Μοτοσυκλέτα, ταξίδι και τεχνολογία
Λες και δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε που φορτώναμε την μοτοσυκλέτα για μακρινό ταξίδι έχοντας ένα χάρτη – ο οποίος πολλές φορές ήταν αναξιόπιστος – ένα σημειωματάριο, ένα στυλό και μια φωτογραφική με φιλμ των 36 φωτογραφιών.
Δεν είχαμε ούτε GPS, ούτε καν κινητό τηλέφωνο. Οι καιροί όμως αλλάζουν και η τεχνολογία κινείται σε τέτοιους ρυθμούς, που δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και να μην την χρησιμοποιήσουμε, αφού μας ευκολύνει την ζωή.
Για να πάει τώρα κάποιος ταξίδι, θα πρέπει να προβλέψει ή καλύτερα θα πρέπει να προετοιμάσει τα εξής:
– Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο ή ένα smart phone. Τα τηλέφωνα πλέον κάνουν πολύ περισσότερα από μια απλή επικοινωνία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν GPS ή για περιήγηση στο internet ή σαν φωτογραφική μηχανή. Μπορείς ακόμη να ακούσεις μουσική ή τον αγαπημένο σου ραδιοφωνικό σταθμό. Τώρα σχεδόν παντού υπάρχει wifi που κάνει την επικοινωνία με τους δικούς μας καθημερινή. Πριν 20 χρόνια θα έπρεπε να βρούμε κάποιο internet cafe για να στείλουμε ένα email ότι είμαστε καλά ή ένα τηλεφωνικό κέντρο για να πάρουμε ένα τηλέφωνο. Αν ταξιδεύαμε κάπου απομακρυσμένα, τότε θα περνούσαν πολλές μέρες μέχρι να επικοινωνήσουμε.
– GPS τελευταίας τεχνολογίας που θα απλουστεύει το ψάξιμο της διαδρομής, ειδικά μέσα στις πόλεις. Μπορεί και το smart phone να χρησιμοποιηθεί σαν GPS, αλλά ένα εξιδεικευμένο GPS είναι πιο αξιόπιστο. Παλιά βρίσκαμε την διαδρομή μας ρωτώντας τους ντόπιους. Πολλές φορές δεν μιλούσαμε καν την γλώσσα, αλλά αυτό ήταν μέρος του ταξιδιού και αν χανόμασταν, ήταν μέρος της περιπέτειας. Ίσως τώρα να ακούγεται δύσκολο να ταξιδεύεις χωρίς GPS, όμως με την εμπειρία, την υπομονή και το χαμόγελο πας πολύ μακριά.
– Αν έχεις συνεπιβάτη ή αν ταξιδεύεις με άλλον, τότε χρειάζεται επικοινωνία. Θυμάμαι παλιά σε ένα ταξίδι με κάποιο φίλο είχαμε δημιουργήσει τον δικό μας κώδικα συνεννόησης με τα χέρια. Ήταν απλός αλλά αποτελεσματικός. Τώρα υπάρχουν συστήματα επικοινωνίας, με τα οποία μπορείς να μιλάς μέσα από το κράνος, χωρίς καμιά διαφορά από το να μιλάς με κάποιον, πρόσωπο με πρόσωπο.
– Για περισσότερη επικοινωνία με φίλους ή την οικογένεια σου, παίρνεις μαζί σου ένα tablet ή ένα notebook, ανεβάζεις την διαδρομή σου, φωτογραφίες, συνομιλείς μαζί τους, ψάχνεις για ξενοδοχεία, αξιοθέατα και διαδρομές.
– Φυσικά θα θέλεις να αποτυπώσεις κάπου το ταξίδι σου για να το έχεις για ενθύμιο ή να το κάνεις ταινία, να μοιραστείς τις εμπειρίες σου με τον υπόλοιπο κόσμο και τους φίλους. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται να έχεις μαζί σου μια φωτογραφική DSLR με τους φακούς της. Για μια πιο εύκολη χρήση, καλό είναι να έχεις μαζί σου και μια μικρή φωτογραφική. Υπάρχουν επίσης και κάμερες που εφαρμόζονται στο κράνος ή στις μοτοσυκλέτες. Αρκετοί ταξιδιώτες παίρνουν μαζί τους και βίντεο κάμερα.
Όλα αυτά ακούγονται ωραία και συναρπαστικά. Με τις διαφημίσεις για τις μοτοσυκλέτες Adventure και τα διάφορα αξεσουάρ ταξιδιού, νοιώθεις ότι για να έχει επιτυχία το ταξίδι χρειάζεσαι μια βαλίτσα ηλεκτρονικά. Όλα αυτά καλά, αλλά υπάρχουν και τα αρνητικά. Καταρχήν προσθέτουν βάρος, αφού εκτός από τα πιο πάνω θα πρέπει να μεταφέρεις σύρματα, φορτιστές κλπ. που παίρνουν και αρκετό χώρο. Αν έχεις και συνεπιβάτη τότε κάθε γραμμάριο μετράει, ειδικά αν στην διαδρομή υπάρχει και χώμα.
Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι σπαταλάς πολύτιμο χρόνο στην τεχνολογία, είτε ενημερώνοντας ιστοσελίδες, είτε επικοινωνώντας, είτε ψάχνοντας για τον επόμενο προορισμό, είτε φορτίζοντας όλα τα πιο πάνω. Τελικά αγνοείς και σου διαφεύγει το τι γίνεται γύρω σου. Σπαταλώντας χρόνο στην τεχνολογία, δεν έχεις τον χρόνο να κάνεις φίλους στον τόπο που βρίσκεσαι, ώστε να γνωρίσεις την κουλτούρα και να συναναστραφείς με άλλους λαούς.
Νομίζω ότι και η τεχνολογία, όπως όλα τα πράγματα, πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και σύνεση. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία αλλά μην γίνεις σκλάβος της. Μην περάσεις ένα ταξίδι, οδηγώντας την ημέρα και περνώντας την νύκτα σου μπροστά στον υπολογιστή και τα διάφορα άλλα ‘εργαλεία’ που κουβαλάς μαζί σου, κλεισμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Μην σπαταλάς τις ώρες σου προσπαθώντας να φτιάξεις μια ταινία, που πιθανότατα να μην καταφέρεις ή να προσπαθείς να βγάλεις τις τέλειες, ‘στημένες’ φωτογραφίες, για να τραβήξεις το ενδιαφέρον. Στο τέλος της μέρας αυτά τα ‘εργαλεία’ πρόκειται να κάνουν το ταξίδι σου πιο ευχάριστο; Αποφάσισε αν θέλεις να απολαύσεις το ταξίδι σου ή αν ο σκοπός είναι να το καταγράψεις για να το μοιραστείς με άλλους. Αν το κάνεις για σένα, τότε ξεφορτώσου όσο πιο πολλά ηλεκτρονικά μπορείς. Θα γλιτώσεις βάρος που είναι σημαντικό, ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να κινηθείς σε χωματόδρομο και θα γλιτώσεις επίσης την ανάγκη να τα χρησιμοποιείς καθημερινά. Επίσης μιλώντας με τους ντόπιους μαθαίνεις πολλά πράγματα, όπως κρυμμένους προορισμούς που μπορεί να μην τους εύρισκες διαφορετικά και φυσικά κάνεις φίλους.
Ίσως στην λίστα που έφτιαξα να ξέχασα κάτι ή να πρόσθεσα κάτι που είναι ήδη ξεπερασμένο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι και εμένα η τεχνολογία με έχει….. προσπεράσει.
Καλές διαδρομές….πάντα φορώντας το κράνος σας.