‘Straßenbauer’ K100 Custom – Μια BMW που πάει παντού

Οι μοτουκλέτες της σειράς ‘K’ της BMW δέχονται την περιποίηση των κατόχων τους εδώ και χρόνια, οι οποίοι τις προσαρμόζουν στις ανάγκες τους. Είναι σχετικά φθηνές, φημίζονται για την αξιοπιστία τους, για αυτό και ο Mauro Gessi επέλεξε μια Κ100 για να την ‘φέρει στα μέτρα του’.

Το προσωνύμιο που το έχει δώσει ο Mauro Gessi ‘Straßenbauer’, δεν είναι απλά ένα όνομα. Είναι μια φιλοσοφία. Στα γερμανικά σημαίνει κατασκευαστής δρόμων, κάτι που συνεπάγεται τη δυνατότητα της μοτοσικλέτας να ‘χτίζει δρόμους’, δηλαδή να κατατροπώνει στο πέρασμα του κάθε είδους terrain.

Straßenbauer BMW K100
Η ‘Straßenbauer’ BMW K100 πάει παντού

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα δανείζεται λίγο από το στυλ των flat trackers, road race μοτοσυκλετών που βλέπουμε στην Αμερική, αλλά και των μοτοσυκλετών του MotoGP.

Το Straßenbauer γνώρισε την εξαιρετική φροντίδα του Gessi, ο οποίος φρόντισε να τη συντηρήσει με σεβασμό, μετατρέποντας την όμως σε ένα ‘τέρας’ ομορφιάς και ικανοτήτων.

Εφοδιάζεται με μπροστινό ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba, ένα Öhlins  monoshock αμορτισέρ στην πίσω ανάρτηση, δαγκάνες Tokico και master cylinder της Brembo. Ο κινητήρας έχει ανακατασκευαστεί πλήρως βελτιώνοντας έτσι τη σχέση συμπίεσης, ενώ αλλαγές έχουν γίνει και στη μετάδοση.

Το Κ100 του Gessi διαθέτει πλέον σύστημα μετάδοσης κίνησης από Κ75 με κοντύτερη σχέση μετάδοσης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση της μοτοσικλέτας σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Straßenbauer BMW K100
Μαζεμένο, όμορφο και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η Straßenbauer BMW K100 του Gessi

Το πλαίσιο της μοτοσικλέτας ενισχύθηκε με την τοποθέτηση ενός υποπλαισίου το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη ακαμψία και στιβαρότητα. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω άξονα ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο μονόμπρατσο ψαλίδι, το οποίο προσφέρει επιδόσεις αλλά και εμφάνιση.

Το ρεζερβουάρ της μοτοσικλέτας είναι πρωτότυπο και κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση του συνολικού βάρους της μοτοσικλέτας, ενώ η εξάτμιση δίνει μια νότα από MotoGP.

To fairing του Straßenbauer είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, τη στιγμή που η τάπα του τεπόζιτου και τα καλύμματα του κινητήρα είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και kevlar.

Τα εμπρός φώτα έρχονται από KTM. Ένας προβολέας είναι ενσωματωμένος λίγο πλάγια από το κέντρο του μπροστινού μέρους με δύο μικρά σποτ να βοηθούν στη διευκόλυνση της αντίληψης της Κ100 από άλλους οδηγούς κατά τις νυχτερινές ώρες. Κάτω από το πίσω φτερό εδράζει ένα φωτιστικό σώμα από enduro μοτοσικλέτα.

Οι παραπάνω μετατροπές βοήθησαν την Κ100 να ζυγίζει ‘στεγνή’ μόνο 176 κιλά, 60 κιλά λιγότερο από τη μοτοσικλέτα των 80’s. Ιδιαίτερη και εκτεταμένη θα λέγαμε η ‘δίαιτα’ του που έκανε ο Gessi στην ‘καλή’ του, γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι η K100 του θα ήταν δυνατό να κινηθεί με άνεση σε κάθε είδους οδόστρωμα.

Straßenbauer BMW K100
Αλλαγή look, αλλαγή φιλοσοφίας. Η K100 του Gessi δεν είναι μια συνηθισμένη BMW

Τέλος, τα γραφικά της μοτοσυκλέτας σχεδιάστηκαν από την Pro Line of Imola, θυμίζοντας τα χρώματα της BMW CSL 3.0 racecar.