Οριστικό κλείσιμο για το εργοστάσιο της Bimota

Η Ιταλική φίρμα που ‘γεννήθηκε’ το 1973 από τους Valerio Bianchi, Giuseppe Morri και Massimo Tamburini στο Rimini έκλεισε τις πόρτες του εργοστασίου της οριστικά, σύμφωνα με τα Ιταλικά δημοσιεύματα.

Η Bimota – η οποία είχε μείνει στην αφάνεια για αρκετά μεγάλο διάστημα – φαίνεται πως έχει φτάσει για μια ακόμη φορά στην ιστορία της σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η δεύτερη φορά στα 44 χρόνια της εταιρείας που το εργοστάσιο του Rimini κλείνει τις πόρτες του, με την αρχή να πραγματοποιείται στην αυγή της νέας χιλιετίας όταν και οι Ιταλοί δήλωσαν χρεωκοπία.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Bimota μετά το 1984 έπαιξε η αποχώρηση του ‘TA’ του ονόματος της, καθώς ο Massimo Tamburini, συνιδρυτής και επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος  της Bimota ‘μετακόμισε’ αρχικά στην Ducati και έπειτα στην MV Agusta, δημιουργώντας μοτοσυκλέτες όπως η 916 και η F4 750.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά η εταιρεία περνούσε μια άσχημη εποχή, όπου η μοναδική μοτοσυκλέτα που έφερε κινητήρα σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Bimota αντιμετώπισε πολλά προβλήματα (V Due 500). Οι υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της φίρμας διέθεταν ‘δανεικούς’ κινητήρες, οι οποίοι μάλιστα χάριζαν και το πρώτο γράμμα στο όνομα των μοντέλων της εταιρείας ανάλογα με την προέλευσή τους (π.χ. Yamaha κινητήρας και Bimota πλαίσιο = YB).

Το 2000 το τελικό χτύπημα δώθηκε στην Bimota από έναν βασικό χορηγό της στο WSBK, ο οποίος την εγκατέλειψε στα μέσα της χρονιάς με μεγάλα χρέη. Αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα των V Due έφερε την εταιρεία σε αδιέξοδο, το οποίο έληξε με το κλείσιμό της.

Το 2003 όμως μια νέα ομάδα επενδυτών εξαγόρασε τα δικαιώματα της φίρμας, παρουσιάζοντας στη συνέχεια αρκετά νέα μοντέλα. Το τελευταίο εξ’ αυτών ήρθε το 2014, με την BMW να παραχωρεί τους κινητήρες της S1000RR για τη δημιουργία της BB3. Έκτοτε η περίφημη για τα πλαίσιά της εταιρεία δεν παρουσίασε κάτι νέο και οι φήμες για το κλείσιμο της άρχισαν να πληθαίνουν.

Τώρα τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το εργοστάσιο του Rimini είναι κλειστό και πως οι ταμπέλες με τα εμβλήματα της Bimota έχουν αφαιρεθεί. Τα αποθέματα των εξαρτημάτων έχουν μεταφερθεί σε μια κοντινή αποθήκη, ενώ οι μοναδικές ολοκληρωμένες μοτοσυκλέτες έχουν μεταφερθεί σε ένα κατάστημα στην Ελβετία. Παρ’ όλο που το εργοστάσιο του Rimini είναι πλέον κλειστό, αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι θα κλείσει και η ίδια η εταιρεία.

Oι επενδυτές της Bimota πάντως δεν έχουν ανακοινώσει για το τι μέλει γενέσθαι στη συνέχεια, κρατώντας τα χαρτιά τους κλειστά. Εμείς ευχόμαστε η Ιταλική εταιρεία να βρει ξανά το δρόμο της και να επιστρέψει ενεργά στην παραγωγή των ξεχωριστών της μοτοσυκλετών.