Νόμιμη ή όχι τελικά η διήθηση (filtering) της μοτοσυκλέτας;

Ένα ατύχημα στην Ελλάδα με μια κοπέλα μοτοσικλετιστή που επιχειρούσε διήθηση και μια απόφαση του Αρείου πάγου ξεκίνησε αρκετές συζητήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, κατά πόσο η διήθηση (filtering) ανάμεσα στα αυτοκίνητα είναι παράνομη η όχι.

Κατά αρχήν είναι γεγονός, ότι η διήθηση των μοτοσυκλετών βοηθά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και του μποτιλιαρίσματος. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων το αντιλαμβάνονται, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που βλέποντας τον μοτοσικλετιστή να περνά ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα, προσπαθούν να του κόψουν τον δρόμο, είτε πιστεύοντας ότι παρανομεί, είτε γιατί δεν του αρέσουν οι μοτοσυκλέτες.

Φυσικά υπάρχουν και οι μοτοσικλετιστές που κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας σε όλους φόβο. Υπάρχει ακόμα μια παράμετρος που πρέπει όλοι να καταλάβουμε. Μετά από μελέτες φάνηκε ότι είναι πιο επικίνδυνο για τις  μοτοσυκλέτες αν μένουν στην σειρά, παρά αν κάνουν διήθηση.

Αν οι μοτοσυκλέτες κινούνταν όπως τα αυτοκίνητα και έμεναν στην γραμμή, τότε τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για όλους και δεν θα υπήρχε λόγος χρησιμοποίησης τόσο της μοτοσυκλέτας, όσο και του ποδηλάτου στην πόλη.

Διήθηση μοτοσυκλέτας ανάμεσα σε αυτοκίνητα που κινούνται σε στοίχους

Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο χώρες που είναι παράνομη η διήθηση (filtering). Αυτές είναι η Ελβετία και η Δανία. Στις υπόλοιπες είτε είναι νόμιμη, είτε είναι ανεκτή με διαφοροποιήσεις. Σε όλες όμως υπάρχει ένα ‘αλλά’ το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν. «Η διήθηση πρέπει να γίνεται με προσοχή και να μην είναι επικίνδυνη».

 Αυτό που πρέπει να ξέρουμε σαν μοτοσικλετιστές, είναι ότι όταν κάνουμε διήθηση τότε παίρνουμε κάποιο ρίσκο. Αν προκαλέσουμε ατύχημα, όπως αν π.χ. πέσουμε πάνω σε αυτοκίνητο, τότε είμαστε υπεύθυνοι για την ζημιά. Αν παρανομούμε όταν κάνουμε διήθηση, όπως αν περνάμε πάνω από συνεχόμενη άσπρη γραμμή και μας κόψει κάποιος τον δρόμο, τότε το φταίξιμο είναι δικό μας.

Αν κάποιος μας κόψει τον δρόμο τότε δύσκολα η μάλλον δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε είτε το δικαστήριο είτε την ασφαλιστική εταιρεία, ότι δεν φταίμε και δεν ‘οδηγούσαμε επικίνδυνα’. Σε κάποιες χώρες η διήθηση πρέπει να γίνεται σε σταματημένα αυτοκίνητα και η μοτοσυκλέτα ή το ποδήλατο, θα πρέπει να κινούνται με ταχύτητα μέχρι 10 – 15 χλμ.

Σε άλλες χώρες αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη και την ωφελιμότητα της διήθησης των μοτοσυκλετών άρχισαν να παίρνουν μέτρα ώστε να βοηθούν τους μοτοσικλετιστές και γενικά την κυκλοφορία. Στην Barcelona στα φώτα τροχαίας έχουν τοποθετηθεί γραμμές ώστε να βγαίνουν οι μοτοσυκλέτες μπροστά. Η πιο σοβαρή όμως κίνηση γίνεται στην Γαλλία.

Κάνουν μια προσπάθεια να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο νομικό κώδικα, σχετικά με την διήθηση. Ο νόμος όμως από μόνος του δεν είναι αρκετός. Αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση και εκμάθηση. Πρέπει οι μοτοσικλετιστές να ξέρουν πότε θα κάνουν την διήθηση, έτσι οι οδηγοί αυτοκινήτων να την περιμένουν και να αφήνουν τον ανάλογο χώρο. Οι Γάλλοι θέλοντας να πετύχει και να μην είναι απλώς ένας νόμος, άρχισαν να το εφαρμόζουν σταδιακά, ώστε μέχρι το 2020 να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα.

Barcelona – Προτεραιότητα για τις μοτοσυκλέτες στα φώτα τροχαίας

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο αλλά τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Οι οδηγοί αυτοκινήτων είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι σχετικά με την διήθηση των μοτοσικλετιστών και προσέχουν. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι οι περισσότεροι σε κάποιο σημείο της ζωής τους οδήγησαν μοτοσυκλέτα.

Στην Κύπρο χρειάζεται δουλειά. Συζητώντας το θέμα με ένα φίλο μου έλεγε – και έχει δίκιο  – εδώ οι περισσότεροι θέλουν ένα δρόμο δικό τους. Αυτό που χρειάζεται είναι σεβασμός και κατανόηση. Πρέπει να μάθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στον δρόμο. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων πρέπει να μάθουν να κοιτάζουν τα καθρεφτάκια τους και να προσέχουν τους μοτοσικλετιστές.

Να αντιληφθούν ότι η διήθηση βοηθά και τους ίδιους και την κυκλοφορία γενικά. Από την άλλη, οι μοτοσικλετιστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην θέτουν σε κίνδυνο, τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους ή την περιουσία τους. Να κάνουν διήθηση όταν είναι σίγουροι, προσεκτικά και με χαμηλή ταχύτητα ώστε να προλαβαίνουν να αντιδράσουν.

Διήθηση μοτοσυκλέτας εν κινήσει

Ας ελπίσουμε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας. Να θεσπιστεί ένας ολοκληρωμένος νόμος σχετικά με την διήθηση, αλλά να γίνει και μια σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση. Στα μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων θα πρέπει να προετοιμάζουν τους οδηγούς για την διήθηση των μοτοσυκλετών.

 

Καλές διαδρομές……. φορώντας πάντα το κράνος σας.

Αφήστε μια απάντηση