MotoGP Sepang – Race – Νίκη Dovizioso, ανοικτός ακόμη ο Τίτλος

Στις δύσκολες συνθήκες της Sepang, ήταν ο Andrea Dovizioso ο άνθρωπος που κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Πίσω του ολοκλήρωσε ένα σπουδαίο 1-2 για την Ducati  ο Jorge Lorenzo, ενώ πολύ δυνατή εμφάνιση έκανε ο Johann Zarco με την 3η θέση του. Στην 4η ολοκλήρωσε ο Marc Marquez, ο οποίος δεν κατάφερε να ‘κλειδώσει’ τον Τίτλο έναν γύρο πριν το τέλος.

Με το τέλος της Moto2 άνοιξαν οι ουρανοί πάνω από την πίστα της Sepang, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές μας προβλέψεις για βρόχινο αγώνα. Οι μοτοσυκλέτες άλλαξαν set-up και ελαστικά και όλοι στήθηκαν στο grid, με το βλέμμα στραμένο στους δύο φετινούς κορυφαίους· τους Marc Marquez και Andrea Dovizioso.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων ο Marquez έκανε μια εκρηκτική εκκίνηση από την 7η θέση, όμως ανοίχτηκε στην Στροφή 1 δίνοντας την ευκαιρία στον Johann Zarco να περάσει στην κορυφή. Ο Dovizioso από την πλευρά του υποχώρησε στην 5η θέση, τη στιγμή που ο poleman Pedrosa ‘έπεφτε’ στην 3η πίσω από τον teammate του.

Στα μέσα του πρώτου γύρου ο Lorenzo πέρασε τον Marquez για την 2η θέση και ο Dovizioso τον Pedrosa για την 4η, την ώρα που πιο πίσω ο Smith ανέβαζε προσωρινά την KTM του στην 6η θέση. Ο Γάλλος στην κορυφή ‘έχτισε’ γρήγορα μια διαφορά της τάξεως του 1.5sec από τον αναβάτη της Ducati, ενώ οι τρεις αναβάτες πίσω του ξεχώρισαν σύντομα από τους υπόλοιπους.

Ο Dovizioso κατάφερε να περάσει τον μεγάλο του αντίπαλο στο πρωτάθλημα σχετικά γρήγορα (4ο γύρο), καθώς ήξερε ότι έπρεπε να κερδίσει εννέα και πλέον βαθμούς σε σχέση με τον Marquez ώστε να διατηρήσει τις ελπίδες του για το πρωτάθλημα ως και τον τελευταίο αγώνα στην Valencia.

Ο ρυθμός των Zarco και Lorenzo μπροστά του του επέτρεπαν να ελπίζει, έτσι ο Ιταλός πίεσε ώστε να βάλει και τους δύο προπορευόμενους αναβάτες ανάμεσα σε αυτόν και τον Ισπανό. Dovizioso και Marquez έδωσαν μια σύντομη μάχη, καθώς έπειτα από ένα λάθος του πρώτου οι δύο τους έφτασαν στο σημείο να ακουμπήσουν στη Στροφή 15 του 4ου γύρου.

MotoGP Sepang - Race - Marc Marquez
Ο Marc Marquez μπορεί να μην ‘κλείδωσε’ τον Τίτλο στη Sepang, πάει στη Valencia όμως με το σημαντικό πλεονέκτημα των 21 βαθμών. Μια 11η θέση ανεξαρτήτως αποτελέσματος του Dovizioso του αρκεί

Ο Dovizioso πέρασε και πάλι μπροστά στον επόμενο γύρο, ενώ μαζί με τον Lorenzo άρχισαν να ψαλιδίζουν την διαφορά τους από τον Zarco στην κορυφή. Το δίδυμο της Ducati με μια σειρά ταχύτερων γύρων έφτασε και πέρασε τον Γάλλο στον 9ο γύρο, ενώ ο Zarco (ο μόνος από τους πρώτους τέσσερις με μαλακό πίσω ελαστικό) δεν είχε κάποια απάντηση.

Μάλιστα, ο rookie της Tech3 έχανε έδαφος και από τον Marc Marquez, μετά από κάποια γλυστρήματα όμως και των δύο η διαφορά τους σταθεροποιήθηκε αρχικά στα 2sec, ενώ όταν ο Marquez ελάττωσε το ρυθμό του η διαφορά τους ξεπέρασε τα 5sec.

Οι δύο Ducati έκαναν το δικό τους αγώνα στην κορυφή, με τον Lorenzo να πιέζει σημειώνοντας και άλλα ταχύτερα περάσματα. Ο Dovizioso όμως έμενε στον τροχό του και πριν σκεφτούμε αν θα χρειαστούν εσωτερικές οδηγίες που θα υποδείκνυαν στον Ισπανό να ελαττώσει το ρυθμό του ώστε να περάσει ο Ιταλός μπροστά, ένα μεγαλειώδες γλύστρημα του Lorenzo στην 15 έφερε χωρίς δυσκολία τον Dovizioso στην 1η θέση.

Έκτοτε ο Lorenzo δεν πίεσε τον teammate του και οι δύο τους έφτασαν στο 1-2 για την Ducati, με τον Dovizioso να πανηγυρίζει την 6η του φετινή νίκη (ισοφαρίζοντας τον Marquez), μένοντας παράλληλα ζωντανός στο ‘κυνήγι’ του Τίτλου.

Ο Lorenzo φαινόταν ότι μπορούσε να κερδίσει σήμερα αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα τα κατάφερνε, καθώς όπως τόνισε μετά το τέλος του αγώνα δεν πίεσε στο 100% όταν ο Dovizioso πέρασε μπροστά. Μόνος στην 3η θέση ολοκλήρωσε τη σπουδαία του εμφάνιση ο Johann Zarco, ενώ ο Marquez ελαχιστοποίησε τις απώλειες με την 4η θέση του.

Στην 5η θέση τερμάτισε ο Pedrosa, στην 6η ο άτυχος Petrucci (εκκίνησε από την τελευταία θέση λόγω προβλήματος με τη μοτοσυκλέτα του στο γύρο σχηματισμού), στην 7η και πολύ κοντά στον αναβάτη της Ducati ο Rossi, στην 8η ο Miller, ενώ την δεκάδα ‘έκλεισαν’ οι Vinales και Pol Espargaro.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:

MotoGP Sepang - Race Results - Αποτελέσματα Αγώνα 2017
MotoGP Sepang – Race Results – Αποτελέσματα Αγώνα 2017
Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος εδώ.