AMA SX Anaheim 2018 – Στην κορυφή η KTM με Musquin στα 450 και McElrath στα 250

Το πιο εντυπωσιακό πρωτάθλημα motocross του κόσμου πήρε εκκίνηση χθες στο Anaheim της Καλιφόρνια, με τις εκπλήξεις και τις ανατροπές να προσφέρονται απλόχερα και στις δύο κατηγορίες. Στα 450 ήταν ο Marvin Musquin αυτός που κατάφερε να φτάσει στη νίκη, την ώρα που ο Shane Mclerath κέρδιζε τους αντιπάλους του για τα 250 West.

450cc – Λάθη για τα φαβορί Tomac/Roczen, νίκη για Musquin

Το πρώτο Heat της βραδιάς πήγε στον Jason Anderson, ο οποίος αν και υστερούσε σε απόλυτη ταχύτητα σε σχέση με τον Eli Tomac που τερμάτισε πίσω του, κατάφερε να πάει νικητής στον μεγάλο τελικό. Την τετράδα έκλεισαν ο Baggett με την KTM του και ο Seely με την Honda.

Στο επόμενο Heat βρέθηκαν οι κορυφαίοι αναβάτες των Honda/KTM, ο Ken Roczen και ο Marvin Musquin. Κανείς εκ των δύο δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη όμως, με τον Justin Barcia να είναι αυτός που ολοκλήρωσε στην 1η θέση. Οι Roczen και Musquin τερμάτισαν με αυτή τη σειρά πίσω και από τον Justin Brayton που ήταν 2ος.

Ο μεγάλος τελικός θα σήμαινε την πρώτη δυνατή κόντρα ανάμεσα στους κορυφαίους αναβάτες των 450cc και όλοι τους είχαν άγχος για να θέσουν μια γερή βάση για τη συνέχεια του φετινού πρωταθλήματος.

Ο Tomac προερχόταν από μια δυνατή χρονιά στο SX και έναν τίτλο στο MX, ο Roczen ήθελε να επανέλθει από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε μέσα στο 2017 (στην ίδια μάλιστα πίστα) και ο Muszquin, ως ηγέτης πια της KTM μετά την απόσυρση του Dungey, ήταν ο τελευταίος νικητής SX γεγονότος τον Οκτώβρη (Monster Million). Έτσι, όλα προμήνυαν μια εκρηκτική αρχή στο πρωτάθλημα.

Την εκκίνηση του τελικού πήρε ο Tomac, έχοντας στον τροχό του τον Barcia. Την ίδια ώρα Musquin και Anderson οδηγούσαν από θέσεις στην πρώτη πεντάδα, ενώ ο Roczen έμενε αρκετά πιο πίσω, εκτός των πρώτων 10.

Ο Tomac στην κορυφή είχε το ρυθμό και κατάφερε σύντομα να πάρει διαφορά από τους διώκτες του, με τον Barcia να μην δείχνει ικανός να τον ακολουθήσει. Πιο πίσω ο Roczen κέρδιζε λίγο έδαφος, σύντομα όμως ένα λάθος του που παραλίγο να τον ρίξει στο έδαφος τον ανάγκασε να υποχωρήσει στην 7η θέση.

Αυτό που δεν έπαθε όμως ο αναβάτης της Honda το έπαθε ο πρωτοπόρος του αγώνα, με τον Tomac να πέφτει σε ένα σημείο του αγώνα που δεν απειλούταν από κανέναν. Ο αναβάτης από το Cortez σηκώθηκε για να συνεχίσει, αυτή όμως δεν ήταν η μέρα του και λίγους γύρους αργότερα τέθηκε οριστικά εκτός αγώνα, έχοντας πόνους στον αριστερό του ώμο.

Η κορυφή ανήκε τώρα στον Barcia, που δεν κατάφερε όμως να κρατήσει για πολύ πίσω του τον Musquin που ερχόταν πίσω του με πολλή φόρα. Ο Γάλλος δεν δυσκολεύτηκε να περάσει στην κορυφή, ενώ λίγους γύρους αργότερα ο Barcia έχασε ακόμη μία θέση, από τον Anderson αυτή τη φορά.

Ως και το πέσιμο της καρώ σημαίας του πρώτου αγώνα της χρονιάς δεν είχαμε καμία μεταβολή στην πρώτη τριάδα, με τον Musquin να δείχνει από νωρίς φέτος πολύ δυνατός και κυρίως αλάνθαστος, σε σχέση ειδικά με τους αντιπάλους του. Σημαντικοί ήταν οι τερματισμοί στο βάθρο για τους Anderson και Barcia, ενώ ο Roczen κατάφερε να φτάσει ως και την 4η θέση.

Στην 5η ολοκλήρωσε Weston Peick (Suzuki), κλείνοντας έτσι μια πρώτη πεντάδα με 5 μοτοσυκλέτες διαφορετικών κατασκευαστών.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

AMA SX Anaheim 2018 Αποτελέσματα Αγώνα 450
AMA SX Anaheim 2018 Αποτελέσματα Αγώνα 450

250cc – Αρχή με το δεξί για McElrath, στα «ρηχά» ο πρωταθλητής Hill

Ο τελικός της βραδιάς για την μικρή κατηγορία των 250cc στο Angel Stadium είδε την καθολική επικράτηση του Shane McElrath, ο οποίος πήρε το holeshot και έκτοτε δεν απειλήθηκε από κανέναν ως και το πέσιμο της καρώ σημαίας.

Ο αναβάτης της ΚΤΜ ήταν άπιαστος και δημιούργησε από νωρίς μια διαφορά ασφαλείας, η οποία του επέτρεψε να ελαττώσει το ρυθμό του στα τελευταία λεπτά, χωρίς να ριψοινδυνεύσει τη νίκη. Στο βάθρο μαζί του ανέβηκαν οι Plessinger και Cianciarulo, οι οποίοι δεν ήρθαν ποτέ αρκετά κοντά ώστε να δώσουν μάχη μεταξύ τους.

Πίσω τους βρέθηκε ο Joey Savatgy με την δεύτερη Kawasaki, ανακάμπτοντας αρκετές θέσεις από την κακή εκκίνηση που είχε. Ο αναβάτης από το Thomasville έχασε επιπλέον χρόνο στην αρχή του αγώνα, όταν μια πτώση του Nicoletti που βρισκόταν ακριβώς μπροστά του τον ανάγκασε να κόψει. Στη συνέχεια όμως βρήκε τον απαιτούμενο ρυθμό και τερμάτισε στην ικανονποιητική 4η θέση.

Την πεντάδα έκλεισε ο Christian Craig με τη Honda του, ενώ για την 6η, 7η και 8η θέση είχαμε μια σπουδαία μάχη με πρωταγωνιστές τον περσινό πρωταθλητή Justin Hill, τον Mitchell Oldenburg (10ος πέρυσι με τραυματισμό) και τον rookie, Chase Sexton.

Νικητής βγήκε ο Oldenburg, ο οποίος έδειξε να βρίσκει ταχύτητα πάνω στη νέα του μοτοσυκλέτα (Yamaha), την ώρα που ο Hill δεν έδειξε να βολεύεται τη Suzuki του όπως την Kawasaki που οδηγούσε ως πέρυσι. Ο πιο εντυπωσιακός όλων όμως ήταν ο Sexton, ο οποίος καρδιοχτύπησε τους δύο αναβάτες αρκετές φορές μόλις στην πρώτη του συμμετοχή, δείχνοντας αρκετά καλά στοιχεία για το μέλλον.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

AMA SX Anaheim 2018 Αποτελέσματα Αγώνα 250
AMA SX Anaheim 2018 Αποτελέσματα Αγώνα 250

Δείτε πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος αγώνας εδώ.