Το 2018 ίσως αλλάξει ολοκληρωτικά τον «χάρτη» του MotoGP

Έρχεται μια σημαντική χρονιά για το MotoGP. Ή για να το πούμε καλύτερα, μια χρονιά που μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά τον «χάρτη» του MotoGP, όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Γιατί; Γιατί έπειτα από δύο χρόνια, το μεταγραφικό θα είναι πιο «καυτό» από ποτέ!

Προτού αρχίσουμε να εμβαθύνουμε στο τι μπορεί να δούμε τη νέα χρονιά, νιώθω ότι πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Να δούμε δηλαδή το λόγο που προκάλεσε τον τίτλο αυτού του άρθρου. «Το 2018 ίσως αλλάξει ολοκληρωτικά τον «χάρτη» του MotoGP» διαβάζεις από μέσα σου, την ώρα που ο νους «διαβάζει» την συνοδευτική φωτογραφία.

Κάποιοι ίσως αγνοήσουν τον τίτλο και δεν μπουν καν στη διαδικασία να διαβάσουν το υπόλοιπο κείμενο, καθώς η αλήθεια είναι ότι φαντάζει κάπως βαρύγδουπος. Για αυτούς όμως που ασχολούνται συστηματικά με τους αγώνες του κορυφαίου πρωταθλήματος των δύο τροχών, ξέρουν πολύ καλά ή φαντάζονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Και ένας λόγος που μπορεί να συμβεί αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε πολύ απλά ότι είναι «επειδή όλα γίνονται στο MotoGP!» Πέρα από αυτό το κάπως «αόριστο» συναίσθημα όμως, νιώθω ότι πρέπει να κάνουμε το θέμα μας λίγο πιο συγκεκριμένο και η αλήθεια είναι ότι πίσω από αυτόν τον τίτλο, μόνο ένα στοιχείο μπορεί να φέρει πραγματικά τα πάνω κάτω στο πρωτάθλημα. Οι μεταγραφές.

Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά. Είναι μια σαιζόν στην οποία ολοκληρώνονται οι συνεργασίες των 21 (!) από τους συνολικά 24 αναβάτες που θα συνθέσουν το grid της νέας χρονιάς. Με μια απλή μαθηματική πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο τρεις (!) αναβάτες έχουν κατοχυρωμένη σέλα για μετά το 2018. Τρεις. Ναι, τρεις. Στους 24!

Μάλιστα, το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον όταν αναλογιστούμε ότι αυτοί οι τρεις αναβάτες δεν αποτελούν την «αφρόκρεμα», αλλά θα διατηρήσουν θέσεις δορυφορικών ομάδων. Αυτό, αυτόματα μας δείχνει ότι ΟΛΕΣ οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες αναζητούν οδηγούς, ενώ και οι κορυφαίες δορυφορικές κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Repsol Honda, Movistar Yamaha, Ducati Team, Ecstar Suzuki, Red Bull KTM, Aprilia Gresini, Monster Yamaha Tech3, Pramac Ducati, η μισή LCR Honda, η μισή Marc VDS Honda, η επίσης μισή Avintia Ducati και η Ducati του Aspar, δεν έχουν κατοχυρωμένους αναβάτες.

Για να «αποφύγουμε» τους τρεις σίγουρους και να εστιάσουμε στους υπόλοιπους, πρέπει να κάνουμε γνωστά τα ονόματά τους. Αυτοί λοιπόν που έχουν συμβόλαιο πέραν του 2018 είναι οι Cal Crutchlow (LCR Honda απ’ ευθείας συμβόλαιο με τη Honda ως το 2019), Franco Morbidelli (Marc VDS ως το 2019 με οψιόν για το 2020) και Xavier Simeon (Avintia Ducati ως το 2019).

ΌΛΕΣ οι υπόλοιπες θέσεις είναι ανοιχτές. Κάποια «ζητήματα» όμως είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο και είναι ίσως αυτά που θα αρχίσουν να φέρνουν ντόμινο εξελίξεων αν συμβεί έστω και ένα από αυτά.

Τα ένα από αυτά, έχει να κάνει με τη Movistar Yamaha. Οι μπλε έχουν τον γηραιότερο αναβάτη του grid (Rossi) και έναν από τους μικρότερους (Vinales). Αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ομάδες του MotoGP, με αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα δίδυμα του grid.

Valentino Rossi Assen 2017
Ο Valentino Rossi και το μέλλον του φαντάζουν ως οι παράγοντες που κρατούν το μεταγραφικό του MotoGP από μία κλωστή

Το «ζήτημα» εστιάζει στον Rossi και στο τι θα κάνει ο Ιταλός. Από εκεί, ίσως ξεκινήσει το «ντόμινο» που αναφέραμε πριν. Ο Ιταλός τον Φεβρουάριο γίνεται 39 και όπως έχει παραδεχθεί στις δηλώσεις του, μόνο αν είναι ανταγωνιστικός θα θελήσει να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Και το «κλειδί» για να είναι ανταγωνιστικός ο Rossi, φαίνεται ότι κρύβεται στην Iwata της Ιαπωνίας. Εκεί όπου οι τεχνικοί της Yamaha εργάζονται πάνω στην M1 του 2018, μια M1 που για το 2017 είχε πάρει λάθος κατεύθυνση σύμφωνα και με τους δύο επίσημους αναβάτες της.

Τη σημασία της μοτοσυκλέτας για την παραμονή του 9 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο MotoGP, έχει κάνει ήδη γνωστή με δηλώσεις του ο επικεφαλής της ομάδας, Lin Jarvis. Ο Βρετανός ξέρει ότι αν η νέα πρωτότυπη δεν είναι ικανή να δώσει στον αναβάτη του αυτό που θέλει, εκείνος τότε θα χάσει το κίνητρό του για τους αγώνες.

Και αν ο Rossi χάσει το κίνητρό του για τους αγώνες, τότε θα πάψει να αγωνίζεται. Το μέλλον του Ιταλού είναι αβέβαιο και ο λόγος που θέλει να συζητήσει για αυτό έπειτα από 3-4 αγώνες στο 2018 (όπως έχει ήδη αναφέρει), έχει να κάνει με το γεγονός ότι μόνο τότε θα γνωρίζει την πραγματική δυναμική της νέας M1.

Όλες αυτές οι σκέψεις οδήγησαν τον Jarvis να κάνει πρόταση στον Marc Marquez για το 2019 – όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ισπανός πρωταθλητής – και μάλιστα με πάρα πολλά χρήματα. Ο λόγος που έγινε η πρόταση στον Marquez όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με το μέλλον του Rossi. Έχει να κάνει και με αυτό του Vinales.

Ο Ισπανός στρατολογήθηκε από τους «μπλε» ώστε να αντικαταστήσει τον ταχύτατο Jorge Lorenzo και να γίνει το αντίπαλον δέος του Marquez. Σε αυτή την πρώτη του χρονιά όμως στα box της ομάδας, ο 22χρονος δεν φαίνεται να έπεισε ότι μπορεί να τα βάλει με τον συμπατριώτη του.

Και, παρ’ όλο που πολλοί θα σκεφτούν ότι η Yamaha πάντοτε ήθελε να έχει δύο κορυφαίους αναβάτες που να αγωνίζονται για τον Τίτλο και ότι μια συνύπαρξη Marquez -Vinales θα ήταν βιώσιμη, ξέρουμε πολύ καλά σε ποιόν από τους δύο θα πόνταραν τα χρήματά τους στα box της ομάδας για τον Τίτλο του πρωταθλητή…

Η προσπάθεια μεταγραφής του Marquez όμως, μας δείχνει και κάτι ακόμη. Μας δείχνει ότι στη Yamaha περιμένουν την απόσυρση Rossi, καθώς, αν ο Marquez δεχόταν τελικά την πρόταση των μπλε, τότε αποκλείεται (;) να σκέφτονταν απομάκρυνση του Vinales και ένα δίδυμο Rossi-Marquez. Όχι αλήθεια, το φαντάζεστε; Φαντάζει δύσκολο αν και όχι απίθανο.

Πάντως, αν και ο Marquez δεν δέχθηκε ως τώρα την πρόταση της Yamaha, αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση της ομάδας κλείνει εκεί. Ο Jarvis ψάχνει και άλλους αντικαταστάτες στη θέση του Rossi και ο επικρατέστερος μετά τον Marquez ακούει στο όνομα του Johann Zarco.

Johann Zarco Le Mans 2017
Ήρθε και από την πρώτη του κιόλας χρονιά έκανε όλο το paddock να μιλά για αυτόν. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα θελήσει να κάνει ο Γάλλος το 2019

Στο όνομα του αναβάτη που κατέκτησε τον Τίτλο του Rookie Of The Year, στον αναβάτη που δεν δίστασε να τα βάλει φέτος με όλους και με όλα και να ανταμειφθεί κερδίζοντας τους πολλούς με την ταχύτητα, το πείσμα και την μαχητικότητα του. Οι άνθρωποι της Yamaha βρήκαν το πρώτο και στον Vinales, τα άλλα δύο όμως δεν φαίνεται να κατέχει και τόσο ο Ισπανός.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Γάλλος άφησε στο τεστ της Valencia εκτεθειμένους τόσο το Rossi, όσο και το Vinales, όταν οδήγησε την «προβληματική» μοτοσυκλέτα του 2017 και κατάφερε να τα πάει αρκετά καλά, αφήνοντας μάλιστα πολύ θετικά σχόλια. Αυτό έβαλε αδιαμφισβήτητα σε σκέψεις τους ανθρώπους της Yamaha.

Οι τελευταίοι πάντως θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα, καθώς, αν δεν υπάρξει σύντομα πρόταση στον Zarco, τότε ο ίδιος ίσως καταλήξει στη σέλα μιας KTM για το 2019. Σε μια μοτοσυκλέτα που κερδίζει μονίμως έδαφος και που οι «πορτοκαλί» έχουν αναφέρει περισσότερες από μία φορές ότι ο Γάλλος είναι ο διακαής πόθος τους.

Και όταν μια ομάδα βλέπεις ότι πάει καλά, πάρεις μια μεγάλη αμοιβή και βλέπεις ότι σε θέλουν τόσο, τότε υποθέτω ότι το πράγμα σηκώνει πολύ σκέψη. Πόσο μάλλον όταν δεν βλέπεις εργοστασιακό συμβόλαιο από την εταιρεία που κερδίζεις ή μάχεσαι αρκετές φορές με τους εργοστασιακούς αναβάτες της. Τότε μπαίνει και ο εγωισμός στην εξίσωση και η μεταγραφή φαντάζει ευκολότερη.

Η άλλη πλευρά των box του Herve Poncharal πάντως φαντάζει πιο ήρεμη. Ο Jonas Folger θα κοιτάξει πρωτίστως να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς στο πρωτάθλημα το 2018 (φέτος έχασε αρκετούς αγώνες λόγω μιας σπάνιας ασθένειας) και αν τα πάει το ίδιο καλά με το 2017, η ανανέωση στην Tech3 Yamaha φαίνεται εύκολη υπόθεση.

Με τον Marquez να δείχνει αφοσίωση στη Honda (τουλάχιστον προς το παρόν), απομένει ο Dani Pedrosa να δούμε αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τα χρώματα της Repsol. Το πιθανότερο είναι να ανανεώσει και αυτός, καθώς τυγχάνει της εύνοιας τόσο της ομάδας, όσο και του ίδιου του teammate του. Εξ’ άλλου, ο ρόλος του δεύτερου στην ομάδα έχει γίνει αποδεκτός εδώ και πολλά χρόνια από τον Ισπανό, ο οποίος και team player είναι και ταχύτητα έχει για να παίρνει η ομάδα του το καλύτερο δυνατό από κάθε χρονιά. Δοκιμασμένη λύση, γιατί να τον αλλάξει η Honda;

Έπειτα, έχουμε την ομάδα της Ducati. Η έλευση του Jorge Lorenzo έφερε μια ηρεμία (αρχικά) στα box της ομάδας, καθώς ως πέρυσι η κατάσταση ανάμεσα σε Dovizioso και Iannone ήταν τεταμένη. Μια κατάσταση που άλλαξε όμως ως το τέλος της χρονιάς, όταν και ο Ισπανός άρχισε να δυναμώνει, να «απαιτεί» και να «αγνοεί».

Δεν χρειάζεται όμως να σταθούμε εκεί. Η παραμονή του Lorenzo στην ομάδα εξαρτάται από τον ίδιο και όχι, η θέση του δεν είναι ασφαλής. Ο επικεφαλής της ομάδας του, Cristian Gabarinni, το δήλωσε άλλωστε ανοικτά και τόνισε ότι «άλλη μια χρονιά όπως το 2017 και δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για τον Jorge». Και πως να υπάρξουν όταν αποδεδειγμένα πια, η Desmosedici είναι σε θέση να κερδίζει.

Κάτι το οποίο απέδειξε ο θεωρητικά δεύτερος αναβάτης της ομάδας ή για να το πούμε καλύτερα, αυτός που δεν υπολόγιζαν τόσο. Ο Andrea Dovizioso. Ο Ιταλός από την πλευρά του δύσκολα θα εγκαταλείψει την μοτοσυκλέτα την οποία ο ίδιος «έχτισε» και με την οποία έφτασε να διεκδικεί ακόμη και τον Τίτλο.

Jorge Lorenzo Valencia Test 2017
Ξεκίνησε άσχημα την «κόκκινη» περιπέτειά του, στη συνέχεια όμως έβαλε «φτερά» και βελτιώθηκε σημαντικά. Ακόμη όμως δεν έχει φθάσει στο επίπεδο που ο ίδιος μας έχει δείξει ότι μπορεί να βρεθεί

Όσο για το τι θα γίνει αν δεν πετύχει τελικά η «συνταγή» Lorenzo-Ducati; Πολλοί οι ελεύθεροι αναβάτες, πολλοί και οι δυνατοί. Και επικρατέστεροι στα δικά μου μάτια είναι οι αναβάτες της Pramac Ducati, οι οποίοι έχουν μάλιστα απ’ ευθείας συμβόλαιο με την εταιρεία του Borgo Panigale.

Και ο Petrucci μπορεί να πάει λόγω ταχύτητας αλλά και καλού χαρακτήρα (κοιτάζει πάντα το καλό της ομάδας) και ο Miller όμως έχει πιθανότητες λόγω ηλικίας, ταχύτητας και… καταγωγής. Θα είναι το δεύτερο «καγκουρό» που οδηγεί εργοστασιακή Ducati μετά τον Stoner και όπως φαίνεται ως τώρα, η Desmosedici του «πάει».

Στη συνέχεια, υπάρχει και η ομάδα της Ectar Suzuki. Η εταιρεία του Hamamatsu έχει δύο ικανότατους αναβάτες, με τον έναν εκ των δύο να είναι ένας φέρελπις νέος. Ο λόγος για τον Alex Rins, τον οποίο δύσκολα θα αφήσει η ομάδα να «μετακομίσει» κάπου αλλού, καθώς τον θέλουν για να τους οδηγήσει στο μέλλον.

Ο Iannone όμως; Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η GSX-RR δεν είχε την πιο φιλόξενη θέση για τον ίδιο φέτος, όμως ο Ιταλός άρχισε να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα όταν αυτή βελτιώθηκε. Τα έως τώρα αποτελέσματά του όμως δεν είναι ικανά να του βρουν μια θέση σε μια άλλη ομάδα για το 2019, ενώ η Suzuki δεν φαίνεται ότι «ψάχνεται» για εναλλακτικές λύσεις. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Στο στρατόπεδο της KTM, τον πρώτο λόγο έχει το μέλλον του Zarco. Αν για παράδειγμα ο Γάλλος συμφωνήσει να «μετακομίσει» στα Αυστριακά box, τότε θα υπάρχει χώρος μόνο για έναν αναβάτη και αυτός θα είναι κατά 99% o Pol Espargaro. Ο Ισπανός τα πήγε καλά φέτος και οι άνθρωποι της KTM φαίνεται ότι τον υπολογίζουν πολύ.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον Bradley Smith, του οποίου η θέση «τρίζει» είτε λόγω του σεναρίου με τον Zarco, είτε αν δεν τα πάει καλά και τη νέα χρονιά. Η KTM έχει στην άκρη τον ταχύτατο Mika Kallio, ο οποίος θα έχει το 2018 πέντε επιπλέον ευκαιρίες να πάρει τη θέση του Βρετανού.

Ο Φινλανδός δεν αστειεύεται και έχει βάλει σκοπό του να επιστρέψει ως «βασικός» στη μεγάλη κατηγορία, θέλοντας διακαώς μια θέση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι πιθανότητες επιστροφής του στο MotoGP και στην ομάδα της KTM υπάρχουν μόνον αν ο Zarco αρνηθεί την πρόταση των«πορτοκαλί».

Και τέλος, πάμε στην Aprilia. Την ομάδα που για το 2018 θα έχει στη σύνθεσή της τους Aleix Espargaro και Scott Redding, με τον πρώτο να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανανέωση, καθώς παρ’ όλα τα προβλήματα της RS-GP φέτος τα πήγε αρκετά καλά. Επίσης είναι από αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην εξέλιξη μιας πρωτότυπης.

Με τον Scott Redding τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η πραγματικότητα μας λέει ότι ο Βρετανός δεν έχει καταφέρει και τίποτε σπουδαίο στην 4ετή παρουσία του στα «μεγάλα σαλόνια». Αυτή είναι η πρώτη φορά που του δίνεται ευκαιρία ώστε να οδηγήσει μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα και θα πρέπει να τα πάει καλά.

Και για να το πράξει αυτό, ο 25χρονος θα πρέπει να τα δώσει όλα και να κερδίσει την εύνοια των ανθρώπων της ομάδας του αλλά και την εκτίμηση των υπόλοιπων ομάδων που παρατάσσουν τις μοτοσυκλέτες τους στο grid. Αλλιώς είναι πολύ πιθανόν να τον δούμε χωρίς μοτοσυκλέτα το 2019.

Πραγματικά πολύ το υλικό για το 2018. Πολλές σκέψεις, πολλά ανοιχτά μέτωπα, πολύ… MotoGP! Για αυτούς τους – πολλούς – παραπάνω λόγους, αναφέραμε ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν του χρόνου. Ίσως αλλάξουν όλα όσα είχαμε ως δεδομένα και το 2019 οι αγώνες έχουν μεγάλες απουσίες, διαφορετικά χρώματα και άλλους πρωταγωνιστές.

Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί τώρα. Υπομονή και το 2018 θα φέρει όλες τις απαντήσεις μαζί του!