MotoGP – Forcada – Ο Stoner θα μπορούσε να κερδίσει όσους τίτλους ήθελε

Ένας από τους σημαντικότερους μηχανικούς των paddock του MotoGP, ο Ramon Forcada, μίλησε στο Motorsport.com για τη συνεργασία του με τον Casey Stoner 11 χρόνια πριν, αναφέροντας ότι ο Αυστραλός ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες που δούλεψε ποτέ.

Η πρώτη εμφάνιση του Stoner στο MotoGP έγινε το 2006 με την ομάδα του Lucio Cecchinello, μετά την απομάκρυνση της ομάδας του Sito Pons από την κατηγορία, με του οποίου την ομάδα είχε υπογράψει αρχικά συμβόλαιο ο Αυστραλός. Ο Ισπανός ιδιοκτήτης έχασε τότε τον μεγάλο του χορηγό από την Yamaha (Camel) και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τους αγώνες.

Ο Stoner έκανε το ‘άλμα’ για την μεγάλη κατηγορία μαζί με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή της μεσαίας κατηγορίας, Dani Pedrosa, με τον βραχύσωμο Ισπανό όμως να βρίσκει εξ’ αρχής ‘στέγη’ στα box της εργοστασιακής ομάδας της Honda. Ο Stoner έπρεπε να αποδείξει τις ικανότητές του πάνω σε μια δορυφορική Honda και το κατάφερε, μόλις στο δεύτερο GP της χρονιάς.

Έχασε τρεις πτήσεις πριν καταφέρει τελικά να φτάσει στην πίστα του Κατάρ, ενώ όταν έφτασε, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της διαδικασίας. Την επόμενη ημέρα πήρε την πρώτη του pole position, ενώ στο επόμενο GP της Τουρκίας κατόρθωσε να κερδίσει και το πρώτο του βάθρο πίσω από τον Marco Melandri. Παρ’ όλη την εξαιρετική του αρχή στο πρωτάθλημα, στη συνέχεια ήρθαν οι πτώσεις.

«Ήρθαν 23 πτώσεις στο σύνολο εκείνη τη χρονιά και όλες αυτές ήταν εξ’ αιτίας του εμπρός ελαστικού,» εξηγεί ο Forcada. «Ο Casey χρειαζόταν την αίσθηση από το μπροστινό της μοτοσυκλέτας, δεν τον ένοιαζε για το πίσω

Η πρώτη χρονιά του Stoner τον βρήκε να ολοκληρώνει στην 8η θέση, έχοντας εγκαταλείψει επτά φορές. Τα ελαστικά της Michelin δεν ταίριαζαν στο οδηγικό του στυλ και ιδιαίτερα το μπροστινό. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα την επόμενη χρονιά, καθώς ο Αυστραλός μεταπήδησε στο συνδυασμό Ducati-Bridgestone και κατάφερε να κερδίσει τον Τίτλο με 10 νίκες σε 18 αγώνες.

Τα ελαστικά έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του Stoner και ο Forcada εξηγεί: «Κάθε φορά που συναντιόμασταν μου έλεγε, ‘Αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι φανταστική, όμως το εμπρός ελαστικό μου επιτρέπει να κάνω ότι θέλω. Αυτό είναι το μόνο μυστικό‘».

Ο Ισπανός μηχανικός, έχοντας δουλέψει με κορυφαίους αναβάτες στην καριέρα του όπως οι Casey Stoner, Jorge Lorenzo και Maverick Vinales, είναι ένας από τους ανθρώπους που η γνώμη τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όταν μιλούν για οδηγούς. Τι αναφέρει όμως για τον Stoner με τον οποίο και δούλεψε για μία και μόνο χρονιά;

«Πάνω στη μοτοσυκλέτα είναι ένα κτήνος. Γνώριζε γιατί ήταν τόσο γρήγορος, υποθέτω, όμως αυτό δεν συνέβαινε και για εμάς. Έπρεπε να του δώσεις τη μοτοσυκλέτα όπως ακριβώς την ήθελε και τότε εκείνος ήταν σε θέση να κάνει κάτι σπουδαίο. Μπορούσε να φτάσει στην πίστα χωρίς να την γνωρίζει καθόλου και να καταφέρει να κάνει ρεκόρ στον τρίτο του γύρο

«Σωματικά, δεν ήταν Ελληνικό γλυπτό και δεν φρόντιζε τον εαυτό του, κάποιες φορές οδηγούσε την μοτοσυκλέτα έχοντας φάει μόνο μια μπάρα σοκολάτας.

«Έτσι πήρε την πρώτη του pole· είχε χάσει την πτήση του και έφτασε όταν τα δοκιμαστικά ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν – και είχε φάει μόνο μια σοκολατένια μπάρα που του έδωσε κάποιος στο αυτοκίνητο!

«Όμως, ποτέ δεν γνώρισα κάποιον με τόσο έμφυτο ταλέντο όπως αυτόν. Θα μπορούσε να κερδίσει όσους Τίτλους ήθελε