MotoGP Aragon – FP&Q – Η pole στον Vinales, πτώση για τον Marquez και ένας απίθανος Rossi!

Στις σημερινές κατατακτήριες της Aragon, ο Maverick Vinales ήταν ο αναβάτης που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο. Πίσω του ολοκλήρωσε την προσπάθειά του ο πολύ δυνατός Jorge Lorenzo, την ώρα που ο Valentino Rossi – αψηφώντας τους πόνους, έφτασε σε μια εκπληκτική 3η θέση.

FP3: Μετά τη χθεσινή νεροποντή, η σημερινή πρώτη διαδικασία για το MotoGP βρήκε τους αναβάτες με συννεφιασμένο ουρανό, υψηλά ποσοστά υγρασίας και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στο FP3 ήταν ο Marc Marquez αυτός που σημείωσε το ταχύτερο πέρασμα (1.48.252), με τον Maverick Vinales να τον ακολουθεί με σχετική διαφορά (+0.310).

Την Ισπανική κυριαρχία συμπλήρωσε ο Dani Pedrosa, με τον Bautista αλλά και την εξαιρετική wildcard συμμετοχή του Kallio να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Dovizioso, Aleix Espargaro, Crutchlow, Iannone και ο πολύ καλός Rossi συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα που περνούσε απ’ ευθείας στο Q2.

FP4: Η πίστα της Aragon παρέμεινε στεγνή και στις τελευταίες ελεύθερες δοκιμές, με την Ισπανική τριπλέτα να αλλάζει θέσεις στην κορυφή σε σχέση με το FP3. Ο Vinales ήταν αυτός που ανέλαβε τα ηνία, ο Pedrosa ήταν 2ος και ο Marquez 3ος, την ώρα που ένας τρομερός Pol Espargaro επιβεβαίωνε τη δυναμική της KTM με την 4η θέση του. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο Jonas Folger της Yamaha Tech3.

Q1: Στην πρώτη διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών βρέθηκαν δύο δυνατοί οδηγοί, οι οποίοι πήραν – όπως αναμενόταν – τις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης που οδηγούσαν στο Q2. Ο λόγος για τους Jorge Lorenzo και Johann Zarco, οι οποίοι πέρασαν στην τελική φάση των κατατακτήριων δοκιμών της ημέρας.

Ο ανταγωνισμός πάντως ήταν ιδιαίτερα υψηλός, με τον ανανεωμένο Jack Miller να μένει εκτός μόλις για 0.009sec από τον Γάλλο αναβάτη της Tech3. Πολύ το πάλεψε και η έκπληξη του FP4, Pol Espargaro, με τον Ισπανό όμως να μένει σχεδόν 0.2sec από την κορυφή.

MotoGP Aragon 2017 Rossi
Ο Valentino Rossi, στα 38 του χρόνια, συνεχίζει να εκπλήσσει. Ποιός θα περίμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα μόλις 23 ημέρες μετά το σοβαρό του τραυματισμό; Πάντως ο αυριανός αγώνας δεν έχει καμία σχέση με δοκιμές και ο Ιταλός θα πρέπει να αντέξει ως το τέλος

Q2: Με τις θερμοκρασίες ασφάλτου και αέρα να ανεβαίνουν στο Q2, ο Marc Marquez ήταν αυτός που έθεσε τα όρια για τους αντιπάλους του με το 1.47.963 που σημείωσε νωρίς στη διαδικασία. Ο Ισπανός ήταν ο πρώτος αναβάτης που ‘έπεσε’ κάτω από το 1.48, δείχνοντας ότι στόχος του ήταν η πέμπτη συνεχόμενη pole position στην συγκεκριμένη πίστα.

Στη 2η θέση ακολουθούσε ο Jorge Lorenzo, όμως ο Vinales μπήκε σύντομα ‘σφήνα’ ανάμεσά τους. Λίγο μετά τη μέση της διαδικασίας όλοι οι αναβάτες επέστρεψαν στα pit για φρέσκα ελαστικά, θέλοντας μια τελευταία επίθεση στο χρονόμετρο.

Όμως – και ενώ ο Marquez έδειχνε πως είχε την κατάσταση υπό έλεγχο, ο 24χρονος αναβάτης σημείωσε πτώση με πολλά χιλιόμετρα στη Στροφή 12 της πίστας, με μόλις δύο λεπτά να απομένουν. Ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για τον αναβάτη του HRC ώστε να επιστρέψει έγκαιρα στην πίστα, παρακολουθώντας στο υπόλοιπο των δοκιμών τους αντιπάλους του να ‘ρίχνουν’ τους χρόνους τους.

Λίγο μετά την πτώση του Marquez ο Rossi ξεκίνησε να μαγεύει τον κόσμο, αναεβαίνοντας προσωρινά στην κορυφή της κατάταξης. Και όλα αυτά, μόλις 23 ημέρες μετά το σπάσιμο του ποδιού του, που πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι έδωσε πρόωρο τέλος στη φετινή του πορεία. Ο χρόνος του Ιταλού ήταν το 1.47.815, όμως σύντομα ο teammate του, Maverick Vinales, σημείωσε 1.47.635.

Στη συνέχεια ο εντυπωσιακός Ιταλός υποχώρησε ακόμη μία θέση, καθώς ο Lorenzo έδειξε για άλλη μια φορά την ταχύτητά του στην Ισπανική πίστα. Ελάχιστα πίσω από τον Rossi κατέληξε ο Crutchlow (40ς, +0.015sec), με τον Marquez να υποχωρεί τελικά στην 5η θέση. Στην 6η έμεινε ο Dani Pedrosa, συμπληρώνοντας τη δεύτερη σειρά του αυριανού grid με μοτοσυκλέτες της Honda.

Την τρίτη σειρά αύριο ανοίγει ο Andrea Dovizioso, με τους Aleix Espargaro, Alvaro Bautista και Andrea Iannone να ‘κλείνουν’ την πρώτη δεκάδα.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Aragon Grid 2017 - BT
MotoGP Aragon Grid 2017