MotoGP Silverstone – FP1&FP2 – 1ος εντός έδρας ο Crutchlow

Η πρώτη ημέρα ελεύθερων δοκιμών ολοκληρώθηκε στο Silverstone, με τον τοπικό ήρωα, Cal Crutchlow, να ηγείται στα συνδυασμένα αποτελέσματα. Σημαντικά ανανεωμένες εμφανίστηκαν οι δύο εργοστασιακές Yamaha, με τους Valentino Rossi και Maverick Vinales να κατακτούν τις θέσεις 2 και 3.

FP1: Παρ’ όλη την πρωϊνή ηλιοφάνεια στην Βρετανική πίστα, οι θερμοκρασίες στο Silverstone ήταν σχετικά χαμηλές, με αυτή της ασφάλτου να μην ξεπερνά τους 24°C.

Την παράσταση στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της ημέρας έκλεψε ο Jorge Lorenzo, ο οποίος διατηρούσε τα ηνία στην κορυφή των χρόνων ως και έξι λεπτά πριν το τέλος. Πριν τον Ισπανό ήταν ο τοπικός Cal Crutchlow αυτός που είχε την Honda του στην 1η θέση της κατάταξης, ενώ πριν και από αυτόν, ο Vinales ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στην πίστα.

Ο Ισπανός όμως είχε αφήσει τις τελευταίες του λέξεις για το τέλος, σημειώνοντας στο τελευταίο του πέρασμα 2.02.130, ένας χρόνος ο οποίος άφησε τον Jorge Lorenzo πάνω από μισό δευτερόλεπτο μακριά του (+0.519sec).

O τρίτος πρωταγωνιστής της ημέρας, ο Crutchlow, έμεινε 0.639sec μακριά από τον Vinales, όντας η ταχύτερη Honda της διαδικασίας. Πίσω του ολοκλήρωσε ο Marc Marquez, με τον Ισπανό να αφήνει πίσω του με τη σειρά του τον Valentino Rossi.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Alvaro Bautista, ο οποίος μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με την ομάδα του Aspar, κατάφερε να πλασσαρισθεί στην 6η θέση. Ο Ισπανός βελτιώθηκε σημαντικά στα τελευταία στάδια της διαδικασίας, νικώντας στο τέλος και τον Johann Zarco που περιορίστηκε στην 7η θέση.

Την πρώτη δεκάδα των χρόνων ολοκλήρωσαν οι Aleix Espargaro, Scott Redding και Andrea Dovizioso, με τον διεκδικητή του φετινού Τίτλου να μένει πάνω από 1sec μακριά από τον κορυφαίο αναβάτη. Αυτό δεν ήταν και το ιδανικότερο ξεκίνημα για τον Ιταλό, που κατάφερε να βρεθεί όμως μπροστά από τον Dani Pedrosa που ολοκλήρωσε στην 14η θέση.

Θετική ήταν η παρουσία του Pol Espargaro και της KTM, με τον αναβάτη των ‘πορτοκαλί’ να τοποθετείται αρκετές φορές  ανάμεσα στους πρώτους δέκα αναβάτες του FP1. Τελικά τερμάτισε στην 13η θέση, μία θέση πίσω από τον Alex Rins.

Την πτώση δεν απέφυγε για άλλη μια φορά ο Sam Lowes, με τον Danilo Petrucci να αντιμετωπίζει προβλήματα με την Desmosedici του στα τελευταία στάδια της διαδικασίας.

MotoGP Silverstone Aleix Espargaro 2017
Σπουδαία ήταν η σημερινή εμφάνιση του Aleix Espargaro στο Silverstone, με τον Ισπανό να ολοκληρώνει στην 4η θέση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της Παρασκευής

FP2: Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν το μεσημέρι στη Βρετανική πίστα και λίγη συννεφιά να κάνει την εμφάνισή της, οι αναβάτες του MotoGP πήραν τις θέσεις τους για την εκκίνηση του FP2.

Εκεί έδειξε από νωρίς τα ‘δόντια’ του ο Cal Crutchlow, ο οποίος κατάφερε ντυμένος με τα νέα χρώματα της Castrol να ηγηθεί των υπολοίπων, ως και επτά λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας. Στη συνέχεια υποβιβάστηκε στη 2η θέση από τον Marc Marquez, όμως τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας κατόρθωσε να σημειώσει 2.00.897.

Ο χρόνος του αυτός κατάφερε να τον διατηρήσει στην κορυφή ως το τέλος, με τον Βρετανό να είναι ταχύτερος από όλους και στα συνδυασμένα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας. Μάλιστα, το 2.00.897 του Crutchlow, ήταν ο ταχύτερος γύρος που έχουμε δει στο Silverstone από το 2015 και τον γύρο που έδωσε την pole position – τότε – στον Marquez.

Στη 2η θέση έμεινε ο Valentino Rossi, 0.241sec μακριά από τον Crutchlow. Ο Ιταλός κατάφερε να αφήσει τον Vinales πίσω του μόλις στο τελευταίο λεπτό, με τις επιδόσεις του στη Βρετανική πίστα να δείχνουν ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Yamaha του, βολεύονται καλύτερα στο Silverstone.

Την δυναμική της Yamaha στην Αγγλία επιβεβαίωσε και ο Vinales, μένοντας μόλις 0.030sec πίσω από τον teammate του. Οι δύο τους έκαναν το 2-3 και στα συνδυασμένα αποτελέσματα, αφήνοντας αρκετά πιο πίσω τον Aleix Espargaro στην 4η θέση.

Μία θέση πιο πίσω ολοκλήρωσε ο Marquez, με τον περσινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή να σημειώνει δύο πτώσεις κατά τη διάρκεια του FP2. Στην 6η βρέθηκε ο Jorge Lorenzo, με τον Ισπανό να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα με την Ducati του στα τέλη της διαδικασίας.

Την πολύ καλή του φόρμα επιβεβαίωσε και στις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές ο Pol Espargaro, νικώντας τον Johann Zarco στην ‘μάχη’ για την 7η θέση. Στην 9η ολοκλήρωσε ο Dovizioso, με τον Ιταλό να ολοκληρώνει την πρώτη ημέρα του οριακά κάτω από το 1sec μακριά από τον κορυφαίο αναβάτη. Τη δεκάδα ‘έκλεισε’ ο Scott Redding.

Τέλος, όπως σας είχαμε ενημερώσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κατά τη διάρκεια του FP2 πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του νέου συστήματος αλλαγής μοτοσυκλέτας σε συνθήκες flag-to-flag.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

MotoGP Silverstone 2017 FP1 & FP2 Results
MotoGP Silverstone 2017 FP1 & FP2 Αποτελέσματα / Results