Απαγόρευση μοτοσυκλετών από το 2030 στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες συγκοινωνιών, αν το 10% των οδηγών αυτοκινήτων μεταπηδήσουν στους δύο τροχούς, η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα μειωθεί κατά 40%. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Hanoi.

Το Hanoi είναι μια πόλη 7.500.000 κατοίκων με 5.000.000 μοτοσυκλέτες και 500.000 αυτοκίνητα. Η αναλογία των μοτοσυκλετών έναντι των αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή είναι 10:1.

Οι νομοθέτες της χώρας αποφάσισαν να εκτελέσουν ένα σχέδιο μείωσης της αναλογίας των μοτοσυκλετών μεσοπρόθεσμα, το οποίο θα καταλήξει στην απαγόρευση των δικύκλων στο Hanoi το 2030 με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα.

Με την εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται το 2020 ο αριθμός των δικύκλων να αυξηθεί στα 6.000.000 ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων να ξεπεράσει τις 800.000.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή επιτροπή του Hanoi, ο ρυθμός ανάπτυξης των υποδομών της πόλης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς, όπως φαίνεται, δε δύναται να καλύψει τις απαιτήσεις των κατοίκων της πόλης για μετακίνηση.

Το 60% της κίνησης (μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα) κινείται με μέση ωριαία ταχύτητα 12,4 μιλίων ανά ώρα, με τη χωρητικότητα  οχημάτων στο δρόμο να είναι 1,34 φορές περισσότερη από το μέγιστο για το οποίο έχει σχεδιαστεί ο οδικός άξονας, ενώ στο κέντρο της πόλης ανέρχεται στις 3,72 φορές περισσότερη. Το ποσοστό της ρύπανσης του αέρα της πόλης για το οποίο ευθύνονται τα οχήματα ανέρχεται έως και το 70%.

Η πρόταση των νομοθετών εγκρίθηκε από 95 δημάρχους 96 πόλεων (σχεδόν ομοφωνία). Έπειτα από την έγκριση, το σχέδιο περιλαμβάνει απαγόρευση των δικύκλων στις μετροπολιτικές περιοχές και αύξηση της χρήσης συγκοινωνιών (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).

Σύμφωνα με τη Daily Star, τα λεωφορεία καταλαμβάνουν το 12% των μέσων μετακίνησης καθώς το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% ως το 2030, ενώ ακόμα, υπό κατασκευή βρίσκονται δυο σιδηροδρομικές αρτηρίες.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την απαγόρευση των μοτοσικλετών έχει ήδη ενοχλήσει όλους αυτούς που πιστεύουν πως η μετακίνηση με 2 τροχούς είναι οικονομικά προσιτή. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής μοτοσυκλετών, καθώς το Βιετνάμ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε μέγεθος αγορά μοτοσυκλετών, με τις Honda, Yamaha και Piaggio να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς.