MotoGP Phillip Island – FP&Q – Η pole στον Marquez, απογοήτευση για Dovizioso

Ο Marc Marquez κατέκτησε μια pole position σπουδαίας σημασίας λίγα λεπτά πριν στο Phillip Island, με τους Vinales και Zarco να συμπληρώνουν την πρώτη σειρά του αυριανού grid. Πολύ κακές κατατακτήριες είχε ο Andrea Dovizioso, ο οποίος ολοκλήρωσε μόλις στην 11η θέση.

FP3: Με το τέλος της Moto3 εκκίνησε ελαφριά βροχή πάνω από την πίστα του Phillip Island, η οποία έδειχνε πως παρά τον ήλιο, θα έβαζε σε ‘περιπέτειες’ τις προσπάθειες των αναβατών του MotoGP. Έτσι και έγινε, η βροχή άρχισε να πέφτει πιο δυνατά όταν ήρθε η ώρα για το FP3 της μεγάλης κατηγορίας, κάνοντας τις δοκιμές εντελώς βρόχινες.

Ο Marc Marquez ήταν αυτός που έθεσε τον πήχη ψηλά παρά την πτώση του στα τελευταία λεπτά, με τους Zarco, Pol Espargaro, Abraham και Petrucci να εκμεταλλεύονται την πίστα που στέγνωνε ταχύτατα στο τέλος (σταμάτησε η βροχή), ώστε να σημειώσουν τους ταχύτερους χρόνους τους.

Έτσι, οι Aleix Espargaro, Marquez, Dovizioso, Crutchlow, Vinales, Miller, Iannone, Zarco, Pedrosa και Pol Espargaro ήταν οι αναβάτες που κατοχύρωσαν τις πρώτες 10 θέσεις που οδηγούν στο Q2 ήδη από χθες, καθώς οι βρόχινες συνθήκες δεν άφησαν σε κανέναν το περιθώριο να βελτιώσει το χρόνο του στα συνδυασμένα αποτελέσματα.

FP4: Οι τελευταίες ελεύθερες δοκιμές του MotoGP ολοκληρώθηκαν σε στεγνό οδόστρωμα, με τον Marquez να σημειώνει και πάλι το ταχύτερο πέρασμα εμπρός από μια σειρά εκπλήξεων· η πρώτη πεντάδα συμπληρώθηκε από τους Zarco, Iannone, Aleix και Pol Espargaro, με τον Andrea Dovizioso να μένει στην 6η θέση.

Q1: Στις πρώτες κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου είδαμε αρκετά μεγάλα ονόματα να διαγωνίζονται για τις δύο θέσεις που οδηγούν στο Q2, με τους Rossi, Lorenzo και Petrucci  να δείχνουν ότι η μάχη θα περιοριστεί ανάμεσά τους.

Ο Lorenzo μάλιστα έκανε δυνατή αρχή στη διαδικασία χωρίς όμως να συνεχίσει ανάλογα, με τον Rossi να αναλαμβάνει τα ηνία στους χρόνους φθάνοντας στα 10 λεπτά. Ο Ιταλός γρήγορα είδε τον Rins να πλησιάζει την επίδοσή του, όμως αποφάσισε να βάλει τέλος στα όνειρα των αντιπάλων του για την 1η θέση με το τελευταίο του πέρασμα.

Εκεί ο Rossi σημείωσε 1.29.346, χρόνος που ήταν αρκετός ώστε να τον εδραιώσει στην κορυφή της κατάταξης. Αυτή η επίδοση του αναβάτη της Yamaha ήρθε στο τελευταίο λεπτό, ενώ την ίδια ώρα ο Bradley Smith κατοχύρωνε την 2η θέση που οδηγούσε στο Q2.

Έτσι, για δεύτερο συνεχόμενο GP η KTM είχε και τους δύο εκπροσώπους της στο Q2, ενώ ο Lorenzo έμεινε στην 6η θέση και ο Petrucci στην 8η (σημείωσε και πτώση στα τελευταία λεπτά).

MotoGP Phillip Island 2017 Pol Espargaro
Τρομερή εμφάνιση και πάλι από τις KTM στις κατατακτήριες, με τον Pol Espargaro να βελτιώνει το καλύτερο φετινό αποτέλεσμα της ομάδας κατά μία θέση (6ος)

Q2: Όλα έδειχναν έτοιμα για μια μεγάλη μάχη στις κατατακτήριες δοκιμές της μεγάλης κατηγορίας, με τους Marquez, Iannone και Miller να βγαίνουν σε σχηματισμό στην πίστα της Αυστραλίας.

Οι δύο τελευταίοι βρήκαν ευκαιρία και ακολούθησαν τον Ισπανό σε όλο το πρώτο stint του, με το τρίο να σημειώνει το 1-2-3 στους χρόνους ως και τρία λεπτά πριν το τέλος.

Η επιστροφή των αναβατών στην πίστα για την δεύτερη και τελευταία προσπάθειά τους ήταν καθοριστική και εκεί αναμενόταν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για την pole position. Σε αντίθεση με τον Marquez, o Dovizioso φαινόταν ότι δεν μπορούσε να οδηγήσει αρκετά γρήγορα, περιορίζοντας εαυτόν στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Δύο λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας ο Zarco σκαρφάλωσε στην κορυφή με 1.28.744, όμως ένα λεπτό αργότερα τα ηνία των χρόνων πήγαν στον Vinales και την εργοστασιακή Yamaha του (1.28.719). Όμως, ο Marquez φαινόταν ότι είχε την ταχύτητα και μπορούσε να δώσει το ‘κάτι παραπάνω’ στο τέλος, κάτι που έκανε με το τελευταίο του πέρασμα.

Ο Ισπανός προσπαθούσε να εξασφαλίσει καθαρό δρόμο τόσο εμπρός όσο και πίσω του για την τελευταία του προσπάθεια, θέλοντας να αποφύγει αναβάτες που θα τον ακολουθούσαν ώστε να σημειώσουν ταχύτερους χρόνους. Και το κατάφερε με έναν ταχύτατο γύρο στο τέλος (1.28.386), παίρνοντας μια σπουδαίας σημασίας pole position στην Αυστραλία.

Ο Vinales όπως είχαμε δει και από τον χθεσινό του ρυθμό στο στεγνό ήταν στη μάχη της pole position, τελικά όμως έμεινε 2ος εμπρός από τους Zarco, Iannone, Miller και τον εκπληκτικό Pol Espargaro, που έδωσε στην KTM το καλύτερό της αποτέλεσμα σε κατατακτήριες.

Τη δωδεκάδα των χρόνων συμπλήρωσαν οι Rossi, Aleix Espargaro, Smith, Crutchlow, Dovizioso και Pedrosa, με τον Ιταλό διεκδικητή του Τίτλου να κάνει μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του σε φετινές κατατακτήριες δοκιμές, στη χειρότερη χρονική περίοδο.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Phillip Island 2017 Starting Grid
MotoGP Phillip Island 2017 Starting Grid