Moto2 – Δοκιμές της Triumph ενόψει 2019

Μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Dorna και Triumph για την προμήθεια κινητήρων στη μεσαία κατηγορία των Grand Prix από το 2019, χθες είχαμε την πρώτη επίσημη δοκιμή από την Βρετανική εταιρεία. Το τεστ έλαβε χώρα στην πίστα της Aragon στην Ισπανία, με αναβάτη τον Julian Simon.

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί από το 2019 και έπειτα στη Moto2 είναι ο τρικύλινδρος 765cc που χρησιμοποιείται ήδη στην Street Triple 765 RSο οποίος τοποθετήθηκε για τις ανάγκες των δοκιμών σε μια Trimph Daytona.

Με την παρουσία της στην Aragon η Βρετανική ομάδα θέλησε να αξιολογήσει την αντοχή αλλά και την απόδοση του βελτιωμένου για αγωνιστική χρήση κινητήρα της, παίρνοντας παράλληλα τις πρώτες πληροφορίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει για την εξέλιξη του προϊόντος της.

«Σε αυτό το στάδιο του εξελιγκτικού μας προγράμματος είμαστε σε καλή θέση,» σχολίασε ο Διεθυντής Προϊόντων της Triumph, Steve Sargent. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το ρυθμό που επέδειξε ο Julian με την τελευταία έκδοση κινητήρα και η ανατροφοδότηση που μας έδωσε ήταν πολύ θετική.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι θα προσφέρουμε έναν κινητήρα που οι ομάδες θα απολαμβάνουν να αγωνίζονται μαζί του και θα δίνει θέαμα και ήχο που θα συναρπάζει τους θεατές.»

Τι διαφορές έχει όμως ο κινητήρας που δοκίμασε ο Simon στο χθεσινό τεστ σε σχέση με αυτόν που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της Street Triple;

Αρχικά, οι μεγάλες αλλαγές εντοπίζονται στην κεφαλή του τρικύλινδρου κινητήρα, η οποία είναι τροποποιημένη. Οι θύρες εισόδου και εξόδου του καυσίμου έχουν δουλευτεί ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη ροή του καυσίμου, ενώ οι βαλβίδες είναι τώρα κατασκευασμένες από τιτάνιο και τα ελατήρια τους σκληρότερα για τις αυξημένες απαιτήσεις από την αύξηση του ορίου περιστροφής.

Αλλαγές υπάρχουν και στο κιβώτιο των ταχυτήτων, ενώ η μοτοσυκλέτα που είδαμε χθες διέθετε ρυθμιζόμενο συμπλέκτη ολίσθησης, αγωνιστικής χρήσης. Επιπρόσθετα η ECU προέρχεται από την Magneti Marelli, τα καπάκια του κινητήρα είναι επανασχεδιασμένα για να μειωθεί το συνολικό φάρδος, το βολάν είναι ελαφρύτερο για μειωμένη αδράνεια και το σύστημα της εξάτμισης είναι αλλαγμένο για βελτιωμένη εξαγωγή των καυσαερίων.

Σε αυτό το στάδιο δεν έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με την απόδοση του νέου 765 κινητήρα της Triumph, η οποία μέσω αυτής της δοκιμής ίσως μας δείχνει και την εξέλιξη του μοντέλου παραγωγής της Daytona. Λέτε να δούμε τη νέα supersport των Βρετανών με μεγαλύτερο κινητήρα από τα 675cc;