Ταξίδι με μοτοσυκλέτα και διατροφή
Μπορεί στην καθημερινή μας ζωή το φαγητό πολλές φορές να γίνεται ρουτίνα, στο ταξίδι με μοτοσυκλέτα όμως, η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Πρώτα από όλα είναι θέμα προϋπολογισμού. Πόσο θα είναι το καθημερινό κόστος του φαγητού; Το ποσό αυτό φυσικά διαμορφώνεται ανάλογα και σε ποια χώρα είσαι. Διαμορφώνει επίσης πολλές φορές και την ποιότητα του φαγητού. Σε αυτό τον προϋπολογισμό μην ξεχάσετε να περιλάβετε και μερικές μπύρες ή ένα μπουκάλι κρασί.
Είναι επίσης και θέμα υγείας. Οι διατροφικές μας συνήθειες στο σπίτι είναι συνήθως διαφορετικές από αυτές του ταξιδιού και αυτό μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές – σε ορισμένους τουλάχιστον στην αρχή του ταξιδιού. Είναι επίσης σημαντικό το τι και από που τρώμε. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση γιατί έφαγαν κάπου που δεν ήταν και τόσο υγιεινά. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που τρώνε και πίνουν ότι και οι ντόπιοι χωρίς να έχουν πάθει το παραμικρό.
Οι διατροφικές συνήθειες των άλλων λαών είναι μέρος της κουλτούρας τους, την οποία οι μοτοσικλετιστές που ταξιδεύουν θέλουν να γνωρίσουν. Παραδείγματος χάρη, στην Αργεντινή το βοδινό κρέας είναι σχεδόν στην καθημερινή διατροφή τους. Εξαιρετικό βοδινό που εμένα μετά από λίγο καιρό όμως με κούρασε, αφού δεν είναι μέσα στις συνήθειες μου να τρώω κάθε μέρα κρέας. Αντίθετα, βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα την διατροφή στην Βραζιλία, με τα εστιατόρια που σερβίρουν με το κιλό, ή όπως το λένε εκείνοι, ‘por kilo’. Όχι πως στην Βραζιλία δεν υπάρχει καλό και άφθονο κρέας, αλλά τα εστιατόρια ‘με το κιλό’ σου προσφέρουν ποικιλία, που είναι σημαντικό για κάποιο που ταξιδεύει. Σε αυτά τα εστιατόρια λοιπόν παίρνεις το πιάτο σου και περνάς μπροστά από ένα μπουφέ, στον οποίο σχεδόν πάντα υπάρχουν και παραδοσιακά φαγητά, όπως ρύζι και φασόλια – εκτός των πολλών άλλων. Παίρνεις ότι θέλεις, ζυγίζεις το πιάτο και παίρνεις απόδειξη. Αν θέλεις και άλλο, γράφεται και αυτό στην απόδειξη την οποία πληρώνεις στην έξοδο. Προσοχή μόνο να μην χάσετε την απόδειξη γιατί θα σας στοιχήσει ακριβά. Μου άρεσαν αυτά τα εστιατόρια, γιατί μπορούσες να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και συνήθως με λίγα λεφτά.
Κάτι που συνηθίζω όταν ταξιδεύω είναι να τρώω συχνά φρούτα και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η μόνη επιλογή είναι το τοπικό εστιατόριο, το οποίο δεν φαίνεται και πολύ καθαρό. Πάντα μια βόλτα στην αγορά της πόλης ή του χωριού είναι εποικοδομητική, αφού βρίσκεις φρέσκα φρούτα, όπως επίσης θα δεις και παράξενα πράγματα που τρώνε οι ντόπιοι. Στην Οαχάκα στο Μεξικό για παράδειγμα θα δεις ότι υπάρχουν και ακρίδες και μυρμήγκια ψημένα προς πώληση.
Οι πολύχρωμες αγορές στην κεντρική και νότιο Αμερική μου αρέσουν πάρα πολύ. Αν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να τις επισκεφθείτε. Απλώς μην παρασυρθείτε και αρχίσετε να αγοράζεται πράγματα. Να θυμάστε πάντα ότι ταξιδεύετε με μοτοσυκλέτα και ο χώρος είναι περιορισμένος.
Στην Ευρώπη και Βόρειο Αμερική τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς το κόστος αυξάνεται σημαντικά ενώ τα φαγητά των εστιατορίων και των fast food αλλάζουν σημαντικά την διατροφή μας. Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την εφευρετικότητα μας και τις μαγειρικές μας ικανότητες. Τα μεγάλα super–market αποτελούν μια καλή πηγή όπου εκτός από φρούτα και λαχανικά θα βρούμε και πολλά άλλα, όπως πλήρη γεύματα ή έτοιμες σαλάτες, ακόμη και… sushi. Στην μοτοσυκλέτα δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αρκετά, έτσι πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί. Υπάρχουν σαλάμια και τυριά που μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου, που επίσης αν μπουν και σε μια μικρή υφασμάτινη παγωνιέρα – που για μένα είναι απαραίτητη – τότε εύκολα μπορούν να αποτελέσουν το πρωινό μας ή ένα σνακ στον δρόμο. Σημαντικές είναι και οι μπάρες δημητριακών.
Κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι τα ωράρια των εστιατορίων και των καταστημάτων. Σε μικρές πόλεις και χωριά τα εστιατόρια ανοίγουν στις 6 το απόγευμα και κλείνουν στις 9 ή 10 το βράδυ, έστω και αν ο ήλιος δύει στις 11. Αν συνηθισμένοι από την χώρα μας βγούμε για φαγητό στις 9, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνουμε νηστικοί.
Το μαγείρεμα είναι ακόμη μια επιλογή, όμως με το μικρό γκαζάκι που συνήθως κουβαλάμε οι επιλογές μας δεν είναι πολλές, οπότε πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε, αν δεν θέλουμε να τρώμε κάθε μέρα μακαρόνια. Αν είμαστε σε κατασκηνωτικό χώρο που μπορούμε να ανάψουμε φωτιά, τότε τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, ειδικά αν μείνουμε εκεί 2- 3 μέρες. Αν βρισκόμαστε σε φιλικό σπίτι, σε hostel ή σε δωμάτιο που διαθέτει κουζίνα, τότε πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία και να μαγειρεύουμε, ώστε να τρώμε φαγητά που είμαστε συνηθισμένοι και να ξεφεύγουμε από τα χάμπουργκερ και τα σάντουιτς του δρόμου.
Να μην ξεχνάμε να πίνουμε χυμούς φρούτων και να καταναλώνουμε άφθονο νερό.
Όλα τα πιο πάνω φυσικά ανατρέπονται, αν το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα και τρώμε κάθε μέρα στα μπουφέ σε πολυτελή ξενοδοχεία, ή μας ακολουθεί ένα φορτηγό με όλα τα απαραίτητα και τον προσωπικό μας μάγειρα, έτοιμο να μας μαγειρέψει ότι επιθυμούμε.
Είμαστε σίγουροι ότι κάποιοι έχουν διαφορετικές εμπειρίες και ιδέες που θα θέλαμε να διαβάσουμε, ώστε να τις μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και να γίνουμε καλύτεροι για το επόμενό μας ταξίδι.