MotoGP – Stoner – Περίμενα περισσότερα από τον Jorge

Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP, μίλησε τόσο για τις δοκιμές που έκανε ο ίδιος στην Sepang, όσο και για την εξέλιξη της GP18, ενώ αναφέρθηκε και στους δύο αναβάτες της Ducati, Andrea Dovizioso και Jorge Lorenzo.

Οι Ιταλοί εκτιμούν ιδιαίτερα τα όσα έχει προσφέρει ο Stoner στη Ducati, αφού είναι ο αναβάτης που της έχει χαρίσει τον ένα και μοναδικό – μέχρι στιγμής – Tίτλο στο MotoGP. Λογικό λοιπόν οι «κόκκινοι» να τον καλέσουν και φέτος στην Sepang κατά την διάρκεια των πρώτου επίσημου τεστ, όπου δοκίμασε την νέα GP18 για δύο ημέρες.

Ο Αυστραλός έκανε μερικές ενδιαφέρουσες δηλώσεις σε συνέντευξη που έδωσε, ξεκινώντας να μιλάει για τον ίδιο και το πως προετιμάζεται για την απαιτητική οδήγηση μίας μοτοσυκλέτας του MotoGP τώρα που δεν οδηγεί συχνά σε αυτό το επίπεδο.

«Φυσιολογικά καταλήγω να είμαι πολύ κουρασμένος. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να προετοιμαστείς, ώστε να οδηγήσεις μία μοτοσυκλέτα του MotoGP. Στην πραγματικότητα μπορείτε να το δείτε και στους αναβάτες, όπου μετά το πρώτο τεστ της νέας σεζόν, είναι όλοι καταπονημένοι.»

«Από την μεριά μου, το γεγονός ότι δεν οδηγώ για πέντε με έξι μήνες και μετά έρχομαι για τα τεστ κάνει τα πράγματα λίγο περίπλοκα για εμένα. Προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ, αλλά είναι δύσκολα να προετοιμάσω τους μυς,» αναφέρει.

Όσον φορά στην προετοιμασεία του για το πρόσφατο τεστ της Sepang δήλωσε, «έφτασα λίγο απροετοίμαστος σε αυτές τις δοκιμές στην Μαλαισία. Η δεύτερη κόρη μου, Caleya Maria, γεννήθηκε και δεν έχω κανένα πρόβλημα όταν κοιμάμαι, αλλά κόλλησα έναν ιό και δεν έκανα κανένα είδος προπόνησης για σχεδόν δύο μήνες.»

«Άρχισα να προπονούμαι ξανά στις αρχές του έτους έχοντας τον ιό, το μωρό, τα πάντα. Έχω προπονηθεί μόνο τον τελευταίο μήνα και για αυτό είμαι λίγο απροετοίμαστος.» Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Stoner, παρά το ότι δεν ήταν έτοιμος όπως αναφέρει, εντούτοις ήταν εξαιρετικά ταχύς πάνω στην Ducati από την πρώτη κιόλας ημέρα όπου σημείωσε 2sec αργότερο χρόνο από τον ατίστοιχο που έδωσε την pole postition στον Dani Pedrosa στο τελευταίο GP εκεί.

Ο Stoner αναφέρθηκε στην συνέχεια για τα δεδομένα που του ζητάει η Ducati, όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσουν για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, «…παίρνουμε ως σημείο αναφοράς ένα στάνταρ set-up. Aς πούμε ότι η μοτοσυκλέτα δεν έχει ρυθμιστεί για εμένα. Έχουμε μία ισορροπία και μετά αρχίζουμε να δοκιμάζουμε διάφορα εξαρτήματα και να κάνουμε συγκρίσεις.»

«Γενικά θα έχεις πάντα τα ίδια σχόλια από τους αναβάτες ή τουλάχιστον μερικές φορές. Προσπαθούμε να μην ακολουθούμε την κατεύθυνση ενός μόνο αναβάτη, αλλά βγαίνουμε στην πίστα και δοκιμάζουμε διάφορα, όπως την σταθερότητα, χάρτες του κινητήρα και διάφορα τέτοιου είδους πράγματα.»

«Απλά συγκρίνω το προηγούμενο με το επόμενο και κάνω διάφορες παραλλαγές. Ο τελικός λόγος ανήκει στους αναβάτες και στις προτιμήσεις που έχουν,» καταλήγει ο Αυστραλός.

Αν υπήρχε πιθανότητα να αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε κάποιο Grand Prix o Casey Stoner – όπως έντονα φημολογούνταν, δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα θέμα προς συζήτηση, με τον ίδιο να λέει: «Φυσικά και υπήρχε. Ήμουν δύο φορές κοντά στο να πάρω μέρος σε έναν αγώνα αλλά οι καταστάσεις και οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Ήταν δύο αγώνες στους οποίους ήμουν σίγουρος ότι θα έπαιρνα μέρος αλλά όχι κάτι παραπάνω από αυτό.»

Ο Αυστραλός έκανε και μία μίνι σύγκριση ανάμεσα στην Desmosedici με την οποία κατέκτησε τον Τίτλο το 2007 και αυτή του 2017 όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Το 2007,  εκτός από τον κινητήρα, η μοτοσυκλέτα δεν ήταν καλή σε κανένα άλλο σημείο. Είχα προβλήματα τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των στροφών.»

«Στα σημεία φρεναρίσματος και στις ευθείες ήταν αρκετά καλή. Αν προσπαθούσες να κάνεις κάτι άλλο ήταν πολύ δύσκολο.Τώρα έχουμε συνολικά ένα καλύτερο πακέτο.»

Στη συνέχεια ο Stoner τόχισε ότι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2007 δεν ήταν η καλύτερη Desmosedici που έχει οδηγήσει ποτέ, αναφέροντας κατηγορηματικά, «…όχι. Η μοτοσυκλέτα από το 2009 και μετά ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, παρ’ όλο που δεν μπόρεσα να παλέψω για το πρωτάθλημα γιατί δεν μπορούσα.» (είχε διαγνωστεί με δυσανεξία στην λακτόζη.)

«Τώρα όλες οι μοτοσυκλέτες έχουν γίνει πολύ ανταγωνιστικές, κάθε μία μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε στιγμή. Ας πούμε ότι η δική μας μοτοσυκλέτα είναι πιο ισορροπημένη και σε κάθε πίστα έχουμε την δυνατότητα να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.»

Στην συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της Ducati και πρώτα από όλα στον Andrea Dovizioso, o οποίος θυμίζουμε ότι διεκδίκησε το περσινό πρωτάθλημα μέχρι τον τελευταίο γύρο. Ερωτηθείς αν αυτό ήταν κάτι που εντυπωσίασε τον Stoner, o Aυστραλός δήλωσε, «…σίγουρα. Δεν μπορώ να σας πω ψέμματα και ούτε ο Andrea μπορεί

«Πιθανόν να ξεκίνησε την σεζόν περιμένοντας να μην είναι τόσο ανταγωνιστικός. Ωστόσο η στάση του, η μέθοδος του, όλα λειτούργησαν καλά την προηγούμενη σεζόν.»

«Ήταν πολύ προσεκτικός στους αγώνες. Ήξερε πότε να προστατεύσει τα ελαστικά του και πότε να πιέσει. Έκανε μία καταπληκτική χρονιά και το μόνο αρνητικό σημείο ήταν που δεν κέρδισε σε έναν αγώνα. Ήταν σε δύσκολη θέση, πολύ μακριά. Χάσαμε αρκετούς βαθμούς σε τέτοιες καταστάσεις,» καταλήγει.

‘Οσον αφορά τον Jorge Lorenzo, o Stoner δεν μάσησε τα λόγια του, «…δεν θα πω ψέμματα. Περίμενα περισσότερα από τον Jorge. Μπορώ να καταλάβω ότι εννέα χρόνια σε ένα κατασκευαστή είναι πολλά και είναι δύσκολο όταν αλλάζεις σε μία διαφορετική μοτοσυκλέτα και προσπαθείς να την εμπιστευθείς.»

«Νομίζω επίσης ότι δυσκολεύτηκε και με τα νέα ελαστικά της Michelin. Tον είδαμε να δυναμώνει κατά την διάρκεια της σεζόν αλλά φέτος πιστεύω ότι θα μπορεί να αγωνίζεται πιο συχνά για podiums και νίκες. Θα δούμε αλλά ναι, περίμενα λίγa περισσότερα φέτος.»

O Stoner θεωρεί ότι η νέα GP18 ταιρίαζει περισσότερο στο στυλ οδήγησης του Lorenzo αφού όπως λέει, «…θα είναι καλύτερη για αυτόν και για όσους οδηγούν μία Ducati. Ο Jorge είναι λίγο ιδιαίτερος στον τρόπο που του αρέσει να οδηγεί την μοτοσυκλέτα, αλλά όπως είδατε στο τέλος της σεζόν, ένιωθε πιο άνετα και η απόδοση του ήταν εφάμιλλη με του Andrea.»

«Mε εντελώς διαφορετικά στυλ οδήγησης έφτασαν στο ίδιο σημείο. Αν κάνουμε μερικά βήματα προς τα εμπρός και οι δύο θα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα,» ολοκλήρωσε ο Casey Stoner.