MotoGP – Dovizioso – Απλά δεν ήμασταν γρήγοροι

Ο χθεσινός αγώνας ήταν καταστροφικός για τον Andrea Dovizioso, ο οποίος περιορίστηκε μόλις στην 13η θέση της κατάταξης. Ο Ιταλός είδε την βαθμολογική του διαφορά από την κορυφή να τριπλασιάζεται σε ένα μόλις GP, υποστηρίζοντας ότι το λάθος του στο δεύτερο γύρο δεν ήταν αυτό που του στέρησε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα πράγματα για τον Dovizioso άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά από το FP4 του Σαββάτου, όταν ο 31χρονος έχασε τον έλεγχο της Ducati του και μαζί ένα μεγάλος μέρος εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης. Ο ‘DesmoDovi’ σοκαρίστηκε από το γεγονός και η συνέχεια ήταν εξίσου κακή, με τον ίδιο να σημειώνει μόλις τον 11ο γύρο στις κατατακτήριες δοκιμές.

Την Κυριακή τα πράγματα χειροτέρεψαν και άλλο για τον Ιταλό, όταν στη Στροφή 1 του δεύτερου γύρου έκανε ένα σημαντικό λάθος, ανοίγοντας υπερβολικά τη γραμμή του. Επέστρεψε στην 20η θέση και παρά το γεγονός ότι πολύς κόσμος περίμενε να ανακάμψει πολλές θέσεις, ο αναβάτης της Ducati ολοκλήρωσε μόλις στην 13η θέση.

Αυτό το άσχημο αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την νίκη του Marc Marquez άφησε τον Dovizioso 33 ολόκληρους βαθμούς πίσω από τον Ισπανό, με μόλις δύο αγώνες να απομένουν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πλέον το πρωτάθλημα μπορεί να το χάσει ο Marquez και όχι να το κερδίσει ο Ιταλός.

«Σίγουρα, πολύ άσχημο αποτέλεσμα, ειδικά για το πρωτάθλημα,» δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο 31χρονος. «Σίγουρα το λάθος μου στον δεύτερο γύρο δημιούργησε μια κακή κατάσταση. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ήμασταν γρήγοροι.

«Το χαρακτηριστικό αυτής της πίστας είναι να έχεις καλό στρίψιμο, επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε ακόμη αυτόν τον περιορισμό. ‘Τελειώσαμε’ τα ελαστικά οκτώ γύρους πριν το τέλος, όμως όλο αυτό είναι μια συνέπεια (του κακού στριψίματος).

MotoGP - Dovizioso Phillip Island
Η μάχη του Andrea Dovizioso με τους Pedrosa και Redding διήρκησε ως το τέλος, με τον Ιταλό να χάνει και από τους δύο θέσεις αλλά και δύο υπερπολύτιμους για τη συνέχεια βαθμούς

«Κάναμε πραγματικά καλούς αγώνες φέτος σε πίστες που δεν ήμασταν γρήγοροι στο παρελθόν, όμως αυτή η πίστα έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και το στρίψιμο είναι πολύ σημαντικό. Όμως, τέλος πάντων, θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τους εναπομείναντες δύο αγώνες. 

«Ξέραμε ότι το να παλεύεις για το πρωτάθλημα θα είναι πολύ δύσκολο, όμως ευτυχώς σε αυτό το άθλημα μπορεί να γίνει (εννοεί να κυνηγήσει το πρωτάθλημα).»

Τέλος, ο Dovizioso έδωσε την δική του οπτική σχετικά με το που θα μπορούσε να τερματίσει αν δεν έκανε το λάθος, ενώ τόνισε ότι δεν τον ενόχλησε το γεγονός ότι μια Ducati (Scott Redding) του ‘έκοψε’ βαθμούς στον τελευταίο γύρο του Phillip Island.

«Δύσκολο να είμαι σίγουρος, μπροστά από τις KTM, ίσως και από τον Rins (στην 8η θέση). Όμως όχι περισσότερο. Ο Redding έκανε τον αγώνα του. Είχε καλύτερη πρόσφυση στο τέλος και προσπάθησα να κλείσω όλες τις πόρτες ως την τελευταία στροφή. Όμως στην έξοδο της στροφής ήμουν πολύ αργός, και οι δύο αναβάτες (Redding και Pedrosa) με πέρασαν.»

Ο Dovizioso πάντως στον αγώνα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το μεσαίο πίσω ελαστικό στην Desmosedici του, μια επιλογή που η ομάδα του και ο ίδιος σκέφτηκαν αρκετά πριν την εκτελέσουν. Τελικά στον αγώνα ο ταχύτερός του γύρος ήταν ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο πιο αργός από τον χρόνο που σημείωσε στο FP2 με παρόμοιες θερμοκρασίες, με μαλακό όμως πίσω ελαστικό.

Μάλιστα, σε όλες τις ελεύθερες περιόδους ο Ιταλός σημείωσε αρκετές φορές χρόνο στο 1.29, τη στιγμή που στον αγώνα οι μισοί του γύροι ήταν πάνω από το 1.31. Ίσως τελικά η πτώση του Dovizioso το Σάββατο ήταν αυτή που έκανε την μεγαλύτερη ‘ζημιά’ στον αγώνα του, ενώ το λάθος του στον δεύτερο γύρο ήταν το ‘κερασάκι στην τούρτα’ για την κακή ψυχολογία του και τελικά την άσχημη απόδοσή του.