MotoGP Phillip Island – Race – Ένα επίπεδο πάνω από όλους ο Marquez

Ο Marc Marquez κατέκτησε την 1η θέση στο GP της Αυστραλίας, αφήνοντας πίσω του τις δύο εργοστασιακές Yamaha των Valentino Rossi και Maverick Vinales. Πολύ σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε ο Johann Zarco, έχασε όμως το βάθρο κυριολεκτικά στο νήμα. Απογοήτευσε με την εμφάνισή του ο Andrea Dovizioso (13ος).

Η εκκίνηση του αγώνα πραγματοποιήθηκε σε στεγνό οδόστρωμα, παρά τις αρχικές προβλέψεις που έδιναν βροχή για την ημέρα του αγώνα. Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων ο Jack Miller εκτοξεύθηκε στην κορυφή, αναπτύσσοντας αμέσως έναν ταχύτατο ρυθμό που του έδωσε την ευκαιρία να απομακρυνθεί ελαφρώς.

Ο Marquez ακολουθούσε από κοντά, με τους Vinales, Pol Espargaro και Rossi να δημιουργούν την πρώτη πεντάδα ως τα μέσα του πρώτου γύρου. Ο Dovizioso είχε κερδίσει μόλις μία θέση σε σχέση με την εκκίνηση (10ος), όμως η καταστροφή ήρθε όταν έκανε λάθος στα φρένα της 1 του τρίτου γύρου.

Ο Ιταλός άνοιξε πολύ τη γραμμή του και έχασε πολύτιμο έδαφος, υποχωρώντας στην 20η θέση. Στην κορυφή ο Miller διατήρησε τα ηνία της κούρσας ως και τον πέμπτο γύρο, στη συνέχεια όμως έχασε σχεδόν αμέσως τρεις θέσεις, υποχωρώντας στην 4η.

Πιο πίσω ο Petrucci που οδηγούσε στην 18η θέση έκανε νόημα με το πόδι του στον Dovizioso να τον περάσει, δίχως να θέλει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του συμπατριώτη του. Μπροστά το γκρουπ των πρωτοπόρων αποτελούσαν οι Vinales, Rossi, Marquez, Miller, Zarco, Aleix Espargaro, Iannone, Crutchlow και Rins, με τους εννέα αναβάτες να μάχονται διαρκώς για ένα καλύτερο πλασσάρισμα.

Από αυτό το γκρουπ αποχώρησε σύντομα ο Aleix Espargaro, ο οποίος σημείωσε πτώση με πολλά χιλιόμετρα όταν βγήκε εκτός γραμμής στη Στροφή 1. Στο μεταξύ ο Rossi είχε περάσει στην κορυφή του αγώνα, ενώ σε δύο-τρία σημεία σε κάθε γύρο, βλέπαμε και από ένα προσπέρασμα που αφορούσε τους αναβάτες της κορυφής!

MotoGP Phillip Island 2017 Marquez Vinales Rossi -  BT
Σε αυτές τις αποστάσεις κινήθηκαν οι μάχες στον σημερινό αγώνα του MotoGP, με τον Marquez να ξεφεύγει στο τέλος στο δρόμο του για την νίκη

Οι μάχες ήταν πολύ δυνατές και ο αγώνας θύμιζε Moto3, με οριακά προσπεράσματα, block pass και αρκετές επαφές να δίνουν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα σε έναν πολύ δυνατό αγώνα. Από την πλευρά του ο Dovizioso έδειχνε ότι δεν είχε τη δυναμική για κάτι καλό σε αυτό τον αγώνα, καθώς με δυσκολία αναρριχήθηκε ως την 11η θέση και αφού είχαμε ξεπεράσει τα μέσα του αγώνα.

Στην κορυφή οι μάχες μαίνονταν και ο Rossi πέρασε αρκετές φορές τη γραμμή του τερματισμού στην 1η θέση, με τον Marquez να κοιτάζει περισσότερες από μία φορές πίσω του ψάχνοντας πιθανώς τον μεγάλο του αντίπαλο. Όμως ο Dovizioso δεν φαινόταν πουθενά και επτά γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής εκκίνησε την επέλασή του.

Ο Marquez πέρασε για πρώτη φορά στην κορυφή της κούρσας στον 21ο γύρο και έκτοτε δεν έχασε ξανά την πρωτοπορία, ενώ εκμεταλλευόμενος τις μονομαχίες των τριών Yamaha πίσω του κατάφερε σταδιακά να δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας.

Στη μάχη του βάθρου μπήκε δυναμικά στους τελευταίους γύρους και ο Andrea Iannone, ο οποίος έκανε ένα εξαιρετικό αγώνα πάνω στη Suzuki του. Ο Ιταλός ήταν εντυπωσιακός και πραγματοποίησε μερικά πολύ όμορφα προσπεράσματα, εμφανώς ανεβασμένος ψυχολογικά από την 4η θέση του την περασμένη εβδομάδα στο Motegi.

Μαζί με τον ‘Maniac Joe’ ήταν και ο Crutchlow, όμως οι δύο αναβάτες υποχώρησαν κάπως στους τελευταίους δύο γύρους, όταν και ‘φούντωσε’ για τα καλά η μάχη της 2ης θέσης. Μια μάχη που διήρκησε ως το νήμα και που κέρδισε ο Rossi, επικρατώντας για μόλις 0.027sec του Vinales και μόλις 0.043sec του Zarco.

Ο Ισπανός και ο Γάλλος καταδίωξαν τον Ιταλό ως και τα τελευταία μέτρα, όμως ο Rossi πήρε το πρώτο του βάθρο μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο. Ο Vinales κατάφερε να νικήσει τον Zarco μόλις στα τελευταία μέτρα, παρά το γεγονός ότι ήταν πίσω από τον Γάλλο στην έξοδο της τελευταίας στροφής.

Ο Crutchlow κατάφερε να νικήσει τον Iannone στη μάχη της 6ης θέσης, ενώ η 7η θέση του Miller δεν είναι αντιπροσωπευτική της σημερινής του εμφάνισης. Ο Αυστραλός ήταν εκπληκτικός πάνω στη Honda του, ενώ να θυμίσουμε πως αυτό ήταν το πρώτο του GP μετά τον τραυματισμό του.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Rins, Pol Espargaro και Bradley Smith, με τους αναβάτες της KTM να ολοκληρώνουν ένα καταπληκτικό τριήμερο για την Αυστριακή εταιρεία με δύο τερματισμούς μέσα στη δεκάδα. Ο απογοητευτικός Dovizioso ήταν 11ος ως και την τελευταία στροφή, όμως τόσο ο Redding όσο και ο Pedrosa δεν του ‘χαρίστηκαν΄στην τελική ευθεία, αφήνοντάς τον τελικά στην 13η θέση.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:

MotoGP Phillip Island Αποτελέσματα Αγώνα – Race Results
MotoGP Phillip Island Αποτελέσματα Αγώνα – Race Results

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος εδώ.