακτήριες, καθώς στον τελευταίο του γρήγορο γύρο βρέθηκε πίσω από τον Zarco. Ο Γάλλος δεν ήταν ιδιαίτερα καλώς στο Q2, ολοκληρώνοντας στην 11η θέση.

Την αυριανή τρίτη σειρά του grid ανοίγει ο Lorenzo, έχοντας δίπλα του τους Bautista και Petrucci. Τη δεκάδα των χρόνων συμπλήρωσαν ο Tito Rabat.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Mugello Αποτελέσματα Κατατακτήριων Δοκιμών 2017
MotoGP Mugello Αποτελέσματα Κατατακτήριων Δοκιμών 2017