Αποκαλύπτηρια για τον νέο V4 Desmosedici Stradale της Ducati στο Misano (+photo της μοτοσυκλέτας)

Ο πιο αναμενόμενος κινητήρας του 2017 αποκαλύφθηκε σήμερα στην πίστα του Misano, με την Ducati να παρουσιάζει στο κοινό το V4 δημιούργημά της με το οποίο γυρίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Παράλληλα υπήρξαν και νέες φωτογραφίες της Panigale V4 S, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η φωτογραφία της νέας Superbike των Ιταλών που είχαμε δείξει λίγες ημέρες πριν ήταν πέρα για πέρα αληθινή.

Το όνομα του νέου κινητήρα της Ducati είναι το ‘Desmosedici Stradale’, το οποίο υποδηλώνει εξ’ αρχής ότι πρόκειται για έναν κινητήρα με κληρονομιά MotoGP για χρήση στον δρόμο. Για τη δημιουργία της νέας ‘καρδιάς’ της Panigale οι Ιταλοί πήραν πολλά από τα στοιχεία του αγωνιστικού κινητήρα της Desmosedici, όμως χρησιμοποιώντας πιο οικονομικά υλικά, κατάφεραν να διατηρήσουν το κόστος του αρκετά χαμηλά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Η Ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε 210hp οι οποίοι έρχονται στις 13.000 σαλ, ενώ το ‘κόκκινο’ του κινητήρα φθάνει ως και τις 14.500 σαλ! Ο κυβισμός του νέου κινητήρα φθάνει τα 1103cc, ενώ η διάταξή του είναι V90° (δηλαδή ‘L’), όπως μας είχε συνηθίσε η Ducati με τους V2 κινητήρες της. Τα υπερμεγέθη πιστόνια φθάνουν σε διάμετρο τα 81χιλ., με τη διαδρομή να βρίσκεται στα 53.5mm.

Η σχέση συμπίεσης είναι ψηλότερη από τις περισσότερες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού (μόνο η BMW S1000RR έχει υψηλότερη), καθώς αγγίζει το 14:1! Αρκετά υψηλή είναι και η ροπή του νέου κινητήρα του Borgo Panigale, ο οποίος αποδίδει πάνω από 12,2kg ροπής από τις 8.750 σαλ ως και τις 12.250 σαλ. Σε αυτό το νούμερο φυσικά το δικό τους ρόλο παίζουν και τα περισσότερα κυβικά που έχει ο Desmosedici Stradale, ο οποίος έχει σχεδόν 100cc περισσότερα από τα υπόλοιπα τετρακύλινδρα Superbikes.

Οι προδιαγραφές Euro 4 δεν αποτελούν πρόβλημα για το δημιούργημα της Ducati, με τον κινητήρα να είναι απόλυτα εναρμονισμένος με αυτούς. Το σύστημα κίνησης των βαλβίδων δεν θα μπορούσε να είναι άλλο πέραν του δεσμοδρομικού, ενώ ο στρόφαλος γυρίζει με ανάποδη φορά.

Σύμφωνα με τα λεγομένα της εταιρείας, αυτή η φορά του στροφάλου θα μειώσει το συνολικό γυροσκοπικό φαινόμενο, κάνοντας τη μοτοσυκλέτα πιο ευκίνητη. Επιπρόσθετα, θα βοηθήσει και στη μείωση τόσο της σούζας, όσο και στο ανασήκωμα του πίσω τροχού κατά το φρενάρισμα και τα απότομα κατεβάσματα.

Ο συμπλέκτης που θα χρησιμοποιηθεί στο νέο ‘όπλο’ των Ιταλών είναι υγρός, πολύδισκος, περιορισμένης ολίσθησης, ενώ θα διατίθεται με quick shifter (τόσο για τα ανεβάσματα, όσο και για τα κατεβάσματα των ταχυτήτων) στον εργοστασιακό του εξοπλισμό.

Με τα 1103cc της η νέα Panigale V4 S δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στο WSBK, καθώς όπως έχουν ήδη ανακοινώσει στην Ducati το 2018 θα τους βρει να εξακολουθούν να αγωνίζονται με την V2 Panigale R. Η V4 μοτοσυκλέτα της Ιταλικής φίρμας θα κάνει ντεμπούτο το 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με παρόμοιο τρόπο όπως και τώρα.

Οι Ιταλοί θα δημιουργήσουν τότε μια έκδοση ‘R’ περιορισμένη στα 1000cc (στο όριο δηλαδή των κανονισμών για τέσσερις κυλίνδρους), όπως κάνουν ήδη με την τωρινή έκδοση της Panigale που η συμμετοχή της οριοθετείται στα 1199cc (λόγω των δύο κυλίνδρων).

Ακούστε τον ‘Ηχο της Νέας Εποχής’ της Ducati!

Δείτε το video!

 

*Φωτογραφικό υλικό: motociclismo.it