Έρχεται το Google Maps αποκλειστικά για μοτοσυκλέτες

Η Google ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας δυνατότητας για τους χρήστες του πολύ γνωστού Google Maps (two wheeler mode), η οποία θα απευθύνεται σε αναβάτες μοτοσυκλέτας με καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με τις διαδρομές και τον χρόνο οδήγησης. 

Στην τελευταία αναβάθμιση της εφαρμογής της, η Google παρουσίασε τη νέα της δυνατότητα που απευθύνεται στους μοτοσυκλετιστές. Σε γενικές γραμμές η εφαρμογή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως και με όλα τα υπόλοιπα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος.

Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή θα μπορεί να βρει στον χρήστη την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή, υπολογίζοντας κλειστούς δρόμους και την διαθεσιμότητα ή όχι των χώρων στάθμευσης. Που είναι όμως η διαφορά σε σχέση με την βασική έκδοση;

Σύμφωνα με την Google, το «two wheeler mode» θα παρέχει στους αναβάτες τα λεγόμενα «shortcuts», δηλαδή τις συντομεύσεις διαδρομών που αναμένεται να μας βγάλουν από πολλούς «μπελάδες». Οι συντομεύσεις διαδρομών αφορούν δρόμους τους οποίους δεν μπορούν να διασχίσουν αυτοκίνητα ή φορτηγά, μπορούν όμως να το κάνουν τα δίκυκλα.

Επιπρόσθετα, προς αποφυγήν της χρήσης των χαρτών την ώρα της οδήγησης, το two wheeler mode θα δείχνει σημεία-ορόσημα της διαδρομής, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να προγραμματίσει τη διαδρομή του πριν εκκινήσει.

Όλα τα παραπάνω ήρθαν από την «ανάγνωση» των αναγκών του αναβάτη από την Google, η οποία, όπως αναφέρει σε σχετικές εξηγήσεις, είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με αυτές των οδηγών τετράτροχων οχημάτων.

Η νέα αυτή προσθήκη αναμένεται να «λύσει τα χέρια» σε πολλούς αναβάτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα το Google Maps για την εύρεση των διαδρομών τους. Τα νέα όμως δεν είναι εντελώς ευχάριστα, καθώς η εφαρμογή κάνει αρχή μόνο στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό βέβαια είναι απολύτως λογικό, καθώς η αγορά της Ινδίας αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά δικύκλων στον κόσμο. Έτσι, αν η εφαρμογή πετύχει εκεί, τότε θα είναι έτοιμη να κατακτήσει σύντομα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα γίνει αυτό, όμως η Google υπόσχεται ότι η ανάπτυξη του two wheeler mode και σε άλλες μεριές του πλανήτη θα έλθει στους επόμενους μήνες.

 Πάντως, η Google δεν είναι μόνη της σε αυτό το «παιχνίδι», καθώς μια άλλη παρόμοια εφαρμογή, το Waze app, ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού της αντίστοιχου συστήματος. Η νέα εφαρμογή θα εξαπλωθεί κατ’ ευθείαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θα παρέχει οδηγίες βασισμένες σε «…πραγματικές εμπειρίες του αναβάτη».

Το αποτέλεσμα είναι ότι όποιος και αν κάνει την αρχή θα είναι για το γενικό καλό των αναβατών και κυρίως των επαγγελματιών που οδηγούν όλη ημέρα στους δρόμους, ειδικά στις μεγαλουπόλεις που η καθημερινή μετακίνηση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.