Όχι άλλοι νεκροί μοτοσικλετιστές

Ξεκίνησα με σκοπό να γράψω για κάτι άλλο όταν άκουσα την τραγική είδηση, ότι δύο παιδιά 24 και 20 χρονών έχασαν την ζωή τους μετά από σύγκρουση με την μοτοσυκλέτα τους. Η είδηση ανέφερε ότι έχασαν τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας, έπεσαν σε πάσσαλο και μετά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Επίσης ανέφεραν ότι και οι δύο δεν έφεραν προστατευτικό κράνος.

Δυστυχώς ακόμη δυο άνθρωποι μόλις 24 και 20 χρονών έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο. Τέτοια ακούω και σκέφτομαι να σταματήσω να γράφω για τις μοτοσυκλέτες. Ποτέ δεν θα ήθελα να ενθαρρύνω κάποιον, να ανεβεί σε μοτοσυκλέτα και μετά να του τύχει κάτι. Με ποια διάθεση να γράψω για το τι μας προσφέρει η μοτοσυκλέτα; Το να φταίει κάποιος άλλος ίσως..ίσως να το καταλάβω, αλλά μόνοι μας να προκαλούμεν δυστυχήματα είναι ακατανόητο.
Πέρα από την λύπη, πολλές οι σκέψεις και είπα να τις βάλω σε μια σειρά και να τις γράψω. Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο (Μαμά γερνάω…..) προσπαθούσα να καταλάβω γιατί δεν υπάρχουν καινούργιοι μοτοσικλετιστές. Ένας από τους λόγους είναι οι γονείς που αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να αγοράσουν μοτοσυκλέτα. Ποιοι γονείς που άκουσαν την είδηση, θα ήθελαν να δουν τα παιδιά τους σε μοτοσυκλέτα; Και ποιος δεν θα τους δικαιολογούσε;
Δεν ξέρω τις συνθήκες του ατυχήματος και τους ανθρώπους, ούτε θέλω να αφήσω υπονοούμενα η να βγάλω συμπεράσματα. Αυτό που θέλω είναι να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου, σχετικά με τα ατυχήματα των μοτοσικλετιστών και πως μπορούμε να τα μειώσουμε.
Πολλές φορές κατηγορούμε τους οδηγούς αυτοκινήτων, ότι δεν μας προσέχουν και οδηγούν απρόσεκτα. Στις περιπτώσεις όμως που έχουμε ατύχημα μόνοι μας, τότε οι λόγοι είναι άλλοι. Πολλές φορές υπερεκτιμούμε τις ικανότητες μας. Την σήμερον ημέρα οι μοτοσυκλέτες έχουν πιο πολλές δυνατότητες από τους οδηγούς τους και για να οδηγούμε με ασφάλεια, πρέπει να ξέρουμε τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας μας, αλλά και τις δικές μας δυνατότητες. Δεν πρέπει να οδηγούμε στα άκρα, ειδικά στους δρόμους. Αν θέλουμε να ελέγξουμε τα δικά μας όρια, τότε ας πάμε σε μια πίστα.
Υπάρχουν πολλοί που είναι εξαιρετικοί οδηγοί και με τα χρόνια εμπειρίας τους, ξέρουν να διακρίνουν τους κινδύνους. Οι νέοι μοτοσικλετιστές που δεν έχουν τα χρόνια εμπειρίας, καλό θα ήταν να κάνουν μαθήματα ασφαλούς οδήγησης.
Κάποιες από τις λέσχες κάνουν μαθήματα για ασφαλή οδήγηση με μοτοσυκλέτα. Ας προσπαθήσουν να επεκταθούν και να δώσουν την δυνατότητα σε όλους να τα παρακολουθήσουν. Κάποια στιγμή η αστυνομία προσπάθησε να οργανώσει τέτοια μαθήματα, αλλά μετά δυστυχώς τα παράτησε. Θα ήταν καλό να τα ξανάρχιζε και να έκανε την κατάλληλη προώθηση.
Ίσως και οι νόμοι, όσο και αν δεν μας αρέσει, θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί. Υπάρχουν αρκετοί που οδηγούν μοτοσυκλέτα παράνομα, χωρίς άδεια. Δεν είναι εύκολο πλέον να βγάλει κάποιος άδεια, αλλά αυτό έγινε ώστε κάποιος που οδηγεί να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, κάνοντας τα απαραίτητα μαθήματα. Ας μην προσπερνάμε τα μαθήματα. Ας μάθουμε να οδηγούμε σωστά και να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ατύχημα με μοτοσυκλέτα
Ατύχημα με μοτοσυκλέτα

Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι εμείς ποτέ δεν πέφτουμε από την μοτοσυκλέτα. Ότι συμβαίνει, συμβαίνει στους άλλους. Δυστυχώς όλοι πέφτουμε, γιατί όλοι θα έχουμε κάποια κακή στιγμή. Ο σωστός εξοπλισμός, πέρα από το σωστό κράνος το οποίο αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, σώζει ζωές. Ένα καλό σακάκι και παντελόνι με προστατευτικά σε μια πτώση, θα σας προστατέψουν. Τα γάντια και οι μπότες είναι εξίσου σημαντικά. Άλλωστε το βλέπουμε σε όλους τους αγώνες μοτοσυκλετών. Αναβάτες να πέφτουν ενώ πάνε με 200 χλμ. και να σηκώνονται, χωρίς να παθαίνουν τις περισσότερες φορές τίποτα.
Τα γάντια όχι μόνο προστατεύουν από το κρύο αλλά και από κτύπημα. Σε περίπτωση πτώσης, ενστικτωδώς απλώνουμε τα χέρια για να προστατευτούμε. Ένα καλό ζευγάρι γάντια θα μας προστατεύσει τα χέρια και τα δάκτυλα. Υπάρχουν γάντια για το χειμώνα, καθώς και για το καλοκαίρι. Μην πάρετε τα πιο όμορφα, αλλά αυτά που προσφέρουν ασφάλεια. Να έχουν προστατευτικά και να δένουν καλά στα χέρια, ώστε να μην φεύγουν την ώρα του ατυχήματος.
Τα πόδια όπως και τα χέρια, είναι εύθραυστα και ακουμπούν συνήθως πρώτα στο έδαφος η δέχονται το βάρος της μοτοσυκλέτας, που πιθανόν να πέσει πάνω μας. Υπάρχουν εξαιρετικές μπότες στην αγορά που προστατεύουν τα πόδια. Για την πόλη υπάρχουν αρκετά άνετα μποτάκια που σου παρέχουν συγχρόνως και προστασία, κυρίως στον αστράγαλο και στα δάκτυλα. Διαλέξτε αυτές που σας προσφέρουν προστασία.
Ξέρω ότι μπορεί ο εξοπλισμός να στοιχίζει, αλλά μήπως η ζωή μας δεν αξίζει; Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν αγοράζουμε μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να έχουμε και ένα ποσό για να αγοράσουμε εξοπλισμό. Κανένας δεν απολαμβάνει την μοτοσυκλέτα χωρίς εξοπλισμό. Επιλογές εξοπλισμού υπάρχουν πολλές, δοκιμάστε, ψάξτε και βρείτε κάτι καλό. Μακάρι να μην χρειαστεί να τον δοκιμάσετε σε μια πτώση, αλλά αν χρειαστεί τότε θα δείτε την διαφορά που κάνει ο εξοπλισμός.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι δρόμοι δυστυχώς δεν είναι φτιαγμένοι για τις μοτοσυκλέτες, αλλά για τα αυτοκίνητα. Τα προστατευτικά στους δρόμους είναι για τα αυτοκίνητα. Μια πτώση κάποιου μοτοσικλετιστή χωρίς εξοπλισμό πάνω σε αυτά τα κιγκλιδώματα, πιθανόν να σημαίνει το πιο λίγο σοβαρό τραυματισμό. Ο εξοπλισμός βοηθάει αφάνταστα.
Ίσως εδώ θα πρέπει να βοηθήσουν οι λέσχες. Στην φιλανθρωπική τους δράση ας βοηθήσουν και κάποιους νεαρούς μοτοσικλετιστές που δεν μπορούν να αποκτήσουν εξοπλισμό. Ας προσεγγίσουν τους μοτοσικλετιστές που δυσκολεύονται να αγοράσουν εξοπλισμό. Ας τους βοηθήσουν να τον αποκτήσουν. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την σημασία του εξοπλισμού.

Ας προσπαθήσουμε να απολαμβάνουμε την οδήγηση μοτοσυκλέτας με ασφάλεια.
Φίλοι μοτοσικλετιστές, προσοχή στους δρόμους. Οδηγείτε προσεκτικά φορώντας πάντα το κράνος σας.