MotoGP Circuit Of The Americas – Race – ‘Restart’ στο πρωτάθλημα!
Ο αγώνας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν ώστε να πάρει ‘φωτιά’ το πρωτάθλημα, με τον Marc Marquez να επιστρέφει στις νίκες, τον Valentino Rossi να επιβεβαιώνει ταχύτητα και σταθερότητα (2ος) και τον Maverick Vinales να αποδεικνύει ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Στο βάθρο ανέβηκε και ο Dani Pedrosa, κάνοντας το 1-3 για τη Honda.
Η ελαφριά συννεφιά των δύο προηγούμενων ημερών δεν υπήρχε την Κυριακή το μεσημέρι στον ουρανό του Texas, με τη θερμοκρασία ασφάλτου να είναι ιδανική· το θερμόμετρο έδειχνε 38°C στην επιφάνεια της πίστας λίγες στιγμές πριν την εκκίνηση του αγώνα και όλοι έπρεπε να σιγουρευτούν/ρισκάρουν με την επιλογή των ελαστικών τους, καθώς καμιά άλλη περίοδος δεν είχε τέτοιες θερμοκρασίες όλο το Σαββατοκύριακο.
Έτσι, ο Marquez από την pole επέλεξε σκληρό εμπρός-πίσω συνδυασμό ελαστικών, ενώ την ίδια επιλογή έκανε και ο Cal Crutchlow της ομάδας του Lucio Cecchinello που εκκινούσε από την 9η θέση. Η τρίτη (πολύ) γρήγορη Honda στις μπροστά θέσεις ήταν αυτή του Dani Pedrosa (4ος στο grid), ο οποίος επέλεξε όμως μεσαίο εμπρός και σκληρό πίσω.
Έχουμε δει και άλλες φορές από τον Dani να χρησιμοποιεί πιο μαλακό εμπρός ελαστικό από τους άλλους αναβάτες της Honda, καθώς ο ίδιος και η ομάδα του λένε ότι λόγω σωματικού βάρους και στυλ οδήγησης το εμπρός ελαστικό του δεν φθείρεται στον ίδιο βαθμό.
Στο ‘στρατόπεδο’ της Yamaha τώρα, οι Vinales-Rossi-Zarco έβαλαν τα μεσαία ελαστικά στις μοτοσυκλέτες τους, καθώς παραδοσιακά οι M1 μπορούν να φτάσουν στον τερματισμό με πιο μαλακές γόμες (από τις Honda) απροβλημάτιστα.
Στην εκκίνηση είδαμε έναν Pedrosa ‘από τα παλιά’ να στρίβει στην 1η θέση, κάνοντας μια πραγματικά σπουδαία εκκίνηση. Πίσω του ο Rossi έκανε μια απόπειρα προσπέρασης στον Marquez για την 2η θέση, ο Ισπανός όμως κρατήθηκε καλά και αυτή ήταν όλη η ‘μάχη’ που είδαμε μεταξύ των δύο για τη συνέχεια του αγώνα.
Πολύ καλά έφυγε και ο Jorge Lorenzo (4ος), ο οποίος λίγες στροφές μετά έμεινε πίσω από τον αναβάτη που τον αντικατέστησε στη Yamaha, τον Maverick Vinales.
Οι δύο τους βρέθηκαν δίπλα-δίπλα στην πίσω μεγάλη ευθεία του Texas και εκείνη ίσως ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή του Lorenzo ως αναβάτης της Ducati, καθώς κυριολεκτικά ‘κατάπιε’ την M1 του Vinales χρησιμοποιώντας τη δύναμη της Desmosedici. Λίγες στροφές μετά όμως και ο Vinales ήταν και πάλι μπροστά.
Η χαρά του νικητή των δύο πρώτων αγώνων όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς στα τέλη του δεύτερου γύρου είχε πτώση που τον έθεσε εκτός αγώνα, χωρίς ευτυχώς κάποιο τραυματισμό. Η γεμάτη σαμαράκια Στροφή 18 φαινόταν ότι θα είναι πρόβλημα για πολλούς, καθώς κανείς δεν μπορούσε να περάσει απροβλημάτιστα πάνω από τις έντονες και εμφανείς (στις μοτοσυκλέτες) στο γυμνό μάτι ανωμαλίες της ασφάλτου.
Από το replay που είδαμε μέσα από τη μοτοσυκλέτα του Vinales παρουσιάσθηκε μια στιγμιαία αστάθεια λίγο πριν καταλήξει στο έδαφος, με τον ίδιο να έχει ακολουθήσει προηγούμενως μια πιο ανοιχτή γραμμή στην δεξιά παρατεταμένη στροφή. Σημασία όμως δεν έχει πως, σημασία έχει το αποτέλεσμα και ο κύριος ‘Top Gun’ απέδειξε χθες πως τα λάθη (ή όι ατυχίες, όπως θέλετε πείτε το) υπάρχουν για όλους. Δίχως εξαιρέσεις.
Αυτή ήταν και η πρώτη εγκατάλειψη του Vinales εδώ και πάνω από ένα χρόνο (η τελευταία ήταν πέρυσι στην Αργεντινή), με τις Honda στην κορυφή να δείχνουν ότι μπορούν να οδηγήσουν απροβλημάτιστα τον αγώνα. Ο Pedrosa βέβαια έκανε κάποια λαθάκια, το μεγαλύτερο όμως το έκανε ο Zarco όταν και ‘χώθηκε’ άτσαλα στον Rossi.
Ο Γάλλος ήταν πολύ γρήγορος για άλλη μια φορά στα πρώτα στάδια του αγώνα, πιέζοντας ως και τον 7ο γύρο τον Ιταλό. Ένα λάθος του Rossi στη Στροφή 1 έφερε τον Zarco δίπλα στην εργοστασιακή M1 του, με τον αναβάτη της Τech3 να έρχεται με περισσότερη φόρα στο κομμάτι με τις συνεχείς εναλλαγές πορείας.
Στην πρώτη αριστερή ο Zarco ‘βούτηξε’ στην εσωτερική του Rossi με τους δύο αναβάτες να αποφεύγουν την επαφή λόγω της ψύχραιμης αντίδρασης του Ιταλού, ο οποίος σήκωσε τη μοτοσυκλέτα του και συνέχισε ευθεία στο σικεϊν. Μια κάπως παρακινδυνευμένη κίνηση από τον Zarco ο οποίος φαινόταν ότι έκανε μια σκέψη της τελευταίας στιγμής σε εκείνο το σημείο με τη συνέχεια ευτυχώς να μην περιέχει δράματα.
O ‘Γιατρός’ έκλεισε στιγμιαία το γκάζι του και άνοιξε ξανά, όμως μπαίνοντας και πάλι στην πίστα βρέθηκε στην ουρά του Marquez, ο οποίος ως τότε είχε δημιουργήσει μια μικρή διαφορά μεταξύ τους. Οι αγωνοδίκες θεώρησαν ότι ο Rossi κέρδισε πλεονέκτημα από αυτή του την έξοδο, επιβάλλοντάς του ποινή 0.3sec την οποία και θα του πρόσθεταν στο συνολικό του χρόνο με το τέλος του αγώνα.
Αυτό σήμαινε αυτόματα ότι αν ο Rossi τερμάτιζε με διαφορά μικρότερη από 0.3sec ααπό τον αναβάτη πίσω του θα έχανε τη θέση του, όμως ο Ιταλός δεν το γνώριζε και πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν ως το πέσιμο της καρώ σημαίας. Όσο για το πως αποφασίστηκε η ποινή, η μόνη εξήγηση είναι ότι η απόφαση βγήκε βάση της διαφοράς που μείωσε/αύξησε ο Rossi από τους Marquez/Zarco που βρίσκοντας εμπρός και πίσω του.
Τώρα, αν ήταν δίκαιη η τιμωρία του Rossi, θα σας πω μόνο να θυμηθείτε τον περσινό αγώνα του Silverstone. Η απάντηση βρίσκεται εκεί.Στην κορυφή ο Marquez αποφάσισε 13 γύρους πριν το τέλος να μας δείξει γιατί θεωρείται ο ‘Βασιλιάς της Αμερικής’, περνώντας τον Dani Pedrosa στην ίδια στροφή, με τον ίδιο τρόπο όπως είχε κάνει και το 2013 στον ίδιο αναβάτη, στο δρόμο προς την πρώτη νίκη της καριέρας του.
Ο Pedrosa προσπάθησε να μείνει κοντά του όμως σύντομα άρχισε να έχει προβλήματα με τη δεξιά πλευρά του ελαστικού του, με τον Rossi να τον πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μισού του αγώνα. Ο Ιταλός είχε φυλάξει δυνάμεις για το τέλος και δίχως να γνωρίζει ότι έχει δεχθεί ποινή έφτασε και πέρασε με άνεση τον βραχύσωμο Dani, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε απάντηση, αλλά έμεινε και 2.4sec μακριά από τον Rossi μέσα σε μόλις τρεις γύρους.
Ο Marquez στην κορυφή συνέχισε να πιέζει και δημιούργησε μια ξεκάθαρη διαφορά ασφαλείας, ενώ με αυτό τον τρόπο έφτασε σε μια μεγάλη νίκη που τον κρατά αρκετά κοντά στην κορυφή του πρωταθλήματος, πανηγυρίζοντας την 9η συνεχόμενη νίκη του επί Αμερικάνικου εδάφους.
Πιο κερδισμένος από όλους όμως έφυγε ο Valentino Rossi, ο οποίος με το τέλος του τρίτου Grand Prix της φετινής χρονιάς ηγείται του πρωταθλήματος. Ο Ιταλός δεν αρκέστηκε στην ασφάλεια της 3ης θέσης και τους 16 βαθμούς και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα στη μάχη για κάτι καλύτερο.
Έτσι, όταν ο Pedrosa ‘έμεινε’ από ελαστικά ο ‘Γιατρός’ ήταν εκεί για να το εκμεταλλευτεί και να προσθέσει ακόμη τέσσερις βαθμούς στο κυνήγι του πολυπόθητου, 10ου Τίτλου του. Ο Vale δεν έκανε βαθμοθηρικό αγώνα και ανταμείφθηκε, ενώ η συνέχεια του πρωταθλήματος θα δείξει πόσο σημαντικοί ήταν οι επιπλέον βαθμοί που κέρδισε.
Η εμφάνιση του Pedrosa ήταν θετική αλλά όχι εξαιρετική, με τον Ισπανό να οδηγεί καλά, χωρίς όμως να αποφύγει τα λάθη. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο του βάθρο μετά την περσινή νίκη του στο Misano μπορεί να ληφθεί μόνο ως καλός οιωνός για τον 31χρονο.
Για τον Crutchlow οι εντυπώσεις ήταν και πάλι πολύ θετικές, με τον Βρετανό να καταφέρνει να περάσει τον Zarco στους τελευταίους γύρους του αγώνα, παρά τα στιγμιαία λάθη του στα μέσα της κούρσας. Ο Crutchlow ίσως δικαιολογημένα πια αναζητά το απ’ ευθείας συμβόλαιο με τους Ιάπωνες, με τα αποτελέσματα του ως τώρα να τον κατατάσσουν στην 5η θέση του πρωταθλήματος, ένα βαθμό πίσω από τον 4ο Andrea Dovizioso.
Όσο για τον Zarco, ο αγώνας του ήταν και πάλι εντυπωσιακός, ενώ ο Γάλλος δεν παρέλειψε να μας δείξει ότι δεν φοβάται να τα βάλει με τον οποιονδήποτε. Ο ίδιος είπε για το περιστατικό με τον Rossi μετά το τέλος του αγώνα ότι «είχα μια ευκαιρία να το κάνω και ίσως να έπεφτα», όμως ίσως θα πρέπει να σκεφτεί ότι αν έπεφτε, το πιθανότερο θα ήταν να κατέστρεφε και τον αγώνα του Rossi. Και δεν έιμαι βέβαιος κατά πόσο άξιζε το ρίσκο του Zarco στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς όπως φάνηκε στη συνέχεια δεν είχε το ρυθμό να ακολουθήσει τον Ιταλό.
Στην 6η θέση τερμάτισε ο Andrea Dovizioso πραγματοποιώντας έναν αδιάφορο αγώνα μπροστά όμως και πάλι από τον Jorge Lorenzo, ο οποίος τερμάτισε στην 9η θέση, σχεδόν 4sec πίσω του. Ο Ισπανός πάντως δεν εκπλήρωσε τις (δικές του) προσδοκίες ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον αγώνα μέσα στους πρώτους πέντε.
Ο Andrea Iannone ανέκτησε πολλές θέσεις σε σχέση με τον πρώτο γύρο όπου ήταν μόλις 110ς, παρ’ όλα αυτά η 7η θέση δεν είναι και ότι καλύτερο για τον Ιταλό. Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Petrucci (8ος) και ο Miller (10ος).
Για τις Aprilia το Σαββατοκύριακο ήταν καταστροφικό ως το τέλος του, με τους Lowes και Aleix Espargaro να τίθενται εκτός αγώνα λόγω πτώσεων. Ο Aleix επέστρεψε στην πίστα, συλλέγοντας δεδομένα για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε για την KTM, με τον Pol Espargaro να εγκαταλείπει λόγω σπασμένου κινητήρα και τον Bradley Smith να μένει εκτός βαθμών, σε έναν αγώνα όπου είχαμε και πέντε εγκαταλείψεις.
Είχαμε πει στον περασμένο αγώνα ότι η συνέχεια μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και επιβεβεβαιωθήκαμε. Τώρα το καραβάνι του ΜotoGP περνάει στην Ευρώπη και το πρωτάθλημα αναμένεται να γίνει περισσότερο ‘καυτό’ από ποτέ…
Αναλυτικότερα η κατάταξη: