Video – Δοκιμή αερόσακου σε στολή motocross από την Alpinestars

Τις προηγούμενες δεκαετίες είδαμε τις βιομηχανίες μοτοσυκλετών να επενδύουν στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια των αναβατών τους, τα τελευταία όμως χρόνια η ασφάλεια τείνει να μετατοπιστεί προς τον εξοπλισμό τον οποίο φέρει ο αναβάτης όταν οδηγεί την μοτοσυκλέτα του.

Οι εταιρείες για χρόνια χρησιμοποιούσαν προστατευτικά τα οποία κάλυπταν ως ένα βαθμό το στήθος του αναβάτη και την πλάτη, με τον λεγόμενο “κροκόδειλο” ή άλλα ημίσκληρα, αφρώδη υλικά.

Η Alpinestars, όπως και άλλες εταιρείες στο χώρο των ειδών προστασίας αναβατών, έχουν τα τελευταία χρόνια εξελίξει αγωνιστικές φόρμες οι οποίες έχουν ενσωματωμένους ‘έξυπνους’ αερόσακους.

Η Ιταλική φίρμα εξοπλίζει τον πρωταθλητή του MotoGP Marc Marquez, ο οποίος επιβίωσε έπειτα από πτώση στην πίστα του Mugello με ταχύτητα άνω των 300 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζει και προστατεύει και άλλους αναβάτες αγώνων ταχύτητας σε όλο τον κόσμο.

Η Alpinestars αντιλήφθηκε το κενό που υπήρχε στην αγορά σχετικά με άλλες κατηγορίες αγώνων, για αυτό και το τμήμα R&D της εταιρείας φαίνεται πως εξελίσσει το σύστημα Tech Air για στολές αναβατών της motocross κατηγορίας.

Η συλλογή δεδομένων της εταιρείας πραγματοποιείται από αναβάτες του MXGP, του Rally Dakar και του AMA Pro MX racing, κυρίως δηλαδή αναβατών οι οποίοι αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα motocross του κόσμου ή σε adventure κατηγορίες.

Δείτε το video!

Alpinestars Tech Air Bag for motocross
Γράφημα της Alpinestars που δείχνει αναλυτικά όλα τα στάδια μιας πραγματικής πτώσης, με το άνοιγμα του αερόσακου να είναι εξαιρετικά άμεσο

Η φήμη των αερόσακων στις στολές των αναβατών αυξήθηκε έπειτα από την επιτυχημένη χρήση των αναβατών του MotoGP, με την Ιταλική εταιρεία να έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο Rally Dakar και σε διάφορα άλλα Rally Raids στολή με αερόσακους.Οι υπεύθυνοι της εταιρείας δηλώνουν τώρα πως εξελίσσουν στολή με αερόσακους ειδικά για motocross αναβάτες.

Το σύστημα Tech Air της Alpinestars βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμής και συλλογής δεδομένων, ενώ αθλητές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross όπως οι Jeffrey Herlings, Romain Febvre και Jeremy Van Horebeek φαίνεται πως έχουν ήδη δοκιμάσει το εν εξελίξει σύστημα, βοηθώντας τους υπεύθυνους εξέλιξης στην κατανόηση του πότε το σύστημα ασφάλειας πρέπει να ενεργοποιηθεί.