MotoGP – Poncharal για Dovizioso – Κορυφαίος αναβάτης και φυσιολογικός τύπος

Το αφεντικό της Yamaha Tech3, Herve Poncharal, μίλησε σε πρόσφατες δηλώσεις του με τα καλύτερα λόγια για τον Andrea Dovizioso. Oι δύο τους συνεργάστηκαν για μία σεζόν μόνο στο MotoGP, αυτή του 2012.

Ωστόσο, παρ’ όλο που η συνεργασία τους διήρκησε μόνο για μικρό διάστημα, οι εντυπώσεις που άφησε ο Ιταλός στον Poncharal ήταν πολύ θετικές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος, «…πρώτα από όλα θέλω να πω ότι ήταν μία καταπληκτική χρονιά.

«Πάντα λέγαμε ότι ίσως είναι ο καλύτερος αναβάτης από τους οποίους έχουμε συνεργαστεί ποτέ. Είχε έρθει σε εμάς από εργοστασιακή ομάδα αλλά ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε σαν να τον έχουν υποβαθμίσει.»

«Ήταν συνηθισμένος σε πράγματα που δεν είχε μαζί μας και ποτέ δεν παραπονέθηκε – όπως ο μισθός του, η οργάνωση, η υποστήριξη. Τα πήγε περίφημα και είχε αρκετά podiums μαζί μας. Σχεδόν ανταγωνιζόταν τους αναβάτες εργοστασιακών ομάδων, χωρίς να έχει τον ανάλογο εξοπλισμό».

Ο Dovizioso είχε ζήτησει πολλές φορές να έχει εργοστασιακή υποστήριξη, αναφέρει ο Poncharal.

«Ζήτησε να μείνει μαζί μας με πλήρη εργοστασιακή υποστήριξη αλλά αυτό ήταν κάτι που μας είχαν αρνηθεί. Στα paddock τον ανέφεραν σαν ‘δεύτερο οδηγό’.

«Δεν θέλω να ακούγομαι υπερόπτης λέγοντας ότι ‘εμείς ξέραμε’, αλλά πραγματικά αυτό που έκανε με εμάς, ο τρόπος με τον οποίο δούλευε, η ανταπόκριση και τα σχόλια που παίρναμε για αυτόν, έδειχναν απίστευτη εκτίμηση και ήταν εντυπωσιακά

Κρίνοντας από την συνολική του απόδοση εκείνη τη χρονιά, ο Dovizioso άξιζε και με το παραπάνω μια εργοστασιακή M1 για τη συνέχεια. Αυτή δεν ήρθε και ο Ιταλός μετακόμισε στην Ducati για το 2013, αντικαθιστώντας τον Valentino Rossi.

Πέρα από τα παραπάνω, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την μεταγραφή του ο Dovizioso από την Repsol Honda στην ομάδα της Tech 3, ήταν κάτι που επίσης έκανε εντύπωση στον ιδιοκτήτη της δορυφορικής ομάδας της Yamaha.

«Ήταν έξυπνος, θα μπορούσε να είναι το τέλος της καριέρας του πηγαίνοντας από την εργοστασιακή Honda σε μία δορυφορική ομάδα. Αλλά από τον τρόπο που δούλευε με εμάς ήμουν σίγουρος ότι θα είχε και άλλες ευκαιρίες. Είναι τόσο αφοσιωμένος.»

Andrea Dovizioso Ducati 2018
Ο Herve Poncharal πίστευε ότι ο Andrea Dovizioso θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην καριέρα του μετά την εργοστασιακή Honda και ο Ιταλός τον επιβεβαίωσε με την πορεία του στην Ducati

Ο τρόπος που ζει ο Dovizioso ήταν ένα ακόμη στοιχείο που τράβηξε την προσοχή του Γάλλου team manager.

«Θυμάμαι πριν τον αγώνα του San Marino μας είχε προσκαλέσει στο σπίτι του. Ο τρόπος που ζούσε είναι απίστευτος, είναι ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος. Έχει ένα ωραίο σπίτι αλλά όχι τίποτα φανταχτερό σαν να είναι σούπερ σταρ. Έχει ένα κανονικό αυτοκίνητο και ζούσε με την μητέρα του και την κόρη του.»

«Μας έδειξε το μικρό εργαστήριο που έχει γιατί αγαπάει το motocross. Δουλεύει μόνος του στην μηχανή που έχει για το χώμα. Έφτιαξε μόνος του το μπάρμπεκιου. Αυτά είναι πράγματα που δεν κάνουν πολλοί αναβάτες. Πραγματικά τον εκτιμούμε. Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και ένας κορυφαίος αναβάτης,» καταλήγει.

Ο Poncharal στη συνέχεια μίλησε για την μετακίνηση του Ιταλού στην Ducati, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή ήταν μία καλή κίνηση για την αγωνιστική του καριέρα.

«Νομίζω ότι ο Dovi πήγε στο καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να πάει, λόγω του ότι η Ducati δεν ήταν στα καλύτερα της όταν εντάχθηκε σε αυτή. Ο Cal είχε εγκαταλείψει και δεν ήταν εύκολο. Τους έδειξε αυτό που έπρεπε, δίνοντας στην ομάδα μία ώθηση και αυτοί του έδωσαν ότι ήθελε. Αλλού δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό γιατί θα ήταν δεύτερος οδηγός.»

Οι επιτυχίες του Dovizioso, την σεζόν που μας πέρασε, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα λεγόμενα του Γάλλου.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτόν. Νομίζω το αξίζει. Όταν κάποιος δουλεύει σκληρά ανταμοίβεται. Κέρδισε έξι αγώνες και ειδικά η νίκη στην Ιαπωνία ήταν κάτι εκπληκτικό, ειδικά όταν σχεδόν κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτά που κάνει ο Marquez σε αυτές τις συνθήκες. Το ότι πάλευε μαζί του και στο τέλος τον νίκησε είναι σπουδαίο.»

«Πάντα ένας άνθρωπος όταν είναι ευτυχισμένος δίνει περισσότερα. Ειδικά όταν νιώθει όταν τον υποστηρίζουν και τον εμπιστεύονται δίνει ακόμα πιο πολλά. Είναι η πρώτη φόρα που ο Dovi νιώθει ότι τον εμπιστεύονται. Τελικά βλέπει ότι το έργο του ανταμοίβεται και αυτό του έδωσε μία ώθηση. Ίσως πριν οδηγούσε στο 90% αλλά τωρα οδηγεί στο 100%.»

«Ίσως επειδή μέσα του, ακούγοντας συνέχεια ότι ‘δεν είσαι σαν τον Lorenzo, τον Rossi, τον Marquez’ – ακόμα και όταν δεν τα σκέφτεσαι, διαβάζοντας τα συνεχώς ίσως αρχίζεις να βλέπεις τον ευατό σου σαν δεύτερο οδηγό.»

«Ωστόσο η έλευση του Lorenzo που τον ανταγωνίζεται τον έχει βοηθήσει να ξυπνήσει και να πει – μπορώ να το κάνω – και αυτή ήταν η χρονιά του. Μερικές φορές είναι μία λεπτή γραμμή. Είμαι χαρούμενος για αυτόν,» δήλωσε στο τέλος ο Poncharal.