MotoGP Sepang – FP&Q – Η ώρα του Pedrosa

Ο Dani Pedrosa πήρε μια σπουδαία pole position στην Μαλαισία, σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κοντά στον ταχύτερο χρόνο που έχει ‘γραφτεί’ ποτέ στη Sepang. Σε μόλις 0.024sec βρέθηκαν πίσω του όχι ένας, αλλά δύο αναβάτες, με τους Johann Zarco και Andrea Dovizioso να ολοκληρώνουν στις θέσεις 2 και 3 αντίστοιχα.

FP3: Οι αναβάτες του MotoGP υποδέχθηκαν το ηλιόλουστο πρωϊνό στην πίστα της Sepang με ιδιαίτερη χαρά, καθώς οι μικτές χθεσινές συνθήκες περιέπλεξαν την υπόθεση για το απ’ ευθείας πέρασμα στο Q2. Πιο χαρούμενος όμως από όλους ήταν ο Valentino Rossi, ο οποίος με έναν εξαιρετικό χρόνο (1.59.947) ήταν και ο μοναδικός αναβάτης που ‘έσπασε’ το όριο των δύο λεπτών.

Ο Ιταλός ήταν εκτός πρώτης δεκάδας (και Q2) ως την έναρξη του FP3, φρόντισε όμως να δείξει την ταχύτητά του με τον πιο πειστικό τρόπο. Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν και από τους ρυθμούς που επέδειξαν οι αναβάτες, με τους Rossi, Zarco και Lorenzo να δείχνουν εξαιρετικά δυνατοί και τους Pedrosa και Dovizioso να φαίνεται πως ‘έκρυψαν’ κάπως το ρυθμό τους, όντας παράλληλα ταχύτατοι.

Ο Marquez φάνηκε από την πλευρά του ότι υστερεί ελαφρώς, όπως το ίδιο έδειξε και ο Vinales σε σχέση με τους πρώτους (σε αυτές τις συνθήκες). Τελικά οι πρώτοι δέκα αναβάτες που πέρασαν απ’ ευθείας στις δεύτερη διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών ήταν οι Rossi, Zarco, Pedrosa, Dovizioso, Lorenzo, Miller, Crutchlow, Iannone, Marquez και Vinales.

FP4: Ο Marc Marquez, παρ’ όλο που κινήθηκε ελαφρώς ταχύτερα από ότι στο FP3, κατάφερε εντούτοις να πάρει την 1η θέση στην τελευταία ελεύθερη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών. Η πίστα είχε σχεδόν 10°C περίσσοτερους στην επιφάνεια του οδοστρώματός της (47°C), με τις πρωϊνές θερμοκρασίες να είναι ιδανικότερες για δράση και χρόνους.

Πίσω από τον Marquez ολοκλήρωσε ο Dovizioso, ενώ ο Alex Rins, με έναν και μόνο πολύ γρήγορο γύρο (οι υπόλοιποι γύροι του ήταν σημαντικά πιο αργοί), πλάσσαρε την Suzuki του στην 3η θέση. Zarco, Pedrosa και Lorenzo είχαν μεταξύ τους διαφορά 0.005sec(!) στον ταχύτερό τους γύρο, ενώ το highlight της διαδικασίας ήταν το απίστευτο σώσιμο του Marc Marquez στην Στροφή 1, που όσες φορές και αν το δεις, προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι όντως ΔΕΝ έπεσε.

Αυτά βλέπει ο Dovizioso, για αυτό και του είναι δύσκολο να πιστέψει ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά στον αντίπαλό του και θα μπει ξανά σε τροχιά Τίτλου.

Q1: Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και στο Q1, με τους Rins και Pol Espargaro να φέρνουν τις μοτοσυκλέτες τους στις θέσεις 1 και 2 αντίστοιχα. Εκτός έμεινε ο Petrucci που δείχνει να δυσκολεύεται στα τελευταία στεγνά GP, με τον Michael van der Mark να μένει στην τελευταία θέση του αυριανού grid.

MotoGP Sepang 2017 - Andrea Dovizioso GRID
Πρέπει να το πιστέψει ο Andrea Dovizioso – και δεν έχει άλλη επιλογή. Το πρωτάθλημα, σε αυτό του το σημείο, μπορεί μόνο να χαθεί από τον Marquez

Q2: Τίποτε δεν άλλαξε από πλευράς θερμοκρασίας και στο Q2, με την ζέστη να κορυφώνεται και τους αναβάτες να ‘ακονίζουν τα μαχαίρια’ τους για την τελική αναμέτρηση. Οι Marquez και Miller ήταν αυτοί που άνοιξαν τον ‘χορό’ της διαδικασίας, με τον Αυστραλό να ακολουθεί παρόμοια τακτική όπως και στην Αυστραλία μία εβδομάδα πριν.

Έβαλε λοιπόν τον Ισπανό μπροστά του ώστε ακολουθώντας τον να σημειώσει έναν πολύ γρήγορο γύρο, όμως ο Marquez δεν του έκανε τη ‘χάρη’, χάνοντας το μπροστινό της RC213V του στο μέσο της τελευταίας στροφής του πρώτου του χρονομετρημένου γύρου του!

Ο Miller σημείωσε τον 1ο χρόνο και ο Marquez εκκίνησε εφιαλτικά τη διαδικασία, με τον 24χρονο να βρίσκεται με την πτώση του σχεδόν δίπλα στα pit. Έτσι, γλυτώνοντας σημαντικό χρόνο, ο αναβάτης της Repsol Honda επέστρεψε πολύ σύντομα στην πίστα με την δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Στο μεταξύ η 1η θέση είχε αλλάξει άλλες τέσσερις φορές χέρια, με τον Zarco να ανεβαίνει αρχικά στην κορυφή και τους Pedrosa, Lorenzo να τον υποβαθμίζουν στην 3η. Ο Γάλλος όμως επανήλθε με χρόνο 1.59.636, ενώ με το τέλος του πρώτου stint ο Vinales ήταν 2ος και ο διεκδικητής του Τίτλου, Dovizioso, 5ος.

Τρία λεπτά πριν το πέσιμο της καρώ σημαίας, όλοι οι αναβάτες βρέθηκαν στην πίστα για την τελική τους αναμέτρηση. Μια τελική αναμέτρηση ξεκίνησε με την πτώση του δυνατού ως εκείνο το σημείο Crutchlow και τον πολύ δυνατό χρόνο του Pedrosa (1ος – 1.59.568), μόλις 30 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Και εκεί που νομίσαμε ότι πήγαν να ξεκαθαρίσουν (κάπως) τα πράγματα, ο Rossi απαντά άμεσα και περνά στην pole position με 1.59.498, για… 10 δευτερόλεπτα. Ο λόγος; Ο Andrea Dovizioso που ερχόταν από πίσω και σημείωνε τον ταχύτερο γύρο ως εκείνη τη στιγμή (1.59.236), χρόνος που εκτός του ότι πίστευε ότι θα του δώσει την pole (ήταν 0.3sec πιο γρήγορος από τον 2ο), δεν υπήρχε και περιθώριο να τον βελτιώσει, καθώς έχασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα την ευκαιρία για έναν τελευταίο γρήγορο γύρο.

Η καρώ σημαία είχε πέσει και κανείς δεν έκανε ταχύτερα ενδιάμεσα κομμάτια, έτσι όλοι πίστεψαν ότι ‘DesmoDovi’ θα πάρει μια σημαντική pole position, την ώρα που ο Marquez έμπαινε οριακά μέσα στην πρώτη τριάδα. Κανείς δεν είχε υπολογίσει όμως τους Zarco και Pedrosa, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν εκπληκτικά τελευταία split (πρώτα ο Γάλλος και έπειτα ο Ισπανός), στέλνοντας τον Dovizioso στην τελευταία θέση της πρώτης σειράς!

Ο Pedrosa πήρε έτσι την πρώτη του pole position μετά το φετινό GP της Βαρκελώνης, ο Zarco έδειξε και πάλι την εκρηκτική ταχύτητά του και ο Dovizioso έμεινε να βλέπει που θα καταλήξει ο Marquez. Ο Rossi βρέθηκε στην 4η, ο Vinales στην 5η και ο Lorenzo στην 6η, ενώ οι Marquez, Rins, Iannone, Crutchlow, Miller και Pol Espargaro ολοκλήρωσαν τις πρώτες τέσσερις σειρές του αυριανού grid.

Πάντως, όλα τα δεδομένα των στεγνών δοκιμών ως σήμερα ίσως πάνε ‘περίπατο’ αύριο, καθώς η πρόγνωση του καιρού αναφέρει βροχές και μάλιστα καταιγίδες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Sepang 2017 Starting Grid
MotoGP Sepang 2017 Starting Grid