Η FEMA (Federation of European Motorcyclists’ Association) στην Κύπρο

Την Κυριακή 11/6/2017 βρεθήκαμε στον εκδρομικό χώρο της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στον δρόμο από την Λεμεσό προς τον Αγρό. Εκεί υπήρχε μια συνάντηση που διοργάνωσε η Λέσχη Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου.

Η συνάντηση αυτή έγινε προς τιμήν των μελών της επιτροπής της FEMA (Federation of European MotorcyclistsAssociation) που είχαν την συνεδρίαση τους για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το κανόνισαν άλλωστε αμέσως μόλις η Λέσχη Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου έγινε μέλος της οικογένειας της FEMA, δηλώνοντας ότι η επόμενη συνεδρίασή τους θα γίνει στο νησί μας. Όπως και έγινε.

Μαζεύτηκαν αρκετοί φίλοι και μέλη της λέσχης για να μιλήσουν και να γνωρίσουν τα άτομα από την FEMA σε ένα ωραίο περιβάλλον, ενώ με την δροσιά του βουνού, των πεύκων αλλά και το καλό φαγητό, περάσαμε όλοι ευχάριστα.

FEMA Meeting Μοτοσυκλέτες
Όχι δεν είμασταν μόνο αυτοί, υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι έβαλαν τις μοτοσυκλέτες τους αλλού

Καταφέραμε να έχουμε μια ευχάριστη συζήτηση με την πρόεδρο Anna Zee και τον γενικό γραμματέα Dolf Willigers. Μιλήσαμε για το πώς είδαν την Κύπρο, τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ όπως και γενικά στην Ευρώπη.

Θα θέλαμε να μιλήσουμε πιο δομημένα μαζί τους, όμως η ημέρα και η ώρα δεν ήταν η κατάλληλη. Μετά από την συνεδρίασή τους με τη δραστήρια Λέσχη Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών ήταν πλέον έτοιμα να χαλαρώσουν.

Παρ’ όλα αυτά μας διέθεσαν αρκετό χρόνο, όντας φιλικοί και ανοιχτοί στα ερωτήματά μας. Το πρώτο πράγμα που μας τόνισαν ήταν – τι άλλο; – οι συνήθειες των Κύπριων οδηγών και αναβατών.

Πρόσεξαν ότι υπάρχουν πολλοί που οδηγούν χωρίς κράνος, εξοπλισμό και χωρίς νούμερα στις μοτοσυκλέτες, κάτι που όπως μας είπαν, χρειάζεται κουλτούρα την οποία πρέπει να κτίσουμε. Άλλο βασικό πρόβλημα που είναι ίσως παγκόσμιο, είναι η χρήση κινητού από τους οδηγούς αυτοκινήτων την ώρα της οδήγησης. 

FEMA Cyprus meeting 2017
Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν σε όλα τα τραπέζια του εκδρομικού χώρου

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Dolf Willigers, δεν υπάρχει ζήτημα ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν προσέχουν μόνο τους μοτοσυκλετιστές. Μας τόνισε ότι δεν προσέχουν κανέναν, καθώς είναι πολύ απασχολημένοι κάνοντας δύο ή περισσότερα πράγματα την ώρα της οδήγησης, κάτι που σύμφωνα με την FEMA – αλλά και την κοινή γνώμη – είναι ανεπίτρεπτο.

Τα δευτερόλεπτα μιας ολιγορίας ή μιας απροσεξίας ή ακόμη και η ελάττωση του 100% της συγκέντρωσής μας κατά την οδήγηση μπορεί να αποβεί μοιραία για παραπάνω από ένα άτομα, καθιστώντας οτιδήποτε άλλο κατά την οδήγηση περιττό.

Δυστυχώς όμως το φαινόμενο αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στον τόπο μας, με τον κύριο Willigers να τονίζει περισσότερες από μία φορά τη φράση «είδα πολλούς οδηγούς να μιλούν στο τηλέφωνο και να οδηγούν όσο είμαι εδώ». Φαίνεται ότι το πρόβλημα εδώ ίσως και είναι μεγαλύτερο από ότι στο εξωτερικό.

Όταν όμως ρωτήσαμε ποια πιστεύουν ότι είναι η λύση σε αυτό το φαινόμενο, η απάντηση ήταν ρητή· δημιουργία κουλτούρας. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, τα προστίματα δεν κάνουν απολύτως τίποτα, όσο υψηλά και αν είναι. Μόνο με τη δημιουργία κουλτούρας οι επόμενες γεννιές θα είναι πιο ασφαλείς.

Με την ώρα να έχει περάσει και την ζέστη να έχει φτάσει στην κορύφωσή της, είχε έρθει η ώρα να χωριστούμε και ο καθένας να επιστρέψει στη ‘βάση’ του.

Αφού χαιρετηθήκαμε με όλα τα μέλη της FEMA, της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσυκλετιστών Κύπρου αλλά και των υπόλοιπων παρευρισκομένων, αφήσαμε τον εκδρομικό χώρο της Αγίας Παρασκευής έχοντας μόνο ένα πράγμα στο νου· με τέτοιους ανθρώπους το μέλλον της μοτοσυκλέτας μπορεί να γίνει καλύτερο.

 

Ευχαριστούμε τη Λέσχη Δικαιωμάτων Μοτοσυκλετιστών Κύπρου για την πρόσκληση και την ευχάριστη παρέα.