Παρουσίαση – Kawasaki Ninja 400 2018

Η Kawasaki αποφάσισε να αναβαθμίσει την ‘μικρή’ της supersport ολοκληρωτικά, καθώς η Ninja 300 που πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2012 δεν ήταν εύκολο να εναρμονιστεί με τις αυστηρές προδιαγραφές Euro4. Από τις στάχτες της ‘mini’ Ninja λοιπόν, οι Ιάπωνες δημιούργησαν την ολοκαίνουργια Ninja 400!

Την ώρα που όλο και περισσότερες εταιρείες ‘αγκαλιάζουν’ την κατηγορία των 250cc, η φίρμα η οποία στήριξε περισσότερο από κάθε άλλη την ‘αναγέννησή’ των ‘μικρών’ supersport ανεβάζει ταχύτητα. Η Kawasaki αποκάλυψε την Ninja 400 στη θέση της 300 – μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα που αν και μεγαλύτερη σε κυβισμό, είναι αρκετά ελαφρύτερη.

Η εταιρεία κάνει λόγο για εξοικονόμηση 8kg (168kg) σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, για την οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο το εντελώς νέο πλαίσιο. Μάλιστα η Kawasaki αναφέρει ότι προσφέρει περισσότερη σταθερότητα αλλά και ευελιξία, κάνοντας την Ninja 400 ευκολότερη για χρήση στην πόλη.

Στην βελτιώση της οδικής συμπεριφοράς έρχεται να κάνει τη διαφορά το νέο σκληρότερο πηρούνι των 41mm, το οποίο πήρε τη θέση του αντίστοιχου 37mm που χρησιμοποιούσε η Ninja 300. Παρά το νέο μέγεθος όμως, η Kawasaki το άφησε χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης.

Οι τροχοί της νέας μοτοσυκλέτας έχουν νέο σχεδιασμό που παραπέμπει στην μεγαλύτερη ‘αδελφή’ της Ninja 400, την 650, με το ζευγάρι να ακολουθεί και αυτό το δρόμο της δίαιτας, καθώς, εκτός από βελτιωμένη ακαμψία, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ζυγίζουν λιγότερο από τις παλαιότερες.

Από την συνολική μείωση του βάρους δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο κινητήρας, του οποίου ο όγκος είναι παρόμοιος με τον αντίστοιχο της Ninja 250. Μάλιστα – όσο και αν αυτό ακούγεται κάπως παράξενο, ο κινητήρας των 399cc ζυγίζει 1kg λιγότερο σε σχέση με αυτόν των 249cc, δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς και μελέτης που έκανε η Kawasaki.

Η απόδοση του υδρόψυκτου, δικύλινδρου κινητήρα αγγίζει του 45 ίππους στις 10.000σαλ (44.8hp), ενώ η ροπή του ανέρχεται στα 28ft-lb ροπής στις 8.000σαλ. Τα νούμερα αυτά είναι βελτιωμένα αλλά όχι ‘επαναστατικά’ σε σχέση με τα αντίστοιχα της Ninja 300, όμως είναι βέβαιο ότι η απόδοση της νέας μοτοσυκλέτας θα την κινεί με πολύ περισσότερη άνεση.

Kawasaki Ninja 400 2018
Η Kawasaki Ninja 400 2018

Η Ninja 400 θα φέρει μάλιστα έναν νέο συμπλέκτη Assist & Slipper, με το πρώτο κομμάτι να βοηθά στην μικρότερη άσκηση πίεσης στη μανέτα του συμπλέκτη κατά την κουραστική μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Το ‘Slipper’ σκέλος του νέου συμπλέκτη θα παρέχει καλύτερο έλεγχο στα απότομα κατεβάσματα των ταχυτήτων, κάτι που θα βοηθήσει τόσο στην γρήγορη οδήγηση όσο και στα φρεναρίσματα της τελευταίας στιγμής μέσα στην πόλη.

Η Kawasaki φαίνεται πως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με τη θέση οδήγησης της νέας supersport της, διατηρώντας το ύψος σέλας της Ninja 300 και στην νέα μοτοσυκλέτα της. Έτσι, το κάθισμα βρίσκεται μόλις 785mm από το έδαφος, ενώ η στενότερη σχεδιάσή του θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους μικρόσωμους αναβάτες του ανδρικού και γυναικείου φύλου.

Βελτίωση συναντούμε και στον τομέα των φρένων, καθώς ο εμπρός δίσκος των 290mm της παλαιάς έκδοσης έχει δώσει τη θέση του σε έναν 310mm. Επιπρόσθετα η νέα Ninja θα διαθέτει και το τελευταίας γενιάς ABS της Nissin.

Το τεπόζιτο ‘έχασε’ τρία 3l από την χωρητικότητά του, με την Ιαπωνική φίρμα να αναφέρει ότι τα 14l του αρκούν για σχεδόν 340χλμ διαδρομής.

Τέλος, όσο αφορά την εμφάνιση της Ninja 400, θα πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι πολύ… διαφορετική σε σχέση με την προκάτοχό της, καθώς η Kawasaki έχει κάνει μεγάλες αλλαγές. Έχει προσθέσει μάλιστα και μικρά winglets στο σημείο ένωσης της καρίνας με τα πλαϊνά fairing, σε μια προσπάθεια να θυμίζει κάτι από H2.

Σε αυτή την προσπάθεια έχει προστεθεί και η σχεδίαση του μούτρου, το οποίο είναι αρκετά μακρύ και θυμίζει και αυτό με τη σειρά του την μεγάλη ‘Ninja’ της εταιρείας. Στην άκρη του νέου ρύγχους δεσπόζουν δύο φωτιστικά σώματα με λάμπες τεχνολογίας LED, ενώ τα όργανα είναι όμοια με αυτά της Ninja 650.

Με την αγορά της νέας μοτοσυκλέτας θα υπάρχει διαθέσιμος και ο προαιρετικός εξοπλισμός, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο ανεμοθώρακα, παροχή ρεύματος, ψηλότερη σέλα ERGO-FIT (+30mm), προστατευτικό τεπόζιτου, τσάντα για το τεπόζιτο, μανιτάρια, αυτοκόλλητα για τους τροχούς, μονόσελο, προστατευτικό για το ψυγείο, κλειδαριά κράνος και κλειδαριά U-lock.

Kawasaki Ninja 400 2018 Colours
Η Kawasaki Ninja 400 σε δύο χρωματισμούς για το 2018, με την μαύρη να είναι πιο… ‘κακιά’ και την άλλη να φέρνει ‘κάτι’ από αγώνες, καθώς είναι βαμμένη στα επίσημα αγωνιστικά της Kawasaki Racing Team