MotoGP Silverstone – FP&Q – Στην pole ο Marquez με ρεκόρ γύρου

Ο Marc Marquez έφτασε στην τέταρτη συνεχόμενη pole position, κατορθώντοντας να σημειώσει μάλιστα νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου στο Silverstone. Παράλληλα άφησε στη 2η θέση έναν εξαιρετικό Valentino Rossi, με τον Cal Crutchlow να ολοκληρώνει την πρώτη σειρά του αυριανού grid.

FP3: Η ημέρα στη Μεγάλη Βρετανία εκκίνησε με μια πρωϊνή βροχή, με την κατηγορία της Moto3 να πραγματοποιεί τις δοκιμές της σε βρεγμένο οδόστρωμα. Λίγο αργότερα, τα πράγματα βελτιώθηκαν στη μεγάλη κατηγορία, καθώς η πίστα στέγνωσε.

Όμως, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η βαριά συννεφιά πάνω από την πίστα του Silverstone δεν προσέφεραν ιδιαίτερα γρήγορα γυρολόγια, με τον Johann Zarco να φέρνει τη Yamaha του στην κορυφή, με χρόνο 2.01.734.

Πίσω του, την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Vinales, Folger, Dovizioso και Petrucci, τη στιγμή που μόνο τρεις αναβάτες κατόρθωσαν να βελτιώσουν τους χρόνους τους σε σχέση με χθες.

FP4: Η διαδικασία που συνήθως μας δείχνει το ρυθμό αγώνα τον αναβατών πραγματοποιήθηκε σε αρκετά καλύτερες συνθήκες, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σχεδόν 10°C (στο οδόστρωμα) σε σχέση με την αντίστοιχη του FP3. Παράλληλα τα σύννεφα στον Βρετανικό ουρανό αραίωσαν και η υγρασία μειώθηκε.

Την 1η θέση στην τελευταία ελεύθερη διαδικασία κατέκτησε μια διαφορά ο Jorge Lorenzo, ο οποίος με έναν ταχύτατο γύρο (2.01.060) κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Dovizioso πάνω από 0.6sec. Οι Crutchlow, Marquez και Vinales ήταν οι άλλοι τρεις αναβάτες που τοποθετήθηκαν μέσα στην πρώτη πεντάδα των χρόνων.

Q1: Με τις συνθήκες να βελτιώνονται ακόμη λίγο για τις πρώτες κατατακτήριες δοκιμές, οι Dani Pedrosa και Jonas Folger φάνταζαν εξ’ αρχής ότι θα είναι τα φαβορί για το πέρασμα στην τελική διαδικασία της pole position. Και επιβεβαίωσαν μας την πεποίθηση, σημειώνοντας τον 1ο και τον 2ο χρόνο του Q1.

Εκτός έμεινε για λίγο ο Alex Rins, με τον νεαρό αναβάτη της Suzuki να βελτιώνεται σιγά-σιγά στη σέλα της GSX-RR. Απογοητευτική ήταν για μια ακόμη φορά η εμφάνιση του Sam Lowes πάνω στην εργοστασιακή Aprilia του, καθώς ολοκλήρωσε στην τελευταία θέση, ψάχνοντας ήδη ομάδα για την επιστροφή του στη Moto2.

MotoGP Silverstone 2017 Valentino Rossi
Ένα πολύ καλό τριήμερο διανύει ο Valentino Rossi στη Μεγάλη Βρετανία, με την εμφάνισή του στο Q2 να τον θέτει στα φαβορί της νίκης για τον αυριανό αγώνα. Εδώ, σε μια ακόμη ‘ιεροτελεστία’ πριν τη ‘μάχη’ στους χρόνους

Q2: Η τελική διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών άρχισε και όλοι οι αναβάτες βγήκαν στην πίστα με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έπειτα από σχεδόν τέσσερα λεπτά στο Q2 σημειώθηκε ο πρώτος χρονομετρημένος γύρος, με τον Jonas Folger να αναλαμβάνει για λίγα μόνο δευτερόλεπτα τα ηνία των χρόνων.

Σύντομα ο Marc Marquez κατάφερε να σημειώσει 2.00.106, ένας χρόνος που εκτός από την 1η θέση, του έδωσε και το ρεκόρ γύρου στο Silverstone.

Ο Ισπανός, έχοντας τοποθετήσει σκληρό εμπρός ελαστικό και μαλακό πίσω (όπως και οι Crutchlow, Aleix Espargaro, Dovizioso, Redding, Lorenzo, Pedrosa και Pol Espargaro), έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του.

Με το τέλος του πρώτου stint, o Marquez διατηρούσε την 1η θέση, με τον Vinales στη 2η και τον Folger στην 3η. Ως και έξι λεπτά πριν το τέλος όλοι οι αναβάτες βρίσκονταν στα box των ομάδων τους, προετοιμαζόμενοι για τη μεγάλη μάχη του τελευταίου πενταλέπτου.

Ο Pol Espargaro είχε πτώση με την KTM του 3 λεπτά πριν το τέλος, την ώρα που προσπαθούσε να μείνει μαζί με τον Marquez. Ο Ισπανός έπεσε με πολλά χιλιόμετρα, όμως ευτυχώς απέφυγε τον τραυματισμό.

Δύο λεπτά πριν το τέλος όλοι είχαν ξεκινήσει την επιθεσή τους στο χρονόμετρο, με τους Marquez, Crutchlow, Dovizioso και Rossi να βρίσκονται σε γρήγορους γύρους.

Τελικά τον καλύτερο γύρο σημείωσε και πάλι ο αναβάτης της Repsol Honda, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να ‘γυρίσει’ το Silverstone κάτω από δύο λεπτά με μοτοσυκλέτα. Ο χρόνος του (1.59.941) τον κράτησε στην κορυφή ως το τέλος, παρά τη μεγάλη προσπάθεια τόσο του Rossi, όσο και του Crutchlow.

Οι δύο αναβάτες έμειναν τελικά πίσω από τον Marquez, έχοντας διαφορά 0.084sec και 0.165sec αντίστοιχα από τον Ισπανό. Στην 4η θέση βρέθηκε ο Vinales, ο οποίος κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τις Ducati των Lorenzo και Dovizioso. Ο Ιταλός ανέβηκε ως και την 3η θέση ένα λεπτό πριν το τέλος, υποχωρώντας στη συνέχεια στην 6η.

Την τρίτη σειρά του αυριανού grid συμπλήρωσαν οι Pedrosa, Zarco και Aleix Espargaro, με τους Folger, Pol Espargaro και Redding να ‘κλείνουν’ την τέταρτη.

Για αύριο οι προβλέψεις για τον καιρό δίνουν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες στο Silverstone και πυκνή συννεφιά, με το ενδεχόμενο της βροχής να μην έχει αποκλειστεί. Ίσως έτσι χρειαστεί να δούμε και το νέο σύστημα flag-to-flag που εγκρίθηκε χθες, σε πλήρη εφαρμογή.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Silverstone 2017 Grid
MotoGP Silverstone 2017 Grid