Test Ride Time – Benelli BN 251 – Ο ορισμός του όρου ‘low budget hero’

Η Benelli άλλαξε την στρατηγική της τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας και μοτοσυκλέτες μικρότερου κυβισμού. Με τις ευλογίες λοιπόν της επίσημης αντιπροσωπείας στην Κύπρο οδηγήσαμε μία εξ’ αυτών, την BN 251 ή όπως την ονομάσαμε, την low budget hero. 

Είναι Κυριακή πρωί και οδεύω προς την αντιπροσωπεία της Benelli στη Λεμεσό. Ο καιρός είναι καλός, η θερμοκρασία ιδανική και όμως στο βάθος αχνοφαίνονται κάποια σύννεφα. «Ελπίζω να προλάβουμε» σκέφτομαι και μπαίνω στο κατάστημα.

Εκεί με περιμένει η μοτοσυκλέτα της δοκιμής. Μια ομολογουμένως όμορφη μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα, με σωστές διαστάσεις που δεν ξενίζουν το ύψος μου (1.73μ). Στέκομαι λίγο και την παρατηρώ. Όμορφη, λιτή και συνάμα μοντέρνα σχεδίαση, δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη ακόμη και από τον πιο δύσκολο κριτή.

‘New collection’ από την Benelli, που ανοίχθηκε και σε νέες αγορές

Αυτό φυσικά που εντυπωσιάζει περισσότερο το μάτι είναι το πλαίσιο τύπου ‘trellis’ το οποίο είναι βαμμένο σε ένα κατακόκκινο χρώμα για να προσδίδει την απαραίτητη αντίθεση με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Σε συνδυασμό δε με την μαύρη έκδοση που δοκιμάσαμε, ξέραμε ότι θα κάνει πολλά κεφάλια να γυρίσουν στο πέρασμά της.

Εκτός από χρώματα και στυλ – δύο τομείς που σε ‘κερδίζει’ με την πρώτη ματιά – ένας κοντινότερος έλεγχος θα σε πείσει ότι η Ιταλική φίρμα δεν έχει κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στα πλαστικά μέρη της μοτοσυκλέτας τόσο από άποψης βαφής όσο και εφαρμογής, ενώ όπως παρατηρήσαμε και αργότερα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η λέξη ‘τρίξιμο’ ή άλλοι εκνευριστικοί θόρυβοι που συναντούμε σε νέες μοτοσυκλέτες χαμηλού κόστους, απλά δεν θα σε απασχολήσουν μετά την αγορά της.

Το concept της ημέρας ήταν οδήγηση μέσα στην πόλη και στάση για μερικές φωτογραφίες στο φυσικό της περιβάλλον. Όμως η πρώτη εντύπωση είναι συνήθως και η σωστή και η BN μου ‘βγάζει’ μια αίσθηση ότι μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα. Σίγουρα έχει κατασκευαστεί ως μια σβέλτη μοτοσυκλέτα για χρήση μέσα στην πόλη, όμως τα γονίδια της Benelli σε προκαλούν και για χρήση εκτός αυτής.

Ας μείνουμε στο πρόγραμμα σκέφτομαι και τους λέω μετά για μια βόλτα παραέξω. Ανεβαίνω επάνω της και όλα πάνε στη θέση τους, η θέση οδήγησης είναι βολική και τα πόδια σχηματίζουν μια άνετη και ξεκούραστη γωνία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η σχεδίαση του τεπόζιτου που βάζει τα πόδια μέσα στη μοτοσυκλέτα αγκαλιάζοντάς τα.

Ποζάροντας δίπλα στη θάλασσα, πολλοί ήταν αυτοί που ρώτησαν στοιχεία για την BN 251

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα πόδια μου πατούν και τα δύο στο έδαφος – αν και με τις μύτες. Αυτό σημαίνει ότι τα 78cm της σέλας από το έδαφος μπορούν να επιτρέψουν τη χρήση της BN 251 και στο ασθενές φύλο, αλλά και γενικότερα από αναβάτες από 1.60m και πάνω που θα μπορούν να πατούν με ασφάλεια έστω και στο ένα τους πόδι.

Οδήγηση στην πόλη

Ξεκινώ και ο κινητήρας των 249.20cc αρχίζει να γουργουρίζει – ακούγεται μια χαρά για τον κυβισμό του – και βάζω πρώτη να ξεκινήσω. Μπροστά έχει κίνηση και είναι ότι πρέπει για μια δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες.

Κινούμαι άνετα ανάμεσα στα αυτοκίνητα – είναι αρκετά ελαφριά και ευέλικτη, ενώ ο κινητήρας μπορεί να διατηρήσει εύκολα την ταχύτητά του χωρίς να σε κουράζει κάνοντας άσκοπες αλλαγές ταχυτήτων. Και με 4η και με 5η ταχύτητα, επιταχύνει άνετα από την ταχύτητα των 50χλμ/ώρα χωρίς κομπιάσματα ή ζήτηση χαμηλότερης ταχύτητας.

Σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι κοντές σχέσεις μετάδοσης, η πολύ καλή απόδοση του ηλεκτρονικού ψεκασμού αλλά και η ιπποδύναμη του κινητήρα, με τους 25hp/9.000σαλ να είναι αρκετοί για να κινήσουν με άνεση το σύνολο των 143kg.

Οδήγηση στο φυσικό της περιβάλλον. Την πόλη.

Εντύπωση μου κάνουν οι αναρτήσεις, αν και αρκετά μαλακές για τα γούστα μου η μοτοσυκλέτα περνά μέσα από τις κακοτεχνίες του δρόμου εντελώς απροβλημάτιστα, αποσβένωντας κάθε ανωμαλία. Το αντεστραμμένο πηρούνι των 41mm δίνει καλή πληροφόρηση και έχει αρκετά προοδευτική λειτουργία.

Το πίσω αμορτισέρ ρυθμίζεται, οπότε μπορείς να το φέρεις περισσότερο στα ‘μέτρα σου’. Το σύνολο προσφέρει ξεκούραστη οδήγηση, με τις αναρτήσεις να συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους, ενώ η μεγάλη τους διαδρομή βοηθά πολύ στην μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Το κιβώτιο ταχυτήτων σε χαλαρή χρήση αποδείχθηκε πολύ καλό, με τις αλλαγές να είναι σαφής χωρίς να σε βάζουν σε μπελάδες. Λίγο παραπάνω με παίδεψε η νεκρά η οποία θαρρώ πως με συνήθεια δεν θα αποτελεί καν λόγο σκέψης. Αυτό φάνηκε στη συνέχεια, καθώς ‘γράφοντας’ παραπάνω χιλιόμετρα ‘έβρισκα’ πιο εύκολα και την νεκρά. Ο συμπλέκτης δεν είναι ούτε σκληρός, ούτε μαλακός, κάνοντας άνετη τη χρήση του.

Μέσα στην κίνηση και με κάποια εμπόδια να ξεπηδούν (άσκοπες αλλαγές κατεύθυνσης αυτοκινήτων και μερικοί απρόσεκτοι πεζοί), χρειάζεται να δοκιμάσω τα φρένα σε κάπως έντονη κατάσταση.

Ομορφιά και απόδοση μαζεμένη σε μια φωτογραφία

Το εμπρός φρένο με τον δίσκο των 280mm και την δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων αποδεικνύονται υπεραρκετά, με το μπροστινό σύστημα όμως να βυθίζεται πολύ. Πολύ καλή αίσθηση μου έδωσε και το πίσω φρένο, το οποίο είναι αρκετά δυνατό και επαρκές για τις ανάγκες της μοτοσυκλέτας.

Βέβαια πλέον η έκδοση της BN 251 έχει αναβαθμιστεί και με ABS για ασφαλέστερη πέδηση, όμως η μοτοσυκλέτα της δοκιμής ήταν η βασική και δεν είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε. Η ώρα έχει περάσει, εμείς έχουμε βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες και ρίχνω την πρόταση ‘στο τραπέζι’· «πάμε να την δοκιμάσουμε και παραέξω;»

Ο συνοδηγός

Όλοι συμφωνούν και παίρνω το δρόμο εξόδου από την πόλη. Εκεί δίνω τη μοτοσυκλέτα σε έναν συνάδελφο και κάθομαι στη θέση του συνοδηγού, για την απαραίτητη δοκιμή. Η θέση είναι άνετη – όπως και αυτή του οδηγού – και τα πόδια μου σχηματίζουν μια ξεκούραστη γωνία. Το αφρώδες υλικό της σέλας είναι μαλακό όσο χρειάζεται, ενώ δεν κάθεσαι ιδιαίτερα ψηλά σε σχέση με τον οδηγό.

Αυτό βοηθά στην κάλυψη από τον αέρα και τους στροβιλισμούς, που δεν γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί. Πολύ καλή εργονομία προσφέρουν οι χειρολαβές στο πίσω μέρος, που βοηθούν στο να διατηρείς το σώμα σου σε όρθια στάση, χωρίς να χρειάζεται να γέρνεις μπροστά. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να σκεφτείς καλή δικαιολογία για να ανεβάσεις την ‘καλή’ σου για βόλτα, μόλις ανέβει και νιώσει άνετα, θα στο ζητάει από μόνη της.

Βγαίνοντας στην ‘εξοχή’

Για όσους γνωρίζουν, πήραμε το δρόμο προς το Καλό Χωριό, όπου η διαδρομή έχει αρκετές στροφές, ανηφόρες, κατηφόρες και… ωραίο τοπίο. Ευτυχώς στο νησί μας όλα είναι κοντά και οι πρώτες στροφές δεν αργούν να έρθουν.

Το πρώτο πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επιταχύνει εύκολα για τον κυβισμό της και σε ανωφέρεια. Η ιπποδύναμη του κινητήρα είναι αρκετή, έχοντας ικανοποιητική δύναμη σε μεγάλο φάσμα στροφών.

Πολύ εντυπωσιακό το κόκκινο πλαίσιο τύπου ‘trellis’

Η ταχύτητα μπορεί να διατηρηθεί με ευκολία κοντά στα 100χλμ/ώρα, χωρίς να χρειάζεται να πιέζεις τη μοτοσυκλέτα. Αν βέβαια το κάνεις θα πάει και άλλο – εμείς είδαμε 141χλμ/ώρα στο όμορφο ψηφιακό ταχύμετρο της BN 251 – και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Στις στροφές που διαδέχονται η μία την άλλη δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα, όμως προσοχή· δεν είναι supersport και δεν έχει φτιαχτεί με γνώμονα την επίθεση στα χρονόμετρα, ζητώντας από τον αναβάτη της φιλικές κινήσεις, χωρίς αχρείαστη πίεση.

Αν έχεις αυτό στο μυαλό σου θα την ευχαριστηθείς αρκετά, ειδικά σε σφικτή διαδρομή που δεν χρειάζεται πολύ ταχύτητα. Για entry level μοτοσυκλέτα δηλαδή είναι αρκετά τίμια, έτοιμη να σου συγχωρήσει και κάποια μικρολαθάκια. Μόνο μην το παρακάνεις.

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης προέρχονται από την Metzeler και είναι τα γνωστά Sportec M5. Οι διαστάσεις τους είναι 110/70-17 για τον εμπρός τροχό και 150/60-17 για τον πίσω, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή που προσφέρουν σιγουριά, ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον αναβάτη. Όσο και αν πιέσαμε τη μοτοσυκλέτα, τίποτα δεν έδειχνε να ξενίζει, ακολουθώντας πιστά τις προσταγές μας.

Τα ίδιο συνέβη και με τα φρένα, τα οποία έδειξαν για μια ακόμη φορά τις αρετές τους, ενώ ακόμη και σε οδήγηση πιο ‘επιθετική’, δεν παρουσίασαν σημάδια κόπωσης. Όσο περισσότερο τα συνηθίζεις, τόσο περισσότερο τα εκμεταλλεύεσαι και τα απολαμβάνεις.

Την ευχαριστηθήκαμε δεόντος στην ορεινή διαδρομή προς το Καλό Χωριό

Απολαμβάνοντας τη διαδρομή, παρατηρώ το δείκτη της βενζίνης. «Ακόμη δεν έχει κάψει τίποτα» σκέφτομαι, με τις χαρακτηριστικές κουκίδες να μην έχουν αλλάξει από όταν την πήρα από τον κέντρο της Λεμεσού. To τεπόζιτο των 17l προσφέρει μεγάλη αυτονομία, με τη Benelli να αναφέρει κατανάλωση μόλις 3.6l/100χλμ.

Η πολύ χαμηλή κατανάλωση σε συνδυασμό με τα 3.590€ (έκδοση ABS) που θα χρειαστείς για να την κάνεις δική σου, καθιστούν την συμβίωση μαζί της υπέρ του δέοντος οικονομική.

Ούτως ή άλλως, με τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν κάθε ημέρα ή να μένουν στάσιμες (σίγουρα δεν πέφτουν), μια μοτοσυκλέτα όπως η BN 251 που συνδυάζει άνεση, ομορφιά και στυλ, παράλληλα με ένα πολύ χαμηλό κόστος αγοράς/συντήρησης/λειτουργίας, αποτελεί την ιδανική λύση τόσο για τον αρχάριο αναβάτη που θέλει μια entry level μοτοσυκλέτα, όσο και για τον πιο έμπειρο που θέλει να κάνει την καθημερινή του μετακίνηση με αυτήν.

Ξεκούραση μετά από μια ημέρα πλήρους χρήσης. Δεν κουράστηκε καθόλου

Το σημαντικό είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα να βγεις και εκτός πόλης μαζί της, δίνοντας σου μια υπόσχεση· ότι θα την ευχαριστηθείς. Είτε είσαι νέος και αρχάριος, είτε είσαι λίγο μεγαλύτερος και πιο έμπειρος. Και όπως λέγανε και οι παλαιότεροι – μιας και η μοτοσυκλέτα είναι διαθέσιμη για test ride – μια δοκιμή θα σας πείσει.

Εξοπλισμός αναβάτη

Ταυτόχρονα με την μοτοσυκλέτα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το κράνος XR2 της Nexx, το οποίο εκτός από πολύ όμορφο είναι και αρκετά ελαφρύ. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η εταιρία στα κράνη της είναι η πολύ καλή περιφερειακή όραση, χάρη στην σχεδίαση της ζελατίνας που αφήνει ιδιαίτερα μεγάλο οπτικό πεδίο.

Τα εσωτερικά μαξιλάρια προσφέρουν πολύ καλή εφαρμογή αλλά και άνεση, με υλικά που ‘αγκαλιάζουν’ το πρόσωπο του αναβάτη. Όσο για το Jacket Jupiter της Rev’it, τι να πει κανείς. Με το που το έβαλα το ένιωσα αμέσως ‘στα μέτρα μου’, με τα προστατευτικά του να κάθονται καλά στο σώμα μου, χωρίς να νιώθω άβολα ή περιορισμούς.

Οι κινήσεις μου ήταν άνετες τόσο κατά την οδήγηση όσο και όταν ήμουν κάτω από τη μοτοσυκλέτα, δίνοντας μου την αίσθηση ότι φορούσα ένα καλό μπουφάν ‘βόλτας’, χωρίς προστατευτικά! Σε αυτό συνέβαλλε τόσο το χαμηλό βάρος του όσο και η πολύ καλή εφαρμογή του, αποτελώντας ιδανική λύση για αυτούς που αποφεύγουν τα jacket μοτοσυκλέτας λόγω των χαρακτηριστικών τους.

Eυχαριστούμε την Benelli Motorbikes Cyprus για την παραχώρηση της BN 251 για τις ανάγκες του τεστ, καθώς και την Nexx Helmets – Cyprus/Rev’it Cyprus για την παραχώρηση του προστατευτικού κράνους και μπουφάν. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Icon Film Studio για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό.