Η KTM ήρθε για να μείνει στο MotoGP

Η Αυστριακή εταιρεία ‘έκλεισε’ φέτος την πρώτη της ολοκληρωμένη χρονιά στην κορωνίδα των αγώνων μοτοσυκλέτας· το MotoGP. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ενθαρρυντικά, όμως, όπως λέει και ένα ρητό, «εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο».

Εκεί ακριβώς αποσκοπούν οι ‘πορτοκαλί’ την νέα χρονιά στο μεγάλη κατηγορία των Grand Prix. Στο καλύτερο. Εκεί που αποσκοπούν οι πολλοί και φτάνουν μονάχα οι λίγοι. Οι ικανοί. Η αγωνιστική ομάδα της KTM έχει τη δυναμική να πάει ψηλά και να κοντράρει στα ίσια τις μεγάλες δυνάμεις των Honda, Ducati, Yamaha, μια μάχη την οποία ίσως δούμε και φέτος.

Η KTM έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή της την περιπέτεια. Άλλωστε, μόνο αν οι προσδοκίες και το κίνητρο βρίσκονται σε υψηλό βαθμό έχεις πιθανότητες να πετύχεις. Στο Mattighofen δείχνουν να το γνωρίζουν καλά αυτό και παρά το άσχημο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και δούλεψαν.

Τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται δειλά δειλά από το μέσο της χρονιάς και έπειτα και ο τελικός απολογισμός ήταν ικανοποιητικός. Η KTM, στην πρώτη της ολοκληρωμένη χρονιά στην κατηγορία συνέλεξε 69 βαθμούς.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι Pol Espargaro και Bradley Smith τα πήγαν καλύτερα από ότι το αντίστοιχο δίδυμο ενός άλλου εργοστασίου, αυτό της Aprilia. Οι «Ιταλοί» κέρδισαν 5 βαθμούς λιγότερους το 2017, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στα paddock από το 2015.

Έτσι λοιπόν, ο πρώτος στόχος κατακτήθηκε για την ομάδα. Δεν ήταν ουραγός σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπου τα πάντα μεταβάλλονται συνεχώς με το πέρασμα της χρονιάς.

Το ίδιο και στις ομάδες. 10η θέση από τις συνολικά 12, με την KTM να κερδίζει τόσο την ομάδα Aprilia του Gresini, όσο και αυτήν της Reale Avintia. Και αυτό το επίτευγμα, αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι μικρό.

Μιλάμε για δύο ομάδες με πολλά περισσότερα χρόνια συμμετοχής από την KTM, ενώ όταν αναφερόμαστε στην ομάδα του Gresini, κάνουμε λόγο για Ιστορία. Ο Ιταλός βρίσκεται στους αγώνες από το 1997, έχει ομάδες σε όλες τις κατηγορίες και μετρά 2 Παγκόσμιους Τίτλους και αρκετές ακόμη επιτυχίες.

Η KTM ήρθε για να μείνει στο MotoGP - MotoGP KTM Valencia Test 2017 Pol Espargaro
Ο Pol Espargaro βρήκε ρυθμό πάνω στην ‘πορτοκαλί’ μοτοσυκλέτα και έδειξε δυνατός στα τελευταία GP. Το 2018 αναμένεται ακόμη πιο υπολογίσημος

Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε ότι η προσπάθεια του έχει πίσω του και το Piaggio Group, ένα group εταιρειών με ιδιαίτερα υψηλό κύρος (και budget) στο χώρο των δύο τροχών.

Άλλος στόχος για την φετινή χρονιά, ήταν ο τερματισμός στην πρώτη δεκάδα αναβατών. Η KTM έβαλε και εδώ «check» και έφτασε όχι μία, αλλά επτά φορές σε αυτή την επιτυχία. Κορυφαίος ήταν ο Pol Espargaro με 4 παρουσίες και μια 17η θέση στην τελική κατάταξη.

Και φυσικά, υπάρχει και το πέρασμα στο Q2, την τελική διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών. Μια διαδικασία που στους πρώτους αγώνες οι αναβάτες της KTM παρακολουθούσαν από την άνεση των box τους, έχοντας μάλιστα προλάβει να κρεμάσουν και τις αγωνιστικές φόρμες/γάντια/κράνος.

Η συνέχεια όμως ήταν καλύτερη και η δουλειά των ανθρώπων της KTM απέδωσε. Έτσι, στους τελευταίους αγώνες η παρουσία των RC16 ήταν πολύ συχνότερη στο Q2, με αποκορύφωμα φυσικά το GP Αυστραλίας. Εκεί, οι Espargaro και Smith βρέθηκαν στις θέσεις 6 και 9 αντίστοιχα, με αυτήν του Ισπανού να είναι η καλύτερη για όλο το 2017.

Και περνάμε στο σήμερα. Ο Pol Espargaro δείχνει στο τεστ της Valencia την ακριβή θέση της ομάδας του (9ος και 11ος τις δύο ημέρες), τη  στιγμή που πέρυσι, στην πρώτη του επαφή, ήταν 10 θέσεις πίσω και 0.753sec πιο αργός.

Με το τέλος των δοκιμών, ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Moto2 δήλωνε υπερήφανος. Για την χρονιά που έκανε η ομάδα και ο ίδιος, για τις δοκιμές της Valencia, για τον ρυθμό που βρήκε και ήταν αυτός που του έλειπε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η ταχύτητα ήταν εκεί. Στον ένα γύρο όμως. Έπειτα, άρχιζαν τα προβλήματα. Τώρα ο Espargaro λέει ότι τον βρήκαν στις δοκιμές και χρειάζεται επιβεβαίωση στις επόμενες δοκιμές της Jerez.

Ευτυχής ήταν και ο Smith από την πορεία της ομάδας του μέχρι στιγμής. Ίσως ήταν και λίγο περισσότερο χαρούμενος λόγω του ότι κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του στην ομάδα έπειτα από μια δύσκολη σαιζόν. Μια θέση που ο Kallio παραμόνευε να του αρπάξει, με τα αποτελέσματά του Φινλανδού στις wildcard εμφανίσεις του να δείχνουν ότι την άξιζε.

Η KTM ήρθε για να μείνει στο MotoGP - MotoGP KTM Valencia Test 2017 Bradley Smith
Ο Bradley Smith έχει προσπαθήσει να προσαρμοστεί στο στυλ οδήγησης που απαιτεί η KTM RC16, τα αποτελέσματά του όμως ως τώρα δεν πλησιάζουν τα αντίστοιχα του teammate του

Η KTM όμως τίμησε τον αναβάτη που η ίδια επέλεξε και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Βρετανό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα το κάνει ξανά και ήδη ο CEO της εταιρείας, Stefan Pierer, κοιτάζει το μέλλον και τον… Zarco.

Ναι, τον Zarco. Τον Γάλλο που ήρθε και έκανε «άνω-κάτω» την Yamaha με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του το 2017 και έκανε τους πάντες να παραμιλούν ΚΑΙ στις δοκιμές της Valencia πριν λίγες ημέρες. Αν έρθει λοιπόν ο Zarco στην ομάδα, τότε μένει χώρος μόνο για έναν και αυτός δεν θα είναι ο Smith.

Με τα έως τώρα δεδομένα, θα είναι ο Espargaro. Ο άνθρωπος που κέρδισε κατά κράτος τον teammate του φέτος και δείχνει ότι ταιριάζει περισσότερο στην KTM. Στα πλαίσια ανάπτυξης της ομάδας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ετοιμάζεται και δορυφορική ομάδα για το 2019.

Όσοι είστε fan του Smith όμως, μη βιαστείτε να χαρείτε. Ο Pierer την ετοιμάζει ως μια «αγκαλιά» για τους αναβάτες που αγωνίζονται για το εργοστάσιο στην Moto2. Έτσι, οι Miguel Oliveira και Brad Binder θα βρουν κατ’ ευθείαν «στέγη» στο MotoGP και η KTM θα είναι πιο δυνατή από ποτέ του χρόνου.

Η KTM ήρθε για να μείνει στο MotoGP. Και όχι μόνο να μείνει, αλλά να τα πάει καλά. Φαίνεται από τα αποτελέσματά της. Από τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεών της. Από το γεγονός ότι όλοι είναι χαρούμενοι και αισιόδοξοι μετά το τέλος της πρώτης χρονιάς και φυσικά από το γεγονός ότι ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. Δουλεύουν για να πετύχουν. Και κρίνοντας από την ιδιοσυγκρασία τους, θα τα καταφέρουν.