MotoGP Phillip Island – FP1&FP2 – Απίθανη 1η θέση για Espargaro – Aprilia

Στη γρήγορη και με ροή πίστα του Phillip Island ο Aleix Espargaro έκανε την έκπληξη, ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα δοκιμών στην κορυφή των συνδυασμένων αποτελεσμάτων. Στη 2η θέση βρέθηκε ο Marc Marquez, ενώ από κοντά είναι ο Andrea Dovizioso στην 3η θέση.

FP1: Η πίστα της Αυστραλίας υποδέχθηκε τους αναβάτες με αραιή συννεφιά και όχι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο αναμενώταν και από την πρόγνωση του καιρού που είδαμε νωρίτερα για όλο το τριήμερο.

Με την εκκίνηση της διαδικασίας, ήταν ο Marc Marquez αυτός που θέλησε να δείξει το ‘δρόμο’ στους υπόλοιπους αναβάτες, σημειώνοντας διαδοχικά ταχύτερα περάσματα. Στα πρώτα 10 λεπτά είχε ‘γράψει’ 1.29.722, στα 15 λεπτά βελτίωσε στο 1.29.699, ενώ 20 λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας σημείωσε 1.29.602.

Ο τελευταίος χρόνος του Ισπανού έγινε με τη μεσαία γόμα ελαστικών και ήταν αρκετός ώστε να τον διατηρήσει στην κορυφή ως και το τέλος της διαδικασίας, με τον Marquez να θέλει ευθύς εξ’ αρχής να δείξει ποιός είναι το αφεντικό.

Ο Johann Zarco πάλεψε στο τέλος του FP1 με τα μαλακά ελαστικά και ανταμείφθηκε με μια 2η θέση, ολοκληρώνοντας  λιγότερο από 1 δέκατο μακριά από τον αναβάτη του HRC (+0.093sec). Ο χρόνος του Γάλλου εκθρόνισε την εκπληκτική επίδοση του Jack Miller, ο οποίος επέστρεψε έπειτα από τον τραυματισμό του με μια 3η θέση.

Μία θέση πίσω από τον Αυστραλό ολοκλήρωσε ο Andrea Dovizioso, ο οποίος παρ’ όλο που βρέθηκε μόλις 0.151sec από τον μεγάλο του αντίπαλο, εντούτοις το σύνολο των χρόνων του παρουσιάζει αρκετή διαφορά σε σχέση με τους αντίστοιχους του Marquez.

Ο Ιταλός υστερούσε κάπως στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, αν και παρ’ ολίγο να ‘κλέψει’ την πρωτιά όταν έβαλε τα μαλακά ελαστικά στην Desmosedici του. Ένα λάθος του όμως στη Στροφή 4 δεν του επέτρεψε κάτι καλύτερο από την 4η θέση, μία εμπρός από την 5η του Maverick Vinales.

Ο Andrea Iannone ήταν αρκετά καλός πάνω στη Suzuki του και εδώ (6ος), ενώ σταθερή ‘έκπληξη’ αποτελεί η εμφάνιση των KTM στις δοκιμές, καθώς ο Pol Espargaro ήταν 7ος. Lorenzo, Smith και Crutchlow συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, την ώρα που ο Rossi βρέθηκε μόλις 13ος και τελευταίος αναβάτης με διαφορά λιγότερη του 1sec σε σχέση με τον 1ο Marquez.

MotoGP Phillip Island - FP1&FP2 - Andrea Dovizioso and Marc Marquez
Πολύ κοντά σε απόλυτο χρόνο και στις δύο ελεύθερες δοκιμές, οι δύο κορυφαίοι του 2017 μας προετοιμάζουν για ακόμη ένα ‘show’ την Κυριακή. Αυτοί είναι οι Andrea Dovizioso και Marc Marquez

FP2: Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν προς το καλύτερο το μεσημέρι στην Αυστραλία, παρά τις προβλέψεις που ‘έδειχναν’ βροχή την πρώτη ημέρα δοκιμών. Όλοι οι αναβάτες βρήκαν έτσι την ευκαιρία για να σημειώσουν έναν καλό χρόνο, καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος για το πως θα είναι ο καιρός αύριο στο Phillip Island.

Ο Aleix Espargaro έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του πάνω στην Aprilia RS-GP, σημειώνοντας 1.29.225 πριν το ‘κλείσιμο’ των πρώτων 10 λεπτών. Ο χρόνος του Ισπανού ήταν εξαιρετικός και παρ’ όλο που και οι υπόλοιποι αναβάτες ήταν σε θέση να βελτιώσουν τους πρωινούς χρόνους τους, κανείς ωστόσο δεν κατάφερε να ‘ρίξει’ τον αναβάτη της Aprilia από την κορυφή.

Ο Marquez προσπάθησε πολύ και έφτασε το χρόνο του συμπατριώτη του στα 0.005sec, όμως έμεινε στη 2η θέση (1.29.230). Ακολουθώντας στενά τον Ισπανό, ο Andrea Dovizioso έμεινε στην 3η θέση, μόλις 0.097sec μακριά από τον 1ο, Aleix Espargaro.

Στην 4η θέση βρέθηκε ο Cal Crutchlow με έναν τελευταίο γρήγορο γύρο, ενώ ο Vinales ήταν και πάλι 5ος, ενώ σημείωσε μάλιστα μια πτώση από μπροστινό στην Hayshed, 25 λεπτά πριν το τέλος. Ο Ισπανός ολοκλήρωσε τη διαδικασία με τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Εξαιρετικός ήταν και στο FP2 ο Jack Miller, με τον Αυστραλό να βελτιώνεται και άλλο σε αυτή τη διαδικασία. Παρά την υποχώρηση σε θέσεις, ο 22χρονος σημείωσε 1.29.466 και πήρε την 6η θέση, μπροστά από τους Iannone, Zarco, Pedrosa και Pol Espargaro.

Εκτός δεκάδας και προσωρινά εκτός Q2 βρέθηκαν οι Lorenzo και Rossi, οι οποίοι ολοκλήρωσαν στις θέσεις 11 και 12 αντίστοιχα.

Από άποψης ρυθμού, ο Marquez δείχνει πως έχει το πάνω χέρι, σημειώνοντας 9 γύρους στο 1.29. Ο πρωτοπόρος της ημέρας, Aleix Espargaro έχει μόλις 2, ενώ ο Dovizioso είναι λίγο πίσω σε σχέση με τον μεγάλο του αντίπαλο, έχοντας 4 γύρους στο 1.29.

Βέβαια είναι γνωστή η διαφορετική προσέγγιση των δύο κορυφαίων αναβατών του 2017, με τον Dovizioso να ‘χτίζει’ σταδιακά την ταχύτητά του καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Σε αντίθεση ο Marquez έχει πιο ‘επιθετική’ προσέγγιση, έτσι οι δύο αναβάτες αναμένεται να μας χαρίσουν και πάλι άφθονο θέαμα στον Κυριακάτικο αγώνα.

Έναν αγώνα όπου μπορούμε να δούμε μια πολύ δυνατή εμφάνιση και από τον Maverick Vinales, καθώς παρά την 5η θέση του, ο Ισπανός έχει ως τώρα τον δεύτερο καλύτερο ρυθμό (μόνο ο Marquez έχει καλύτερο) με 8 γύρους στο 1.29.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

MotoGP Phillip Island 2017 Αποτελέσματα FP1 & FP2
MotoGP Phillip Island 2017 Αποτελέσματα FP1 & FP2