MotoGP Catalunya – Race – Back to Back νίκες και υποψηφιότητα για τίτλο ο Dovizioso

Δύο Κυριακές, δύο νίκες για τον Andrea Dovizioso. Δύο εμφανίσεις που ισοφάρισαν τις νίκες που είχε πετύχει ο Ιταλός μέχρι και πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς. Δέκα χρόνια μετά την προαγωγή του στη μεγάλη κατηγορία, ο  Dovi είναι πιο ανταγωνιστικός από ποτέ, μπαίνοντας παράλληλα στο ‘παιχνίδι’ του Τίτλου!

Την Κυριακή το μεσημέρι η πρώτη σειρά εκκίνησης έμοιζε κάπως ‘ξένη’ για τα φετινά δεδομένα, όχι τόσο με την pole position του Pedrosa, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης των Yamaha-Honda αλλά και τις παρουσίες των Lorenzo-Petrucci στη 2η και 3η θέση.

Η θερμοκρασία ήταν και αυτή τη φορά σε υψηλά επίπεδα, με την θερμοκρασία ασφάλτου να ‘αγγίζει’ τους 54°C λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.

Η επιλογή των ελαστικών ήταν δεδομένο (λόγω των θερμοκρασιών) ότι θα κινηθεί σε σκληρές γόμες, με τις Honda των Pedrosa-Marquez να εφοδιάζονται με σκληρό εμπρός και μεσαίο πίσω, τη στιγμή που όλες οι Yamaha τοποθετούσαν μεσαία ελαστικά και στους δύο τροχούς τους.

Στο στρατόπεδο της Ducati, ο Dovizioso επέλεξε παρόμοιο συνδυασμό ελαστικών με τις Honda, ενώ οι Petrucci-Lorenzo τοποθέτησαν τη σκληρότερη γόμα στα ελαστικά τους. Και κάπως έτσι ήρθε η ώρα της εκκίνησης, με το μόνο πράγμα που φάνταζε σίγουρο ήταν η προβληματική απόδοση των δύο εργοστασιακών Yamaha, που εκκινούσαν από τα βάθη του grid.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων όλοι έφυγαν καλά, με εξαίρεση τον Petrucci που έφυγε… αριστερά, πέφτοντας πάνω στον Marquez. Ο Ιταλός ξεκίνησε δυνατά και προφανώς ήθελε να μεταφερθεί αριστερά για να πάρει καλύτερη γραμμή για την πρώτη στροφή, η Desmosedici όμως δεν έλεγε να βάλει τον εμπρός τροχό της κάτω και εκείνος ‘χωρίς’ τιμόνι έπεσε πάνω στον πρωταθλητή της περασμένης χρονιάς.

Ευτυχώς δεν έγινε κάτι σοβαρό, με τον Marquez όμως να ταράζεται κάπως, καθώς παραλίγο να έχει την 6η του πτώση στο ίδιο αγωνιστικό τριήμερο και μάλιστα χωρίς αυτή τη φορά να φταίει! Ο χαμένος της υπόθεσης ήταν ο Petrucci που έχασε αρκετές θέσεις, τη στιγμή που μπροστά τον αγώνα οδηγούσε ήδη ο Lorenzo, πριν το κλείσιμο του πρώτου γύρου.

Οι δύο Honda ακολουθούσαν, ο Dovizioso έδειχνε ήδη ότι είναι πολύ δυνατός έχοντας κερδίσει σε έναν γύρο τρεις θέσεις (4ος) και ο Folger εξακολουθούσε να εκπλήσσει στην Catalunya όντας στο γκρουπ της 1ης θέσης. Αρκετά πιο πίσω ο Rossi (10ος) έδινε μάχες με τον Zarco, ενώ ο Vinales ‘γυρνούσε’ 1 με 1.2sec πιο αργά από τον πρώτο Lorenzo!

Όλα αυτά ως τον 5ο γύρο, όταν οι δύο Repsol αποφάσισαν να ‘σπρώξουν’ τον Lorenzo προς τα πίσω, περνώντας τον διαδοχικά μέσα σε έναν γύρο. Ως το επόμενο γύρο ο Ισπανός είχε χάσει ακόμη μία θέση, από τον teammate του αυτή τη φορά, ενώ στον 7ο γύρο έχασε ακόμη δύο!

Όλα έδειχναν ότι ο ‘Giorgio’ ακολουθούσε την ίδια πορεία όπως και στο Mugello, όπου προηγήθηκε στον αγώνα στα πρώτα στάδιά του και τελικά κατέληξε να τερματίσει στην 8η θέση, +14sec από τον Dovizioso. Ο Ιταλός νικητής του Ιταλικού GP από την πλευρά του με την ίδια μοτοσυκλέτα άρχισε να πιστεύει στην δεύτερη συνεχόμενη νίκη του, περνώντας αρχικά τον Marquez για την 2η θέση.

Pedrosa, Doviziso, Marquez, Folger και Petrucci είχαν το δικό τους γκρουπ ως και τον 16ο γύρο του αγώνα, ενώ στη συνέχεια οι δύο τελευταίοι άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν. Ο Lorenzo στο μεταξύ είχε μπει σε ‘περιπέτειες’ χάνοντας σημαντικό χρόνο σε κάθε γύρο, με τον Bautista αλλά και τον Zarco που ερχόταν από πιο πίσω να τον περνούν από τον 10ο κιόλας γύρο.

Κάπου εκεί ήταν και ο Rossi, ο οποίος μπορεί να έφτασε κοντά στον πρώην teammate του, δεν κατάφερε όμως σε κανένα σημείο να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός. Η Yamaha και ο Ιταλός υπέφεραν και σε αυτή την Ισπανική πίστα, με τον ίδιο να κάνει αρκετά λάθη στην προσπάθεια που έκανε ώστε να πάρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

MotoGP Catalunya Race Lorenzo - Rossi 2017
Αγώνας δύο ταχυτήτων για τον Lorenzo; Ίσως, αλλά μόνο από άποψης θέσης. Στη φωτογραφία μια ‘μάχη’ με τον Rossi η οποία δυστυχώς δεν δώθηκε

Εκεί που όλοι πίστεψαν ότι ο Rossi ‘είχε’΄τους τρεις αναβάτες εμπρός του, ο ίδιος άρχισε να χάνει ρυθμό, με την διαφορά του να ανοίγει από τον Lorenzo από τον 15ο γύρο και μετά. Ένα γύρο μετά ο Dovizioso αποφάσισε ότι μπορεί να φτάσει και αυτή τη φορά στη νίκη, περνώντας με χαρακτηριστική άνεση τον Pedrosa λίγο πριν τα φρένα της Στροφής 1.

Για την ακρίβεια ο Ιταλός δεν προσπάθησε και πολύ, καθώς ο Dani δεν φάνηκε να προσπαθεί καν να κλείσει την ‘πόρτα’ στον αναβάτη της Ducati. Στον 17ο γύρο ο Pedrosa επιβεβαίωσε ότι δεν είναι η μέρα της νίκης για τον ίδιο, με τον Marquez να τον αφήνει στην 3η θέση της κατάταξης.

Πιο πίσω ο Lorenzo κατάφερε να διατηρήσει (σχετικά) τον ρυθμό του ως και τα τελευταία στάδια του αγώνα, τη στιγμή που οι υπόλοιποι, έχοντας ταλαιπωρήσει περισσότερο τα ελαστικά τους, άρχισαν να ανεβάζουν κατά πολύ το γυρολόγιό τους.

Έτσι ο Ισπανός ξεκίνησε μια επίθεση διαρκείας από τον 18ο γύρο και μετά, ενώ περνώντας 4 αναβάτες ως τον τερματισμό (25ος γύρος), έχασε σχεδόν όσο χρόνο έχασε και ο Marquez στους ίδιους γύρους σε σχέση με τον πρωτοπόρο Dovizioso. Φυσικά ο Marquez δεν πίεζε στο 100% στους τελευταίους γύρους, όμως ο Lorenzo είχε να δώσει και μάχες.

Το σημαντικό για τον αναβάτη με το νούμερο ’99’ ήταν ότι έδειξε αρκετά ανταγωνιστικός στα τέλη του αγώνα, κάτι που ίσως οφείλεται και στο σκληρότερο πίσω ελαστικό του. Αυτό όμως ίσως και να μην το χρειαζόταν, καθώς ο Dovizioso στην κορυφή ‘έβγαλε’ τον αγώνα με το μεσαίο πίσω ελαστικό, όντας και πάλι αρκετά ταχύτερος από τον teammate του.

Ο ‘DesmoDovi’ από την πλευρά του έφτασε σε μια ακόμη σπουδαία νίκη – την 2η συνεχόμενη αλλά και συνολικά φέτος και 4η στην καριέρα του – κάνοντας έναν αθόρυβο, στρατηγικό αγώνα, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επιδείξεις. Φαινόταν σε όλα τα στάδια του αγώνα ιδιαίτερα σίγουρος, ενώ σε αυτό συνέβαλλε και το γεγονός ότι όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν χρειάστηκε να πιέσει στο 100%.

Φυσικά σε αυτό το επίπεδο το να μην οδηγείς στο όριο σου αποδεικνύεται πολλές φορές καταστροφικό, καθώς ακόμη και οι μοτοσυκλέτες δεν έχουν κατασκευαστεί για να μην οδηγούνται σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά ο Dovi έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο σταθερός αναβάτης είναι, κερδίζοντας με άνεση το Καταλανικό GP.

Πίσω του ο Marquez έκανε έναν μοναχικό αγώνα στη 2η θέση, όπως μοναχικό αγώνα έκανε και ο Pedrosa στην 3η. Ένα σημαντικό διπλό βάθρο για την ομάδα της Repsol, καθώς το προηγούμενο GP στο Mugello ήταν αρκετά άσχημο για αυτούς. Ο Lorenzo έφτασε σε ένα δυνατό αποτέλεσμα (4ος), ενώ οι Tech3 Yamaha μάχονταν ως το νήμα για την 5η θέση.

Μια θέση που κέρδισε πανάξια ο Zarco επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό του ρόλο στην ομάδα (τον κέρδισε), εκκινώντας πολύ πιο πίσω από τον teammate του, κατορθώνοντας όμως να είναι η πρώτη Yamaha της τελικής κατάταξης. Η δεκάδα έκλεισε με τους Bautista, Rossi, Barbera και Vinales, με τις δύο εργοστασιακές M1 να ολοκληρώνουν τον αγώνα πολύ μακριά από την κορυφή.

Ένα σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι αυτή τη φορά ο Rossi κέρδισε τον Vinales (για πρώτη φορά φέτος σε αγώνα που τερματίζουν και οι δύο) μετά από επτά αγώνες.

Κάπως έτσι το πρωτάθλημα αλλάζει και πάλι, οι αναβάτες ήρθαν και πάλι κοντά και ο 1ος Vinales έχει μόλις 28 βαθμούς διαφορά από τον 5ο Rossi μετά και τον 7ο αγώνα. Πολύ ‘κλειστό’ και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με τα πάντα να είναι πλέον πιθανά σε κάθε GP και τον Dovizioso να χρίζεται σχεδόν από όλο το grid ως σοβαρός διεκδικητής του Τίτλου!

Στις άσχημες εμφανίσεις του αγώνα συμπεριλήφθηκε και η απόδοση του Crutchlow (11ος), του Iannone (16ος) αλλά και του Pol Espargaro, ο οποίος τερμάτισε στην προ τελευταία θέση. Όσο για τον Lowes; Φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι δικαιολογημένα ‘τρίζει’ η θέση του στη σέλα της εργοστασιακής Aprilia, με τον ίδιο να έχει συλλέξει ως τώρα μόλις 2 βαθμούς, έναντι των 17 του εξαιρετικά άτυχου (και ταχύτατου) Aleix Espargaro.

Οι πτώσεις δεν έλειψαν και από αυτό τον αγώνα, με τον Miller να πέφτει στα μισά του αγώνα (12 γύρους πριν το τέλος) και τον Petrucci να ‘πετά στα σκουπίδια’ έναν τερματισμό στην πεντάδα, δύο γύρους πριν τον τερματισμό.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα του αγώνα:

MotoGP Catalunya Αποτελέσματα Αγώνα 2017
MotoGP Catalunya Αποτελέσματα Αγώνα 2017 – MotoGP Catalunya Race Results 2017

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος εδώ.