Παρουσίαση – Vespa Elettrica 2018 – Η πρόταση της Piaggio για το μέλλον

H Piaggio δεν μπορούσε να μην προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος και αυτό, έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης και της ιστορίας των 70 χρόνων της Vespa. Ανταποκρινόμενη στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για ένα καθαρό περιβάλλον, η Piaggio group μας δίνει την δική της πρόταση, την Vespa Elettrica.
Vespa Electrica
Vespa Elettrica

 

Η Vespa λοιπόν εξελίσσεται, προσαρμόζεται και γίνεται ηλεκτρική, αθόρυβη και οικολογική, διατηρώντας συγχρόνως όλα εκείνα τα στοιχεία που την έκαναν δημοφιλή, όπως το στυλ και η φινέτσα.

Κινητήρας / Μπαταρία – Σιωπηλή δύναμη.

Ένας μοντέρνος ηλεκτρικός κινητήρας, αποτελεί την ψυχή της καινούργιας Vespa. Ο κινητήρας έχει συνεχή ισχύ 2KW, με μέγιστη 4KW και σε συνδυασμό με την ροπή, η οποία είναι περισσότερη από 200Nm και που επιτυγχάνεται αμέσως με την εκκίνηση, έχει επιδόσεις καλύτερες από ένα συμβατικό scooter των 50cc, ειδικά στην επιτάχυνση. Ο κινητήρας είναι φυσικά αθόρυβος, έτσι εκτός από την μείωση των ρύπων, η Vespa Elettrica μειώνει και την ηχορύπανση. Φανταστείτε μια πόλη χωρίς τα καυσαέρια και χωρίς τον θόρυβο των μηχανών. Μια εικόνα βγαλμένη από το μέλλον, που τώρα γίνεται προσιτή και σύντομα πραγματικότητα. Στην εικόνα αυτή προσθέστε τώρα και την διακίνηση σας με στυλ, άνεση και φινέτσα, που παραδοσιακά προσφέρει η Vespa και η διαδρομή γίνεται ευχάριστη και απολαυστική.

Vespa Electrica 2018
Vespa Elettrica 2018

Μια σύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου, με την βοήθεια ενός αποδοτικού συστήματος ανάκτησης ενέργειας (KERS, Kinetic Energy Recovery System), το οποίο επαναφορτίζει όταν η ταχύτητα ελαττώνεται, προσφέρει αυτονομία 100 χλμ. Μια αυτονομία αρκετά μεγάλη για διακίνηση στην πόλη.
Η μπαταρία φορτίζεται απλά και εύκολα. Τραβάτε το σύρμα από την θήκη που βρίσκεται το καπάκι των καυσίμων στα συμβατικά μοντέλα και τοποθετήστε το σε μια συνηθισμένη πρίζα. Ο χρόνος φόρτισης είναι 4 ώρες.
Ο κινητήρας και η μπαταρία δεν χρειάζονται οποιαδήποτε συντήρηση, προσθέτοντας και την οικονομία στα πλεονεκτήματα της. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η μπαταρία διατηρεί την χωρητικότητα της για 1000 κύκλους φόρτισης. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 50.000 με 70.000 χλμ. που ισοδυναμούν με 10 χρόνια περίπου ζωής. Μετά τους πρώτους 1000 κύκλους, η χωρητικότητα μειώνεται στο 80%, ωστόσο η μπαταρία παραμένει απολύτως λειτουργική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπαταρία είναι αρκετά συμπαγής, ώστε να υπάρχει και αποθηκευτικός χώρος για ένα κράνος jet.

Λοιπά – Τεχνολογία του μέλλοντος.

Η τεχνολογία όμως δεν περιορίζεται στον κινητήρα και την μπαταρία. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με έγχρωμη οθόνη 4,3 ιντσών, η οποία είναι πάντα εύκολη να διαβαστεί, αφού προσαρμόζεται στις συνθήκες φωτισμού. Υπάρχει συνδεσιμότητα της οθόνης με smart phone μέσω Bluetooth και έτσι μπορείτε να επωφεληθείτε, από όλες τις δυνατότητες που μπορεί να σας προσφέρει το τηλέφωνο σας. Στο κέντρο της οθόνης υπάρχουν οι βασικές πληροφορίες, όπως ταχύτητα, σύστημα οδήγησης, αυτονομία και ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας. Στα δεξιά και αριστερά υπάρχουν πληροφορίες, όπως το πόσο οικολογικά οδηγείτε και το ποσοστό της δύναμης που χρησιμοποιείται.

Έγχρωμη οθόνη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες
Έγχρωμη οθόνη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες

Για να απολαύσετε πλήρως όλες αυτές τις λειτουργίες, η Piaggio προσφέρει ως αξεσουάρ ένα εξειδικευμένο κράνος Jet, με ενσωματωμένα ακουστικά και Bluetooth ενδοεπικοινωνία.
Η Vespa Elettrica διαθέτει επίσης Ride-by-Wire και υπάρχουν 2 συστήματα οδήγησης (Riding Modes) Eco και Power, τα οποία μπορούν να επιλεγούν με το πάτημα ενός κουμπιού, που βρίσκεται δεξιά στο τιμόνι. Το σύστημα Eco, αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, περιορίζοντας την ταχύτητα στα 30 χλμ. Η Power, που είναι ο βασικός τρόπος οδήγησης, εκμεταλλεύεται όλη την δύναμη του κινητήρα. Υπάρχει επίσης Reverse mode (όπισθεν) για καλύτερο και ευκολότερο χειρισμό.
Υπάρχει σύστημα εκκίνησης με τηλεχειριστήριο (Keyless) και λειτουργία Bike Finder. Τί είναι το Bike Finder και ποιος ο σκοπός του; Σκεφτείτε την Vespa σας παρκαρισμένη ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες, κάτι συνηθισμένο σε μια Ευρωπαϊκή πόλη. Με το πάτημα ενός κουμπιού ανάβουν τα φλάς από μακριά ώστε να την ξεχωρίζετε. Επίσης ανοίγει και την σέλα ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο. Μέσα στο ντουλαπάκι υπάρχει υποδοχή USB για φόρτιση των ηλεκτρικών συσκευών.
Ο μπροστινός προβολέας είναι LED. Οι ζάντες αλουμινίου είναι μπροστά 12 ίντσες και πίσω 11 ίντσες.
Το καινούργιο κάθισμα είναι άνετο και εργονομικό, τόσο για τον οδηγό, όσο και για τον συνοδηγό.
Η Vespa Elettrica έρχεται σε ένα ειδικό γκρίζο χρώμα με μεταλλικές αντανακλάσεις, αλλά ο αναβάτης μπορεί να διαλέξει και να προσθέσει τις δικές του πινελιές, μέσα από επτά χρωματισμούς. Ξεχωριστές λεπτομέρειες που δίνουν στην Vespa το προσωπικό στυλ του οδηγού.

Vespa Electrica X

Η Vespa Elettrica είναι επίσης διαθέσιμη σε έκδοση X, η οποία δίνει αυτονομία 200 χλμ. Διπλάσια αυτονομία από το κανονικό μοντέλο και αρκετή για διαδρομές εκτός πόλης. Αυτό γίνεται χάρις σε μια βενζινοκίνητη γεννήτρια που φορτίζει την μπαταρία. Η μπαταρία είναι πιο μικρή και δίνει αυτονομία 50 χλμ. Η γεννήτρια η οποία διαθέτει δοχείο βενζίνης 3 λίτρων, δίνει ακόμη 150 χλμ. αυτονομία. Η γεννήτρια ενεργοποιείται αυτόματα όταν η μπαταρία πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο ή μπαίνει χειροκίνητα, επιλέγοντας την λειτουργία Extender.

Αξεσουάρ

Όπως κάθε Vespa, έτσι και η Vespa Electrica διαθέτει πληθώρα αξεσουάρ. Υπάρχει βαλίτσα στο ίδιο χρώμα, που χωράει ένα κράνος καθώς και backrest. Υπάρχει επίσης ανεμοθώρακας καθώς και πολλά άλλα αξεσουάρ, ώστε να την προσαρμόσεις στα δικά σου γούστα.
Η Vespa Electrica – η οποία κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Pontedera, αναμένεται να κυκλοφορήσει στους δρόμους μέσα στο 2018.
Η Ιταλική εταιρεία κατάφερε να ανεβάσει το επίπεδο στα ηλεκτρικά scooter. Διατηρώντας την κλασσική εμφάνιση που την έκανε διάσημη, η Vespa Elettrica προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την επιτυχία των προκατόχων της, κάνοντας τους ανθρώπους της Piaggo να χαμογελούν και τον ανταγωνισμό να ανησυχεί.