MotoGP Valencia – FP&Q – Ο Marquez στην pole και ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον Τίτλο

Η τελευταία ημέρα κατατακτήριων δοκιμών ολοκληρώθηκε στο Τσέστε, με τον Marc Marquez να είναι ο αναβάτης που σημείωσε τον ταχύτερο γύρο για όγδοη φορά φέτος. Η πρώτη σειρά ολοκληρώθηκε με τους Zarco και Iannone, τη στιγμή που ο ‘κυνηγός’ του Τίτλου, Andrea Dovizioso, έμεινε στην 9η θέση.

FP4: Η ηλιόλουστη αλλά σχετικά ‘δροσερή’ πίστα της Valencia υποδέχθηκε τους αναβάτες του MotoGP για την τελευταία τους φετινή ελεύθερη δοκιμή, με τον Marquez να σημειώνει τόσο τον ταχύτερο χρόνο (1.31.156), όσο και τον καλύτερο ρυθμό.

Ο Ισπανός επιβεβαίωσε τον εκπληκτικό ρυθμό που έδειξε στο FP3, όμως οι Lorenzo (2ος), Pedrosa (3ος), Dovizioso (5ος) και Zarco (6ος), παρά το γεγονός ότι υστερούσαν σε σχέση με τον Marquez, δεν ήταν ιδιαίτερα μακριά (σε ρυθμό).

Οι Marc VDS Honda των Rabat (4ος) και Miller (7ος), παρά τον έναν καλό γύρο τους, δεν έδειξαν ότι έχουν συνέπεια στο πολύ γρήγορο γυρολόγιο.

Q1: Μετά την απογοητευτική του εμφάνιση στο FP3 (11ος), ο Maverick Vinales έπρεπε να περάσει από τον πρώτο κατατακτήριο Γύρο δοκιμών στη Valencia. Εκεί ο Ισπανός απογοήτευσε εκ νέου, καθώς δεν κατάφερε να περάσει τους αδελφούς Espargaro και να πάρει μια θέση στην τελική διαδικασία του Q2.

Ο μικρότερος Pol ήταν και ο ταχύτερος στην ενδοοικογενειακή μάχη των Espargaro, με τον αναβάτη της KTM να φέρνει την RC16 του Αυστριακού κατασκευαστή για άλλη μια φορά φέτος στο Q2. Ο Aleix από την πλευρά του κατόρθωσε με την Aprilia του να πάρει το δεύτερο εισιτήριο της διαδικασίας.

MotoGP Valencia - Andrea Dovizioso
Το έργο του Ιταλού, Andrea Dovizioso, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η αυριανή ημέρα κρίνει τον Τίτλο και ο ‘DesmoDovi’ δείχνει σε πολύ μειονεκτική θέση

Q2: Η εκκίνηση της διαδικασίας βρήκε τον Marquez να ηγείται μετά το πρώτο του πέρασμα, με χρόνο 1.30.424. Λίγο πριν επιστρέψει στα pit για την προετοιμασία του δεύτερου stint, ο Ισπανός σημείωσε 1.29.897, ένας χρόνος που κανείς δεν φαινόταν σε θέση να απειλήσει.

Ο Iannone ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να φτάσει τον εκπληκτικό χρόνο του Marquez, όμως το 1.30.399 του Ιταλού τον έφερε στην 2η θέση. Μια θέση που πήρε σύντομα ο Zarco, με χρόνο 1.30.246. Στη συνέχεια ο Marquez προσπάθησε να πιέσει περαιτέρω ‘κατεβάζοντας’ και άλλο το χρόνο του, όμως μια πτώση στην Στροφή 4 σταμάτησε το δρόμο του.

Αυτή ήταν η δεύτερη πτώση του αναβάτη της Honda αυτό το τριήμερο, όμως, ο χρόνος που σημείωσε αρχικά ήταν αρκετός ώστε να του δώσει την pole position. Πτώση σημείωσε και ο Jorge Lorenzo, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι έμεινε στην 4η θέση των κατατακτήριων, δείχνει ιδιαίτερα δυνατός για τον αυριανό αγώνα.

Μία θέση πίσω από τον αναβάτη της Ducati έμεινε ο Dani Pedrosa, του οποίου ο ρυθμός του δίνει πιθανότητες για έναν τερματισμό στο βάθρο. Στην 6η θέση έμεινε ο Michelle Pirro σε μια ακόμη πολύ δυνατή, wild card εμφάνιση.

Από την 7η θέση του grid θα εκκινήσει αύριο ο Valentino Rossi, με τον Ιταλό πολυπρωταθλητή να μην τα έχει πάει καλά αυτό το τριήμερο. Βέβαια, η εικόνα της εργοστασιακής Yamaha δεν είναι γενικά καλή, αν αναλογιστούμε την θέση του Vinales στο αυριανό grid (13ος).

Ο Aleix Espargaro έφερε την κατακόκκινη Aprilia του στην 8η θέση της κατάταξης, ενώ ο Andrea Dovizioso έμεινε μόλις στην 9η θέση. Ο Ιταλός, παρά τον καλό ρυθμό που έδειξε με τα ελαστικά αγώνα στο FP4, φαίνεται ότι θα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο αύριο.

Μην ξεχνάμε ότι το μόνο αποτέλεσμα που αναζητά ο Ιταλός αύριο στη Valencia είναι η νίκη, αν θέλει να ελπίζει σε ένα θαύμα που θα του δώσει τον Τίτλο. Και μιλάμε για θαύμα, καθώς όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι εναντίον του και ‘δίνουν’ το πρωτάθλημα στον Marc Marquez.

Τη δεκάδα των χρόνων συμπλήρωσε ο Rins, ενώ ο Pol Espargaro και o Jack Miller βρέθηκαν στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα. Ο αναβάτης της KTM όμως θα χάσει την θέση του στο grid και θα εκκινήσει από τα pits, καθώς, την Παρασκευή στις δοκιμές, ξεπέρασε το όριο των διαθέσιμων κινητήρων στη μοτοσυκλέτα του.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Valencia Starting Grid 2017
MotoGP Valencia Starting Grid 2017