Οι 10 πιο συλλεκτικές, περιορισμένης έκδοσης Ducati

«Η Ducati είναι μια εταιρία η οποία ακόμη και αν είσαι ιδιοκτήτης και του πιο κοινού της μοντέλου, σε κάνει να νιώθεις ότι οδηγείς την πιο περιορισμένης έκδοσης μοτοσυκλέτα που κυκλοφορεί». Αυτά τα λόγια είχα ακούσει από το στόμα ενός πολύ καλού μου φίλου και ιδιοκτήτη μιας ‘κόκκινης’ πριν από μερικά χρόνια, όμως αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τις πλέον συλλεκτικές μοτοσυκλέτες της Ιταλικής φίρμας.

10. Matrix 998

Ducati 998 Matrix
Η Ducati 998 ‘Matrix’

Η 998 Matrix είναι μια θεματική μοτοσυκλέτα, η οποία όπως σίγουρα θα καταλάβατε έχει να κάνει με την ομώνυμη ταινία. Η μοτοσυκλέτα με το βαθύ κυπαρισσί χρώμα έκανε την εμφάνισή της το 2004, ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της ταινίας ‘The Matrix Reloaded’.

Μαζί με την Superbike της εταιρίας παρουσιάσθηκε στην αγορά και μια Monster 620 βαμμένη στους ίδιους χρωματισμούς, ενώ οι δύο ειδικές για την περίσταση μοτοσυκλέτες δεν είχαν καμία αλλαγή σε σχέση με τις βασικές τους εκδόσεις. Όσο για την 998 Matrix; Εννοείται ότι πρωταγωνίστησε στην ταινία, παρότι εκείνη η μοτοσυκλέτα ήταν στην πραγματικότητα μια 996 και όχι μια 998.

9. 998 Bayliss και Bostrom Replica

Στον αριθμό 9 συναντούμε δύο μοτοσυκλέτες, οι οποίες είναι βασισμένες στην ίδια έκδοση. Πέραν των οπτικών διαφορών, πρέπει να πούμε ότι η replica του δύο φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Troy Bayliss πωλήθηκε σε 300 κομμάτια στην Ευρώπη, τη στιγμή που αυτή του Bostrom πωλήθηκε στον ίδιο αριθμό με αυτόν που χρησιμοποιούσε ο Αμερικανός στην αγωνιστική του μοτοσυκλέτα.

Εκτός αυτού, η μοτοσυκλέτα με τα χρώματα του Bostrom διέθετε carbon fairing για την Αμερικάνικη αγορά με απόδοση 123hp, ενώ για την Ευρωπαϊκή αγορά είχε πλαστικά μέρη αλλά 136hp. Οι δύο μοτοσυκλέτες παρουσιάσθηκαν το 2002.

8. 999R Xerox Replica και Fila Replica

Οι δύο μοτοσυκλέτες έφεραν στα fairing τους το γράμμα ‘R’, το οποίο αυτόματα φωνάζει «αυτή η έκδοση είναι από τις καλές». Η έκδοση ‘Fila’ κατασκευάστηκε το 2004 για τον εορτασμό των 200 νικών της εταιρίας στο WSBK, απέδιδε 146hp και κατασκευάστηκε σε μόλις 200 αντίγραφα.

Άλλα τόσα κατασκευάστηκαν και για λογαριασμό της ‘Xerox Replica’, η οποία κατασκευάστηκε το 2006 και απέδιδε 150hp.

7. MH900e

Ducati MH900e
Η Ducati MH900e

Μια Ducati με ρετρό στυλ δια χειρός Pierre Terblanche, η οποία κατασκευάστηκε αρχικά το 1998 ως concept για τον εορτασμό των 20 ετών από την νίκη του Mike Hailwood στο TT Isle of Man, 20 χρόνια πριν.

Όμως, η μοτοσυκλέτα που έφερε τα αρχικά του αναβάτη προς τιμήν του οποίου κατασκευάσθηκε (MH), ήταν αρκετά εντυπωσιακή και ‘ανάγκασε’ την Ducati να την περάσει στην παραγωγή. Μια μοτοσυκλέτα η οποία πωλήθηκε τις χρονιές 2001-2002 σε 2000 κομμάτια, ενώ ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που μπορούσες να αγοράσεις απ’ ευθείας μέσω του διαδικτύου.

6. PS1000LE

Η Ducati PS1000LE
Η Ducati PS1000LE

Η επιτυχία της replica του Mike Hailwood έφερε την δημιουργία της σειράς Ducati SportClassic και η PS1000LE που εμπνέυσθηκαν οι Ιταλοί από τον Paul Smart (εξού και η ονομασία ‘PH’) ήταν η καλύτερη εξ’ αυτών. Το στυλ της παραπέμπει στην μοτοσυκλέτα που έδωσε στον Βρετανό αναβάτη τη νίκη στα 200χλμ της Imola το 1972 και κατασκευάστηκε σε 2000 κομμάτια.

5. 848 Nicky Hayden Edition

Ducati 848 Hayden Replica
Η Ducati 848 Hayden Replica

Ο πρόσφατα αδικοχαμένος Nicky Hayden είχε μια πολυετή συνεργασία με την Ιταλική φίρμα, η οποία εκκίνησε το 2009. Με τις εταιρίες να θέλουν κάποιον Αμερικανό να τους εκπροσωπεί στα διεθνή πρωταθλήματα, ώστε να αυξάνουν τη φήμη τους (και τις πωλήσιες τους) στις Η.Π.Α., οι κατασκευαστές που είχαν αυτό το ‘προνόμιο’ ετοίμαζαν πάντα ειδικές εκδόσεις για την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Έτσι και στην περίπτωση του Hayden, η Ducati ετοίμασε από την πρώτη κιόλας χρονιά της συνεργασίας τους μια μοτοσυκλέτα προς τιμήν του κυρίου με τον αριθμό ’69’, βαμμένη στα χρώματα με τα οποία αγωνίστηκε ο Αμερικανός στον εντός έδρας γύρο του, στην Indianapolis. Η μοτοσυκλέτα αυτή πωλήθηκε μόνο στην πατρίδα του ‘Kentucky Kid’.

4. 996 SPS Foggy Replica

Ducati 996 SPS Foggy Replica
Η Ducati 996 SPS Foggy Replica

Και περνάμε στη μοτοσυκλέτα που έφερε τα χρώματα του αναβάτη που χάρισε τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας της στην εταιρία του Borgo Panigale. Ο λόγος για την 996 SPS Foggy Replica, η οποία κατασκευάστηκε για να πάρει αγωνιστική άδεια συμμετοχής στο WSBK με τροποποιημένο σκελετό για μεγαλύτερο χώρο στο φιλτροκούτι.

Η παραγωγή της αρχικά ήταν 202 κομμάτια (τα 200 προς πώληση, μία για το εργοστάσιο και μία για τον Carl Fogarty) και πωλήθηκαν το 1998. Ακόμη 150 κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν την επόμενη χρονιά, ενώ το 2000 πωλήθηκαν ακόμη 147 μόνο για την Ευρωπαϊκή αγορά. Η μοτοσυκλέτα ήταν βασισμένη στην 996 SPS, έχοντας όμως τροχούς της Marchesini.

3. 916 Senna

Ducati 916 Senna
Η Ducati 916 Senna

Μια από τις πιο ποθητές μοτοσυκλέτες του πλανήτη με το όνομα ενός εκ των πιο αγαπητών πιλότων της ιστορίας της F1. Η 916 Senna έκανε την εμφάνισή της μόλις 1 χρόνο μετά τον τραγικό χαμό του Βραζιλιάνου πιλότου, βασισμένη στην 916 SP.

Ήταν ένας τρόπος για τον τότε ιδιοκτήτη της Ducati (Claudio Castiglioni) να αποτίσει φόρο τιμής στον καλό του φίλο, Ayrton, με τον τελευταίο να έχει φωτογραφηθεί ουκ ολίγες φορές με Ιταλικές μοτοσυκλέτες.

Η Superbike με το όνομα του Senna στα fairing της παρουσιάσθηκε με γκρίζο χρώμα και κατακκόνινες ζάντες, ενώ έκανε την επανεμφάνισή της το 1998 και εκ νέου το 2001, σε μαύρο χρώμα αυτή τη φορά.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα κέρδη από την έκδοση ‘Senna’ δώθηκαν στο ομόνυμο ίδρυμα για τα παιδιά της Βραζιλίας.

2. Desmosedici RR Team Version

Ducati Desmosedici RR Team Version
Η Ducati Desmosedici RR Team Version

Μια μοτοσυκλέτα – replica μιας αγωνιστικής του MotoGP είναι πάντοτε κάτι το ξεχωριστό, όμως, πως θα σας φαινόταν αν είχε τα ίδια χρώματα με αυτά της επίσημης ομάδας που αγωνίζεται στα Grand Prix;

Η Desmosedici RR είναι από μόνη της μια συλλεκτική μοτοσυκλέτα η οποία κατασκευάστηκε σε μόλις 1500 κομμάτια, όμως, ανάμεσα σε αυτές, υπήρχαν και οι ακόμη πιο συλλεκτικές ‘Team Version’. Χωρίς να υπάρχει κάποιο ακριβές νούμερο που να αναφέρει πόσες μοτοσυκλέτες είχαν τα χρώματα της ομάδας στα fairing τους, η Desmosedici RR Team Version είναι η πιο συλλεκτική V4 Ducati που κυκλοφορεί. Τουλάχιστον προς το παρόν…

1. 1299 και 1199 Superleggera

Καμιά φορά λένε ότι η κορυφή χωράει μόνον ένα (ή στην περίπτωσή μας, μία), όμως δεν γίνεται να επιλέξουμε μία από τις δύο Superleggera για νικητή στη λίστα μας. Από τη μία έχουμε τη 1299, η οποία έχει πλαίσιο, ψαλίδι, τροχούς και fairing από ανθρακονήματα.

Από την άλλη έχουμε την 1199, της οποίας το πλαίσιο και οι τροχοί είναι κατασκευασμένοι από μαγνήσιο. Και μπορεί το ανθρακόνημα να ακούγεται πιο… εξωτικό από το μαγνήσιο, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η 1199 ήταν πιο… Superleggera (ελληνιστί πανάλαφρη) από την 1299. Ο λόγος; Ζύγιζε 155kg στεγνή σε σχέση με τα 156kg της 1299.

Βέβαια η 1299 διαθέτει 15hp περισσότερους (215hp έναντι των 200hp της 1199), για αυτό και εμείς τις τοποθετούμε μαζί στην κορυφή της λίστας των 10 πιο συλλεκτικών Ducati.