Παρουσίαση – Vespa Sei Giorni 2018

Μέσα από έναν θρύλο που κρατάει πάνω από μισό αιώνα, η Vespa «πατάει» στα μονοπάτια του αγωνιστικού της παρελθόντος με τη δημιουργία της Sei Giorno 2018. Μια συλλεκτική Vespa περιορισμένης παραγωγής που φέρει πάνω της ένα κομμάτι ιστορίας.
Vespa Sei Giorni – Η ιστορία πίσω από το όνομα
Vespa Sei Giorno 2018 meets Vespa Sei Giorno 1951
Η νέα Vespa Sei Giorni στέκει υπερήφανη δίπλα στην Vespa που μέσα από τις επιτυχίες της, της έδωσε το όνομά της

Πριν αρχίσουμε να εμβαθύνουμε στην νέα Vespa Sei Giorni 2018, να εξηγήσουμε τι σημαίνουν οι δύο επιπλέον λέξεις στο όνομά της και τι εκπροσωπεί αυτή η νέα έκδοση. Sei Giorni λοιπόν σημαίνει Έξι Ημέρες και στα μέσα του περασμένου αιώνα το «Sei Giorni Internazionale» ήταν ο πλέον περίβλεπτος αγώνας εκτός δρόμου.

Το 1951, στην 26η συνάντηση αυτού του πολύ δύσκολου αγώνα με τις δύσβατες και κακοτράχηλες διαδρομές, ήταν η σειρά του Varese να γίνει οικοδεσπότης και οι Ιταλικές συμμετοχές δεν μπορούσαν να λείπουν. Η Vespa δεν μπορούσε να λείπει, παρ’ όλο που δεν είχε κατασκευαστεί για κάτι τέτοιο.

10 Vespa στήθηκαν στην εκκίνηση του αγώνα, με τους φίλους του αγώνα να αναρωτιούνται για την τύχη τους ενάντια σε μοτοσυκλέτες που είχαν κατασκευαστεί αποκλειστικά για τέτοιου είδους διαδρομές.

Οι Vespa όμως όχι μόνο τα πήγαν καλά, αλλά κατόρθωσαν να φτάσουν στην απίστευτη επιτυχία των 9 ατομικών χρυσών μεταλλίων, τα οποία κερδήθηκαν πάνω στις ειδικές για την περίσταση Vespa που βασίζονται στην Sport έκδοση.

Πέρα από αυτή την επιτυχία όμως στις χωμάτινες διαδρομές, η Piaggio κέρισε και το Χρυσό Μετάλλιο Βιομηχανίας, μετά τη νίκη της και στον «Ναό της Ταχύτητας», την πίστα της Monza. Έγινε μάλιστα η μοναδική Ιταλική ομάδα που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο, ενώ μέσα από τις παραπάνω επιτυχίες η Vespa έγινε η θρυλική «Sei Giorni».

Vespa Sei Giorni – Φθάνοντας στο σήμερα
First look - Vespa Sei Giorni 2018
Η νέα Vespa Sei Giorni 2018 με το μοναδικό της στυλ

Εκείνη η Vespa – η Vespa των αγωνιστικών επιτυχιών – δίνει το στυλ της στη Vespa Sei Giorni του σήμερα, η οποία έχει ως βάση της την GTS 300. Την δυνατότερη έκδοση όλων των εποχών, με τους 21.2 ίππους στις 7.500σαλ και τα 22Nm (2.24kg) ροπής, νούμερα που κάνουν την καθημερινή μετακίνηση άνετη και τα ταξίδια με scooter υπαρκτό σενάριο.

Στον τομέα της εμφάνισης, οι μεταλλικές και πλαστικές επιφάνειες της GTS 300 έχουν βαφτεί σε χακί ματ απόχρωση, ένα χρώμα – σήμα καταταθέν των αγωνιστικών Vespa Sei Giorni. Το εμπρός φωτιστικό σώμα «μετακόμισε» χαμηλότερα και πάνω από το εμπρός φτερό, στο ονομαζόμενο «faro basso» από τους Ιταλούς.

Αλλαγή υπάρχει και στο τιμόνι της Vespa, το οποίο είναι σε μεγάλο μέρος του εκτεθειμένο – όπως ήταν και στην πρώτη έκδοση, 66 χρόνια πριν. Υπάρχει φυσικά μια νέα πλαστική προσθήκη στο κέντρο του, η οποία φέρει μέσα της τα όργανα πληροφοριών της Vespa Sei Giorni.

Σε λευκό φόντο, το στρογγυλό αναλογικό ταχύμετρο δείχνει πραγματικά υπέροχο, δίνοντας παράλληλα και τις απαραίτητες ρετρό «πινελιές» στο σύνολο. Μπροστά από αυτό υπάρχει ένας μικρός ανεμοθώρακας, για καλύτερη κάλυψη από τον αέρα στις μεγαλύτερες ταχύτητες.

Νότα από το παρελθόν αποτελούν και τα μαύρα number plates με τον αριθμό 6 μέσα τους, τα οποία υποδηλώνουν το όνομα της Vespa (6 = Sei στα Ιταλικά). Σε μαύρη απόχρωση είναι και οι τροχοί αλλά και η εξάτμιση, ενώ υπάρχουν κόκκινες λεπτομέρειες που κάνουν εξαιρετική αντίθεση με το χακί χρώμα, όπως και στην αρχική έκδοση της Sei Giorni.

Διαφορές συναντώνται και στη σέλα αναβάτη / συνεπιβάτη, η οποία είναι έτσι σχηματισμένη ώστε να δείχνει πιο σπορτίφ και για ένα άτομο. Η αλλαγή περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση και ο συνεπιβάτης μπορεί να απολαμβάνει κανονικά τις βόλτες με τον οδηγό, καθώς πρακτικά η σέλα είναι για δύο άτομα.

Η αντίθεση χρωμάτων έρχεται και εδώ, με την εταιρεία να χρησιμοποιεί άσπρη ραφή πάνω στη μαύρη επιφάνεια της σέλας. Τέλος, υπάρχει και το απαραίτητο «ταμπελάκι» που αναγράφει «Special Edition» στην εσωτερική πλευρά της ποδιάς, για να θυμάσαι ότι δεν πρόκειται για μια Vespa όπως όλες οι άλλες, αλλά για ένα κομμάτι της ιστορίας του πιο δημοφιλούς scooter όλων των εποχών.

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν μεταβολλές σε σύγκριση με την GTS 300, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαθεσιμότητα και την τιμή του μοντέλου στην Κυπριακή αγορά μπορείτε να βρείτε εδώ.


Διαβάστε επίσης: Vespa 946 Red και Vespa VXL Red