E-MotoGP 2019 – Saroléa, Lightning, Energica και Mugen οι υποψήφιοι προμηθευτές της νέας κατηγορίας

Απομένουν λιγότερα από δύο χρόνια για την εκκίνηση ενός πολύ σημαντικού πρωταθλήματος στην 68χρονη ιστορία των Grand Prix. Ο λόγος για το E-MotoGP, το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών, το οποίο θα πραγματοποιείται παράλληλα με τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα των MotoGP, Moto2 και Moto3.

To 2019 θα σημάνει ίσως την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς όπως όλα δείχνουν, η μοτοσυκλέτα οδεύει προς την ηλεκτροκίνηση. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες ασχολούνται με αυτού του είδους τις μοτοσυκλέτες, καθώς σύμφωνα με μελέτες εκεί βρίσκεται το μέλλον των οχημάτων.

Σε περίπου 16 μήνες από τώρα όμως, αυτό το ‘μέλλον’ θα έχει το δικό του πρωτάθλημα, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο τις ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες. Τι μένει λοιπόν για να ανακοινωθούν όλα τα στοιχεία που θα απαρτίζουν το E-MotoGP του 2019; Η ανακοίνωση του μοναδικού προμηθευτή της κατηγορίας.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από την Dorna, το νέο πρωτάθλημα θα έχει έναν κατασκευαστή (όπως στη Moto2) και η ανακοίνωσή του θα γίνει ως το τέλος του Οκτώβρη.

Saroléa E-MotoGP Bike Loris Capirossi
Ο Loris Capirossi δοκίμασε την μοτοσυκλέτα της Βέλγικης Saroléa, με την οποία η ομάδα αγωνίζεται στο Isle of Man TT

Οι υποψήφιες εταιρείες για την προμήθεια των ηλεκτροκινητήρων είναι η πολύ γνωστή για των υψηλών επιδόσεων Superbike της, Lightning, η Βέλγικη Saroléa που αγωνίζεται ήδη στο TT, η Energica και φυσικά η εταιρεία του υιού του Soichiro Honda, η Mugen.

Οι πρώτες δύο έχουν μάλιστα δοκιμάσει την τύχη τους στα χέρια τους πρώην αναβάτη του MotoGP, Loris Capirossi, με τον Ιταλό να δοκιμάζει μια Lightning LS-218 και πιο πρόσφατα μια Saroléa SP7 (στον Γύρο της Aragon).

Στις τελευταίες δοκιμές του εκπροσώπου της επιτροπής αγώνων παρευρέθηκε και ο Carmelo Ezpeleta, ενώ μέλη των εργοστασιακών ομάδων της Yamaha αλλά και της Ducati πλησίασαν για να δουν από κοντά το μέλλον(;) του MotoGP.

Γιατί κακά τα ψέματα, αν αυτός ο θεσμός πετύχει – με το απαραίτητο ‘σπρώξιμο’ από την Dorna, τότε δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δούμε σύντομα τα Grand Prix να είναι μόνο ηλεκτρικά.

Saroléa SP7 E-MotoGP Bike
Ο Carmelo Ezpeleta και μέλη της εργοστασιακής όμαδας της Ducati βλέπουν από κοντά το μέλλον των μοτοσυκλετών και κατ’ επέκταση των αγώνων

Aκούστε τον ήχο της ηλεκτροκίνητης εποχής!

*Φωτογραφικό υλικό: Mirco Lazzari