Moto-e World Cup – Ανακοινώθηκε ο επίσημος προμηθευτής της ηλεκτροκίνητης κατηγορίας των Grand Prix

Το 2019 θα είναι χρονιά ορόσημο για το MotoGP, αφού η Dorna – όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα δημιουργήσει μία νέα κατηγορία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Το νέο αυτό πρωτάθλημα θα ονομάζεται FIM Moto-e World Cup.

Τρεις μήνες πριν, γνωρίζαμε μόνον ότι το νέο αυτό πρωτάθλημα θα έχει τον πρώτο του αγώνα το 2019, με πολλά από τα κομμάτια του παζλ όμως μην έχουν πάρει τη θέση τους. Τότε δεν γνωρίζαμε ακόμη ποιά εταιρεία θα είναι η επίσημη προμηθευτής της κατηγορίας, είχαμε όμως ως δεδομένο ότι θα ίσχυε καθεστώς μονομάρκας. Το ίδιο ίσχυε και για τον προμηθευτή των ελαστικών.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, οι Saroléa, Lightning, Energica και Mugen ήταν οι επικρατέστερες εταιρείες για την προμήθεια κινητήρων, με την πλάστιγγα να γέρνει τελικά στην Energica. Επίσημος προμηθευτής ελαστικών ανέλαβε και σε αυτή την περίπτωση η Michelin, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί ο αριθμός των αγώνων της πρώτης σαιζόν.

Οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν μία τροποποιημένη έκδοση της μοτοσυκλέτας παραγωγής, Energica Ego, η οποία τερμάτισε 7η στο φετινό αγώνα του Isle of Man TT Zero για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, με μέση ταχύτητα τα – σχεδόν – 130 χλμ/ώρα.

Η Ego – όπως ανακοινώνει η εταιρεία από τη Modena της Ιταλίας, έχει ιπποδύναμη 145 bhp και τελική ταχύτητα η οποία είναι λίγο πάνω από τα 240 χλμ/ώρα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής της Dorna, Carmelo Ezpeleta ανέφερε: «Το FIM Moto-e World Cup είναι ένα νέο συναρπαστικό project της Dorna και νιώθουμε πολύ υπερήφανοι να ανακοινώσουμε ότι προμηθευτής αυτού του νέου εγχειρήματος θα είναι η Energica».

«Πιστεύουμε στην τελειότητα, την ποιότητα και την απόδοση και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε έναν καλύτερο συνεργάτη για αυτό το νέο Πρωτάθλημα. Η Energica είναι μία κορυφαία και πρωτοποριακή εταιρεία και προσβλέπουμε στο θέαμα που μπορούν να προσφέρουν οι αγώνες ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών» καταλήγει.

Επίσης, ανακοινώθηκε από την Dorna ότι ο τεχνικός διεθυντής της Michelin στο MotoGP, Nicolas Goubert, πρόκειται να εγκαταλείψει την Γαλλική εταιρεία, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή στο FIM Moto-e World Cup.

Όσον αφορά τα στοιχεία που υπάρχουν για το grid του νέου θεσμού, αυτό αναμένεται να αποτελείται από 15 έως 20 μοτοσυκλέτες, με αγώνες διάρκειας 10 γύρων.

Αναμένουμε λοιπόν το 2019 για την έναρξη αυτού του πρωτοποριακού Πρωταθλήματος, το οποίο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και, αν οι πολλοί σκεφτούν «τι το ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα πρωτάθλημα με αγώνες ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών που δεν θα παράγουν ούτε καν θόρυβο,» εμείς θα σας πούμε ότι αυτό (δηλ. οι ηλεκτροκινήρες) είναι το μέλλον. Ένα μέλλον που αγωνιστικά έρχεται ίσως και νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.