MotoGP Le Mans – FP1&FP2 – Ο Miller πήρε ρίσκα τα οποία απέδωσαν

Η πρώτη ημέρα ελεύθερων δοκιμών στην πίστα του Le Mans ολοκληρώθηκε, με τον Jack Miller να ηγείται στα συνδυασμένα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας. Τις θέσεις 2 και 3 συμπλήρωσαν ο Marc Marquez και ο τοπικός ήρωας, Johann Zarco.

FP1: Η πολύφημη πίστα του Le Mans υποδέχθηκε τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας με βρεγμένο οδόστρωμα και συννεφιά στον ουρανό της, η οποία με το πέρασμα της ώρας αραίωνε. Οι συνθήκες της πίστας βελτιώνονταν και ο Jack Miller τόλμησε να ρισκάρει στη μισόστεγνη πίστα, τοποθετώντας slick ελαστικά.

Ο Αυστραλός κατάφερε να βρει σύντομα την αίσθηση που ήθελε πάνω στη Honda του και όταν έφερε τα ελαστικά του στην κατάλληλη θερμοκρασία, άρχισε να επιτίθεται κατ’ επανάληψην στο χρονόμετρο. Τον ίδιο τύπο ελαστικών έβαλε στα τελευταία λεπτά και ο Valentino Rossi, με τον Ιταλό όμως να μην ‘πατάει’ καλά στην Γαλλική άσφαλτο.

Ο Miller από την πλευρά του ‘πετούσε’ και σημείωνε συνεχώς ταχύτερους γύρους, κατεβάζοντας συνεχώς το δικό του ταχύτερο πέρασμα κατά σχεδόν 1sec τη φορά.

Τελικά, έχοντας μονοπωλήσει τους χρόνους στα τελευταία στάδια της διαδικασίας του FP1, ο Miller κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με διαφορά πάνω από 1sec από τον 2ο Marc Marquez (+1.288sec).

Ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής του MotoGP βελτίωσε κατά πολύ τον προσωπικό του χρόνο στο τελευταίο του πέρασμα, αφήνοντας στην 3η θέση τον Zarco ο οποίος ήταν και αυτή τη φορά – μετά τη Jerez – η ταχύτερη M1. Στην 4η θέση έμεινε ο Cal Crutchlow, ο οποίος ήταν πάνω από 2sec μακριά από τον χρόνο του Miller.

Στις θέσεις 5, 6 και 7 ολοκλήρωσαν τις προσπάθειές τους οι Baz, Abraham και Smith, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί την καλύτερή του εμφάνιση με τα χρώματα της KTM. Πίσω από τον Βρετανό βρέθηκε ο Valentino Rossi, με τον Ιταλό να δοκιμάζει – όπως προείπαμε – τόσο τα slick ελαστικά, όσο και το fairing με τα ενσωματωμένα πτερύγια της Yamaha.

Ο Ιταλός κατάφερε να μπει στην πρώτη 4αδα λίγα λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, ενώ στην υπόλοιπη διαδικασία βρισκόταν σχεδόν μονίμως εκτός 15αδας. Τελικά υποχώρησε στην 8η θέση, μιας και δεν κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του στο τελευταίο του πέρασμα.

Τη δεκάδα του FP1 έκλεισαν οι Alvaro Bautista και Maverick Viñales.

Bradley Smith Le Mans 2017
MotoGP Le Mans: Ο Bradley Smith καταφέρνει να φέρει την KTM του στην 7η θέση τόσο στο FP1, όσο και στη συνολική κατάταξη της ημέρας

FP2: Οι συνθήκες στην πίστα του Le Mans χειροτέρεψαν και το ψιλόβροχο έκανε την εμφάνιση του στο FP2, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των αναβατών. Οι Ducati φάνηκαν να έχουν το πάνω χέρι σε αυτές τις συνθήκες, με τον Scott Redding να βρίσκεται στην κορυφή των χρόνων για το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.

Στη συνέχεια τα ηνία ανέλαβε ο Danilo Petrucci (teammate του Redding), ενώ τις ελεύθερες δοκιμές ολοκλήρωσε στην 1η θέση μια άλλη Ducati, αυτή του Andrea Dovisioso. Το 1.43.673 που σημείωσε ο Ιταλός ήταν αρκετό ώστε να αφήσει τον Marquez πίσω του, με τον Ισπανό να χάνει την πρωτιά για μόλις 0.043sec.

Τις δύο θέσεις πίσω από τον περσινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή συμπλήρωσαν οι δύο μοτοσυκλέτες της Pramac Ducati, με τον Petrucci να ολοκληρώνει τη διαδικασία μπροστά από τον Redding.

Παρ’ όλο που οι συνθήκες το μεσημέρι ήταν χειρότερες, οι Dovizioso και Redding βελτίωσαν τους πρωϊνούς τους χρόνους, χωρίς όμως να καταφέρουν να μπουν στην πρώτη δεκάδα των συνδυασμένων αποτελεσμάτων.

Τη δεκάδα του FP2 ολοκλήρωσαν οι Iannone, Bautista, Miller, Viñales, Lowes και Rossi, με τον Βρετανό αναβάτη της Aprilia να πετυχαίνει το καλύτερό του αποτέλεσμα στην μέχρι τώρα πορεία του στη μεγάλη κατηγορία.

Πάντως, σε ακόμη μια φετινή ελεύθερη διαδικασία, μεγάλα ονόματα φιγουράρουν εκτός της πρώτης δεκάδας. Ο Crutchow ήταν μόλις 13ος, ο Lorenzo 14ος, ενώ ο νικητής του τελευταίου αγώνα στη Jerez, Dani Pedrosa, ήταν μόλις 21ος.

Αύριο αναμένεται μεγάλη μάχη για τις θέσεις που οδηγούν στην δεκάδα που περνάει απ’ ευθείας στο Q2, ενώ και οι καιρικές συνθήκες υπολογίζεται ότι θα βελτιωθούν.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

Αποτελέσματα ελεύθερων δοκιμών MotoGP Le Mans 2017