Mattia Pasini – Moto2 -Week 35

Την Κυριακή που μας πέρασε το Grand Prix του Silverstone μας έδωσε πολλούς αναβάτες υποψήφιους για τον τίτλο του ‘Biker of the Week’. Και όμως, ανάμεσα σε τόσες σπουδαίες εμφανίσεις, ξεχωρίσαμε τον Mattia Pasini της Moto2.

Ο Mattia Pasini δεν είναι ένας συνηθισμένος αναβάτης. Πριν εκκινήσει τη μακρά του αγωνιστική καριέρα στα Grand Prix, είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο χέρι κατά τη διάρκεια προπόνησης motocross. Η ζημιά στο χέρι του ήταν μεγάλη και πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι η καριέρα του έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει.

Όμως ο Ιταλός ήταν πεισματάρης και το 2004 έκανε το ντεμπούτο το στην κατηγορία των 125cc. Έκτοτε αγωνίζεται κάθε χρόνο στα GP, έχοντας περάσει από τα 125cc, τα 250cc και έπειτα τη MotoGP και Moto2. Πάντα ήταν ένας πολύ γρήγορος αναβάτης – όλοι το γνώριζαν αυτό, όμως ποτέ έως τώρα δεν έχει ‘κυνηγήσει’ έναν Παγκόσμιο Τίτλο.

Λίγο οι τραυματισμοί, λίγο οι ατυχίες, ο Mattia μπορεί να έμενε στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογικής κατάταξης, όμως το πρωτάθλημα ήταν πάντοτε μακριά.

Από το 2010 και έπειτα – όταν και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Moto2, ο Ιταλός είχε άσχημα αποτελέσματα και μικρή βαθμολογική συγκομιδή στο τέλος κάθε χρονιάς. Μέχρι τη φετινή χρονιά, η καλύτερή του σαιζόν στη επτάχρονη πορεία του στη μεσαία κατηγορία ήταν η περσινή, όπου τερμάτισε στην 11η θέση.

Φέτος όμως ‘αναγεννήθηκε’. Ως και τον 12ο αγώνα της χρονιάς έχει κατακτήσει μία νίκη, δύο βάθρα και τρεις pole position, κάνοντας το 2017 μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές της καριέρας του. Όλα αυτά τώρα, στα 32 του χρόνια. Μετά από πολλά και άσχημα αποτελέσματα.

Ο Ιταλός δεν τα παράτησε ποτέ και προπονούμενος μαζί (και) με τον Rossi στο ράντσο του τελευταίου, γίνεται ολοένα και καλύτερος. Ταχύτερος και εξαιρετικά δυνατός στις μάχες.

Η τελευταία χρονιά που ο ‘Paso’ είχε μια τόσο καλή χρονιά ήταν το 2009, στη δεύτερη χρονιά του στα 250cc. Τότε ολοκλήρωσε την χρονιά του στην 5η θέση, φέτος μπορεί να τα πάει και ακόμη καλύτερα.

Άλλωστε, αν αφαιρέσουμε τους τρεις πρώτους αγώνες της χρονιάς όπου τερμάτισε εκτός 20αδας, ο Pasini θα μπορούσε τώρα να διεκδικεί ακόμη και τον Τίτλο. Μετά και το ‘restart’ του στη Jerez (4ος αγώνας), ο Mattia είναι ίσως καλύτερος από ποτέ.

Όσο για το λόγο που τον ανακυρήξαμε αναβάτη της εβδομάδας; Δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, όμως έστω και αυτή η μικρή αναφορά του αξίζει. Ο λόγος που ο Mattia Pasini είναι ο αναβάτης της εβδομάδας 35 του 2017 είναι το πείσμα του και η απίστευτη δίψα του για νίκη.

Μια νίκη που κυνήγησε με όλες του τις δυνάμεις και αυτή την Κυριακή στο Silverstone, παρά την κακή του εκκίνηση, παρ’ όλο που γνώριζε ότι ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος του. Κυνήγησε τον Nakagami ως το νήμα, αναγκάζοντας τον Ιάπωνα να παλέψει με τον εαυτό του για μια νίκη που 3-4 γύρους πριν το τέλος φάνταζε ‘άνετη’.

Τι του επιφυλάσσει η συνέχεια; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι ο Ιταλός ‘χρωματίζει’ με την φετινή του παρουσία όλο το πρωτάθλημα της Moto2, με την ταχύτητα και την άρνησή του να δεχθεί την ήττα.