MotoGP Motegi – FP&Q – Super pole για τον Super Zarco

Με τη βροχή να συνεχίζει και σήμερα στο ίδιο μοτίβο, ήταν ο Johann Zarco αυτός που κατέκτησε την pole position του Ιαπωνικού GP. Μία θέση πίσω του ολοκλήρωσε ο Danilo Petrucci, την ώρα που ο Marc Marquez ‘πλήρωνε’ αρκετά φθηνά τις λάθος επιλογές του, μένοντας στην 3η θέση.

FP3: Οι χθεσινές συνθήκες δεν βελτιώθηκαν και οι αναβάτες έπρεπε να βάλουν τα δυνατά τους για να κερδίσουν μια θέση που οδηγούσε απ’ ευθείας στο Q2 του απογεύματος. Ακριβώς οι μισοί αναβάτες κατάφεραν να βελτιώσουν τους χθεσινούς τους χρόνους, με τους Dovizioso, Marquez, Aleix Espargaro, Lorenzo, Rossi, Zarco, Iannone, Petrucci, Pedrosa και Rins να είναι οι 10 κορυφαίοι στα συνδυασμένα αποτελέσματα.

Ταχύτερος του FP3 ήταν και πάλι ο Marc Marquez, ο οποίος άφησε ελάχιστα (+ο.029sec) τον πολύ βελτιωμένο Valentino Rossi. Σε αντίθεση με τον Ιταλό, ο teammate του στη Movistar Yamaha, Maverick Vinales, ολοκλήρωσε και πάλι εκτός 10αδας, μένοντας προσωρινά εκτός Q2.

FP4: Οι συνθήκες στον ουρανό του Motegi ήταν καλύτερες στις τελευταίες ελεύθερες δοκιμές του Ιαπωνικού GP, παρ’ όλο όμως που δεν έβρεχε, η πίστα δεν κατάφερε να στεγνώσει. Κορυφαίος ήταν και αυτή τη φορά ο Marquez, ο οποίος άφησε ούτε λίγο ούτε πολύ 1.5sec πίσω του τον 2ο Dani Pedrosa.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Ducati των Lorenzo, Petrucci και Dovizioso, την ώρα που ο Valentino Rossi σημείωνε την πρώτη του πτώση μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση. Ο Ιταλός ευτυχώς δεν τραυματίσθηκε, μένοντας τελικά στην 7η θέση.

Q1: Η πίστα παρέμεινε βρεγμένη και στις πρώτες κατατακτήριες δοκιμές, όπου είδαμε να συμβαίνουν δύο μεγάλες εκπλήξεις. Παρά το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετείχαν τόσο ο Maverick Vinales όσο και ο Cal Crutchlow, εντούτοις και οι δύο κατάφεραν να μείνουν εκτός Q2 και μάλιστα με διαφορά.

Από την άλλη πλευρά οι δύο εργοστασιακές KTM θριάμβευσαν στο βρεγμένο ασφαλτοτάπητα του Motegi, καταφέρνοντας με το 1-2 τους να περάσουν στην τελική διαδικασία της ημέρας. Ο Pol Espargaro ηγήθηκε στους χρόνους, αφήνοντας πίσω του τον ανανεωμένο Bradley Smith.

MotoGP Motegi 2018 Red Bull KTM
Η σημερινή ημέρα ήταν η καλύτερη φετινή για την KTM από άποψης κατατακτηρίων και οι Αυστριακοί περιμένουν εναγωνίως την αυριανή για να διπλασιάσουν τις καλές τους παρουσίες

Q2: Οι εκπλήξεις που ξεκίνησαν από το Q1 συνεχίστηκαν και εδώ, με τον Valentino Rossi να επιλέγει να βγει στην μουσκεμένη πίστα με slick ελαστικά. Ο Ιταλός ‘γύριζε’ στα πρώτα λεπτά την πίστα προσεκτικά αλλά και πάρα πολύ αργά, την ώρα που ο Marquez ‘πετούσε’ στην κορυφή με χρόνο σχεδόν 2sec ταχύτερο από τους υπόλοιπους (1.53.903).

Ο Rossi επέμενε να μένει στην πίστα με τα slick και μόνο αφού συμπληρώθηκαν σχεδόν τα 2/3 της διαδικασίας αποφάσισε να αλλάξει σε βρόχινα. Ως τότε όμως ήταν περίπου 15sec στο γύρο πιο αργός από τους υπόλοιπους αναβάτες, με τους Marquez, Petrucci, Zarco, Lorenzo και Aleix Espargaro να ηγούνται στους χρόνους ως και 5 λεπτά πριν το τέλος.

Ο Marquez σημείωσε τον ταχύτερό του γύρο στην πρώτη του κιόλας προσπάθεια, στη συνέχεια όμως δεν κατάφερε να βελτιώσει την επίδοσή του. Πριν ξεκίνησει όμως το δεύτερο stint του αποφάσισε να μπει αυτός στην πίστα με τα slick, θεωρώντας πως ο χρόνος που είχε σημειώσει ήταν αρκετός ώστε να του χαρίσει την pole.

Περίπου 4 λεπτά πριν το τέλος όμως οι αντίπαλοί του άρχισαν να μειώνουν τη διαφορά τους από την κορυφή, με τον Dovizioso να σημειώνει 1.55.064, περνώντας στη 2η θέση. Στη συνέχεια ήταν ο Pol Espargaro αυτός που σημείωσε την 2η ταχύτερη επίδοση, η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε από τον Johann Zarco 1 λεπτό πριν το τέλος.

Ο Γάλλος πήγαινε αρκετά γρήγορα όμως οι χρόνοι του στα ενδιάμεσα split δεν έδειχναν ότι μπορούν να τον φέρουν στην 1η θέση. Παρ’ όλα αυτά ο Zarco σημείωσε 1.53.469 στο τέλος του γύρου του, αφήνοντας σχεδόν 0.5sec πίσω του τον χρόνο του ανήμπορου να αντιδράσει Marquez.

Την ίδια ώρα που ο Zarco έφτανε στη δεύτερη φετινή του pole position, οι Iannone και Pedrosa ανέβαιναν στις θέσεις 6 και 4 αντίστοιχα, ενώ στο τελευταίο λεπτό η 3η θέση άλλαξε συνολικά τρεις φορές χέρια. Αρχικά εκεί βρέθηκε ο Aleix Espargaro, ενώ στη συνέχεια ήταν η σειρά του Jorge Lorenzo.

Με ένα τελευταίο ταχύτατο γύρο όμως ο Petrucci ανέβηκε στη 2η θέση, ‘σπρώχνοντας’ τον Marquez στην 3η, τον Lorenzo στην 4η και τον Aleix Espargaro στην 5η. Ο αναβάτης της Aprilia όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα, κατορθώνοντας με το τελευταίο του πέρασμα να ανέβει στην 4η θέση της τελικής κατάταξης.

Ο Lorenzo έμεινε έτσι στην 5η θέση, μία εμπρός από τον Dani Pedrosa που ήταν 6ος. Εξαιρετική επίδοση σημείωσαν οι KTM, καθώς με τον Bradley Smith κατάφεραν να σημειώσουν το καλύτερο φετινό τους αποτέλεσμα σε κατατακτήριες.

Μια θέση πίσω από τον Βρετανό έμεινε η άλλη KTM του Pol Espargaro, ενώ την 12αδα συμπλήρωσαν οι Dovizioso, Rins, Iannone και Rossi.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Motegi 2018 Starting Grid
MotoGP Motegi 2018 Starting Grid