Μοτοσυκλέτα, ταξίδι και κατασκήνωση

Μοτοσυκλέτα, ταξίδι και αντίσκηνο για μένα όπως και για πολλούς άλλους, είναι συνδεδεμένα. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα μακρινό ταξίδι με μοτοσυκλέτα, χωρίς να περάσω μερικές νύκτες ύπνου σε αντίσκηνο.

Ταξιδεύοντας με την μοτοσυκλέτα είχα την ευκαιρία να κατασκηνώσω πολλές φορές. Τις περισσότερες φορές εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία. Ο κατασκηνωτικός χώρος είναι και τόπος συνάντησης. Εκεί οπωσδήποτε θα γνωρίσεις και άλλους ταξιδιώτες. Θα κάνεις καινούργιους φίλους, θα ανταλλάξεις ιστορίες και θα περάσεις καλά. Θυμάμαι πολλές βραδιές σε κατασκηνωτικό χώρο που πέρασα τόσο καλά, που δεν θα τις άλλαζα με διαμονή σε πέντε αστέρων ξενοδοχείο.

Με αντίσκηνο και μοτοσυκλέτα στις ΗΠΑ
Με αντίσκηνο στις ΗΠΑ

Το αντίσκηνο φυσικά δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων. Πολλοί είναι αυτοί που για οικονομικούς λόγους προτιμούν την διαμονή σε αντίσκηνο, αλλά όχι πάντα σε κατασκηνωτικούς χώρους, απλά για να μην χρειαστεί να πληρώσουν έστω και αυτή τη ‘μικρή’  είσοδο. Υπάρχουν αρκετοί μοτοσικλετιστές που όταν ταξιδεύουν είτε για μια εβδομάδα, είτε για πολλούς μήνες, δεν μένουν σχεδόν ποτέ σε ξενοδοχείο, αλλά πάντα σε αντίσκηνο. Απλώς διαλέγουν τις περισσότερες φορές, ένα μέρος που να μην φαίνονται από τον δρόμο και περνούν το βράδυ. Το πρωί τα μαζεύουν και φεύγουν φροντίζοντας να μην αφήσουν πίσω το παραμικρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να μην αφήνουμε σκουπίδια και να περνάμε απαρατήρητοι, ώστε να μας αντιμετωπίζουν φιλικά και όχι ως άτομα που καταστρέφουν το περιβάλλον ή την περιουσία κάποιου.

Σε πολλές χώρες στην Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική, το ελεύθερο camping δεν απαγορεύεται. Επίσης μπορείτε να κατασκηνώσετε δίπλα ή πίσω από βενζινάδικα ή στην αυλή κάποιου. Αν το οικονομικό είναι σοβαρό πρόβλημα, τότε το αντίσκηνο θα σας γλιτώσει αρκετά χρήματα. Στις ΗΠΑ οι κατασκηνωτικοί χώροι μερικές φορές είναι αρκετά ακριβοί, αλλά υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι είναι δωρεάν, χωρίς φυσικά τις ανέσεις των πρώτων, όπως π.χ. ζεστό νερό.

http://freecampsites.net/ 

Κατασκήνωση, αντίσκοινο και μοτοσυκλέτα στο Μεξικό
Κατασκήνωση στο Μεξικό

Το μοναδικό κόστος στην όλη υπόθεση, είναι το επιπλέον βάρος που θα μεταφέρετε. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το τι θα κουβαλάτε μαζί σας, καθώς ένα πράγμα που έμαθα, είναι ότι το βάρος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Όσο πιο λίγα, τόσο το καλύτερο. Αν είστε δύο άτομα στην μοτοσικλέτα το θέμα βάρος γίνεται πιο δύσκολο. Συνήθως οι γυναίκες και δικαιολογημένα, χρειάζονται περισσότερα πράγματα. Θυμάμαι ένα ζευγάρι Αμερικανών που είχα συναντήσει και το ξέσπασμα της κοπέλας, «είμαι γυναίκα δεν μπορώ κάθε μέρα στο αντίσκηνο, θέλω να ντυθώ να φτιαχτώ να νοιώσω γυναίκα, τουλάχιστο κάθε τόσο»….και νομίζω είχε δίκαιο.

Η επιλογή αντίσκηνου θέλει ψάξιμο και προσοχή. Υπάρχουν πολλά είδη και διαφορετικές τιμές. Αν θα περνάτε πολλές νύκτες και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, τότε επενδύστε σε ένα καλό αντίσκηνο και σάκο ύπνου, καλής ποιότητας, αδιάβροχο και προπάντων, ελαφρύ αντίσκηνο. Είναι σημαντικό για το ταξίδι να μπορείς να κοιμάσαι άνετα και ζεστά, όταν είναι κρύο.

Δεν είναι όμως μόνο το αντίσκηνο και οι σάκοι ύπνου που θα πρέπει να πάρετε μαζί σας. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας και τα κατάλληλα υλικά για μαγείρεμα. Πού και πως θα μαγειρεύετε. Μαγειρικά σκεύη και τρόφιμα. Εδώ χρειάζεται επίσης πολλή προσοχή, διότι δεν μπορείτε να ψωνίζετε και να κουβαλάτε τα τρόφιμα μαζί σας ή να τα πετάτε, αφού χρησιμοποιήσετε ένα μέρος. Στα καταστήματα δυστυχώς δεν πουλάνε πράγματα σε συσκευασία για ταξίδι με μοτοσικλέτα, αλλά αντιθέτως τα πουλάνε σε μεγάλες συσκευασίες για οικογένειες και σπίτια. Αυτό κοστίζει και δεν προσφέρει τίποτα στην προσπάθεια για οικονομία.

Κατασκήνωση, αντίσκοινο και μοτοσυκλέτα στη Βολιβία
Σε αντίσκηνο στην Βολιβία

Τα μαγειρικά σκεύη παίρνουν αρκετό χώρο και έχουν βάρος. Διαλέξτε προσεκτικά. Αν θα χρησιμοποιείτε σόμπα για μαγείρεμα, πάρτε μια που δεν θα παίρνει πολύ χώρο. Πολλοί ταξιδιώτες διαλέγουν μια που λειτουργεί με βενζίνη. Έτσι αφού βγάλουν λίγη βενζίνη από την μοτοσικλέτα και αφού μαγειρέψουν, τότε ότι περισσέψει πάει πίσω στο ρεζερβουάρ της μηχανής τους. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση το μαγείρεμα να μείνει στην μέση. Κάποιοι άλλοι κουβαλούν μαζί τους δυο σμίλες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες, ώστε με το άναμμα φωτιάς εύκολα μπορείς να ψήσεις λουκάνικα και κρέας χωρίς να λερώσεις πολλά.

Ο κατασκηνωτικός χώρος και το αντίσκηνο δεν έχει τις ανέσεις του ξενοδοχείου, όπως δεν έχει και την ψυχρότητα του. Προσωπικά μου αρέσει το αντίσκηνο  και η επαφή με την φύση, αλλά όχι σε καθημερινή βάση, χρειάζομαι και κάποιες βραδιές ένα μαλακό κρεβάτι και ένα ζεστό ντους.

 

Καλά ταξίδια.