MotoGP Sachsenring – FP&Q – Κάθε χρόνο pole για τον Marquez!

Με βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα η κατάταξη, των κατατακτηρίων δοκιμών του Sachsenring έβλεπε τα προηγούμενα επτά χρόνια το όνομα του Marc Marquez να φιγουράρει στην κορυφή, με τον Ισπανό να μην απογοητεύει ούτε και σήμερα. Ο 24χρονος αναβάτης έφτασε στην 8η pole συνεχόμενη pole του στη Γερμανία, με τους Petrucci και Pedrosa να τον ακολουθούν.

FP3: Οι τρίτες ελεύθερες δοκιμές του Γερμανικού GP πραγματοποιήθηκαν σε στεγνό οδόστρωμα, δίνοντας την ευκαιρία στους αναβάτες για μια καλή εμφάνιση ώστε να περάσουν απ’ ευθείας στο Q2. Οι 22 από τους 24 αναβάτες βελτίωσαν τους χθεσινούς τους χρόνους, με τον Marquez να ηγείται και τις Yamaha των Vinales-Folger να τον ακολουθούν.

Τη δεκάδα που πέρασε απ’ ευθείας στις δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές συμπλήρωσαν οι Aleix Espargaro, Crutchlow, Rossi, Lorenzo, Dovizioso, Pedrosa και Bautista.

FP4: Οι συνθήκες στην πίστα του Sachsenring άλλαξαν για άλλη μια φορά αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους αναβάτες να βρίσκουν αρχικά στεγνή πίστα η οποία όμως βράχηκε από την επέλαση της βροχής.

Οι αναβάτες σημείωσαν χρόνους περίπου 1sec πιο αργά από τους αντίστοιχους του FP3, με το δίδυμο της Honda να κάνει το 1-2 και τον Marquez στην κορυφή. Pedrosa, Bautista, Folger, Zarco, Crutchlow, Aleix Espargaro, Dovizioso, Vinales και Iannone έκλεισαν την δεκάδα.

Q1: Μερικοί από τους φετινούς πρωταγωνιστές του MotoGP βρέθηκαν στην πρώτη διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών, με τους Petrucci και Zarco να δοκιμάζονται πρώτα πριν περάσουν στο Q2. Οι συνθήκες ήταν και αυτή τη φορά βρόχινες, με τον 2ο του προηγούμενου αγώνα, Danilo Petrucci, να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο.

Η έκπληξη όμως έγινε από τον Pol Espargaro και την KTM του, με τον Ισπανό να καταφέρνει με τον 2ο χρόνο του να περάσει στη διαδικασία του Q2. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά φέτος που ο αναβάτης των ‘πορτοκαλί’ περνά στην τελική διαδικασία που σχηματίζει το Κυριακάτικο grid, χάνοντας μάλιστα την πρωτιά για μόλις 0.007sec.

Λίγο πιο πίσω έμεινε ο Miller που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις περίεργες συνθήκες, με τον Zarco να μένει μόλις στην 9η θέση του Q1.

Q2: Η ώρα για τη μάχη της pole position είχε φτάσει και ενώ η πίστα ήταν βρεγμένη, ο ήλιος είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό του Sachsenring. Πρώτος βγήκε ο Jorge Lorenzo – όπως το συνηθίζει άλλωστε – προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την άδεια πίστα.

Με τους περισσότερους αναβάτες να έχουν σημειώσει χρόνους, ο Danilo Petrucci έδειξε από νωρίς ότι είχε διάθεση για μεγάλα πράγματα, ενώ έδειχνε ότι μπορούσε να παλέψει στα ίσια και για την pole position. Ως και 10 λεπτά πριν το τέλος ο Ιταλός βρισκόταν στην κορυφή, με τον Pol Espargaro να συνεχίζει να εκπλήσσει φτάνοντας ως και τη 2η θέση.

Λίγο μετά οι Vinales-Marquez είχαν μια αψιμαχία στην πίστα, με τον αναβάτη της Honda να πηγαίνει κάπως αργά στην αγωνιστική γραμμή και τον Vinales να τον περνά οριακά από την εσωτερική της δεύτερης στροφής. Όμως, μη έχοντας καλή γραμμή ανοίχτηκε, ενώ ο Marquez πήγε να τον περάσει ξανά στην έξοδο, με τους δύο αναβάτες να ακουμπούν.

Μετά από κάποια νοήματα με τα χέρια οι δύο Ισπανοί συνέχισαν τις προσπάθειές τους, ενώ στην κορυφή ο Petrucci έδινε ρεσιτάλ σημειώνοντας διαδοχικά ταχύτερους γύρους.

Παράλληλα οι Pedrosa και Crutchlow μπαινόβγαιναν στην πρώτη τριάδα, τη στιγμή που το δίδυμο της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha βρισκόταν στις τελευταίες δύο θέσεις της κατάταξης.

4 λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας ο Rossi πέρασε στα pit για αλλαγή ελαστικών, τοποθετώντας τη μεσαία γόμα της Michelin για την τελευταία του προσπάθεια. Την ίδια ώρα ο Vinales ανέβαινε στην 9η θέση, ενώ ο Pol Espargaro συνέχιζε τις πολύ καλές τους εμφανίσεις μπαίνοντας εκ νέου στην πεντάδα.

2 λεπτά μετά ο Marquez κατάφερε να περάσει στην κορυφή, υποβιβάζοντας τον Petrucci στη 2η θέση για μόλις 0.019sec. Ο Ιταλός από την μεριά του μάθαινε από τις γιγαντοοθόνες ότι έχασε την πρωτοπορία, με τον Pedrosa να προσπαθεί στα τελευταία στάδια των δοκιμών να ανέβει θέσεις. Όμως βρήκε μπροστά του τον Espargaro και δεν κατάφερε να βελτιωθεί.

Στην τελευταία του προσπάθεια ο Marquez κατάφερε να βελτιώσει και άλλο το χρόνο του, σημειώνοντας 1.27.302. Με αυτή του την επίδοση ο Ισπανός έφτασε στην 8η συνεχόμενη pole στη συγκεκριμένη πίστα, αφήνοντας πίσω του τον Petrucci που είδε την 1η θέση να του ξεφεύγει για πολύ λίγο.

Την πρώτη σειρά του αυριανού grid ολοκλήρωσε ο Pedrosa, με τους Crutchlow, Folger και Lorenzo να συμπληρώνουν τη δεύτερη. Ο Pol Espargaro έφτασε στο καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα σε κατατακτήριες (70ς), ενώ ο Aleix Espargaro, o Valentino Rossi και ο Andrea Dovizioso ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα. Μία θέση πίσω από τον Ιταλό βρέθηκε ο Vinales, με τον Bautista να ολοκληρώνει την κατάταξη του Q2.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Sachsenring Αποτελέσματα Κατατακτήριων Δοκιμών 2017
MotoGP Sachsenring Αποτελέσματα Κατατακτήριων Δοκιμών 2017