MotoGP Mugello – Race – Ιταλική υπόθεση με νικητές τους Dovizioso-Ducati

Το πολυαναμενόμενο Ιταλικό Grand Prix ολοκληρώθηκε και ένας Ιταλός κατέκτησε την κορυφή. Και όμως δεν ήταν ο Valentino Rossi. Και όμως το χάρηκαν οι Ιταλοί, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1974, ένας Ιταλός αναβάτης με Ιταλική μοτοσυκλέτα κερδίζει στη μεγάλη κατηγορία του Ιταλικό GP!

Το μεσημέρι πριν την έναρξη του αγώνα η θερμοκρασία είχε ήδη φτάσει τους 40°C στην επιφάνεια της πίστας, μια θερμοκρασία υψηλή αλλά πάνω από 10°C χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που είδαμε τα μεσημέρια των δύο προηγούμενων ημερών.

Στη χαμηλότερη θερμοκρασία συνηγορούσε και η ελαφριά συννεφιά που υπήρχε στον ουρανό της Τοσκάνης, με την τελική επιλογή των ελαστικών να είναι κάπως… μπερδεμένη, καθώς η Michelin έλεγε ότι το εμπρός μεσαίο ελαστικό της ήταν σκληρότερο στα δεξιά από το αντίστοιχο σκληρό της!

Έτσι οι εργοστασιακές Ducati ‘φόρεσαν’ μεσαία εμπρός και πίσω, τη στιγμή που οι αντίστοιχες Yamaha τοποθέτησαν τις σκληρότερες επιλογές. Από την πρώτη δεκάδα του grid ο Marquez επέλεξε και αυτός το εμπρός μεσαίο, λόγω της ιδιομορφίας που παρουσίαζε στην γόμα του και όπως αναφέρει ο ίδιος τον βολεύει.

Στην εξίσωση υπήρχαν και οι Ducati των Bautista-Petrucci, οι οποίες έκαναν συνδυασμό σκληρού εμπρός και μεσαίου πίσω. Βέβαια υπήρχε και ο Zarco από την 11η θέση, ο οποίος είχε επιλέξει μαλακό για τον εμπρός τροχό του και σκληρό για τον πίσω!

Πριν περάσουμε στα του αγώνα να πούμε ότι οι κερκίδες του Mugello ήταν για ακόμη μια χρονιά υπέροχα ‘χρωματισμένες’, με το κίτρινο (Rossi) να επικρατεί, το κόκκινο (Ducati) να είναι η δεύτερη δύναμη και το γαλάζιο (Iannone) να υπενθυμίζει ότι οι Ιταλοί δεν ξεχνούν.

Οι Ιταλοί δεν ξέχασαν ούτε τον προσφάτως αδικοχαμένο Nicky Hayden, ανεμίζοντας μια ασπρόμαυρη Αμερικάνικη σημαία καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Επιπρόσθετα οι κόκκινοι fan της Ducati ‘αποχαιρέτισαν’ τον Αμερικανό αναβάτη, σχηματίζοντας στην κερκίδα τους το μήνυμα ‘Ciao Nicky’…

Η εκκίνηση βρήκε τον Rossi να εκτινάσσεται μπροστά, έχοντας κάνει μία από τις καλύτερες εκκινήσεις της μακροχρόνιας καριέρας του. Οι Ιταλοί στις κερκίδες παραληρούσαν, την ώρα που ο Vinales ακολουθούσε από κοντά και ο Lorenzo ανέβαινε στην 3η θέση από την 7η που εκκινούσε.

Ο Vinales πίεζε τον Rossi όμως ο Lorenzo ήταν αυτός που πέρασε στην κορυφή του αγώνα, περνώντας ‘από πάνω’ τις δύο Yamaha στην ευθεία με +7χλμ/ώρα. Η Ducati φαινόταν παντοδύναμη όμως ο Ισπανός φαινόταν από την εμπρός κάμερα του Rossi ότι μειονεκτούσε στις στροφές του Mugello.

Ο ‘Giorgio’ όπως τον ονομάζουν οι Ιταλοί της Ducati προσπάθησε να μείνει στην μάχη της κορυφής όμως από τον 4ο γύρο άρχισε να υποχωρεί, τη στιγμή που ο Vinales περνούσε μπροστά. Πίσω του είχε ανέβει ο Dovizioso ο οποίος αθόρυβα και μεθοδικά οδηγούσε με μπόλικη σιγουριά την Desmosedici ανάμεσα στις δύο Movistar Yamaha.

Πιο πίσω μαζί με τον Lorenzo υποχωρούσε κάπως και ο Marquez, ο οποίος έδειξε και σε αυτόν τον αγώνα ότι η φετινή υπεράσπιση του Τίτλου του θα είναι πολύ δύσκολη. Ο Ισπανός έφτασε μέχρι και την 3η θέση, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Στην κορυφή ο Vinales με άδειο δρόμο εμπρός του προσπαθούσε να πάρει διαφορά, όμως ο ‘DesmoDovi’ έμενε κοντά. Κοντά έμενε και ο Rossi, ο οποίος όμως δεν φαινόταν ιδιαίτερα απειλητικός. Οι τρεις τους άρχισαν να ξεμακραίνουν από τους υπόλοιπους, ώσπου πέρασε στην 4η θέση ο Petrucci. Έκτοτε ο Ιταλός άρχισε να τους ‘μαζεύει’!

Τα κομμάτια ήταν σχεδόν μοιρασμένα ανάμεσα στους αναβάτες της πρώτης τετράδας, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα εκπληκτικά περάσματα του Vinales από την Biondetti 1 και 2. Ο Ισπανός ήταν σημαντικά ταχύτερος εκεί, κερδίζοντας αρκετά μέτρα από τους αντιπάλους του.

Ως και τον δωδέκατο γύρο το πρώτο group αναβατών έμενε συμπαγές και απαράλλαχτο, με τους τέσσερις οδηγούς να φαίνονται ότι κάτι περιμένουν. Η υπομονή του Dovizioso όμως είχε πια τελειώσει και με ακόμη ένα εντυπωσικό +10(χλμ/ώρα) ‘εξαφάνισε’στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού τον Vinales που δεν ήξερε τι ήταν αυτό το κόκκινο που τον πέρασε!

Vinales-Petrucci-Rossi-Bautista-Marquez Mugello 2017
Το ‘ζουμί’ του αγώνα σε μια και μόνο φωτογραφία. Λείπει ο Dovizioso που έφυγε πιο μπροστά, δείτε στο βάθος τη μάχη Bautista-Marquez.

Την ίδια ώρα ο Rossi έδειχνε να πλησιάζει τον teammate του όμως ως το τέλος του γύρου, ο φίλος του, Danilo Petrucci, είχε περάσει μπροστά του για την 3η θέση. Απάντηση δεν έδειχνε να υπάρχει από τον 9 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, του οποίου οι ελπίδες για τη νίκη μπροστά στο κοινό του άρχισαν να ξεθωριάζουν.

Παρ’ όλα αυτά και έχοντας να αντιμετωπίσει τους πόνους από τον πρόσφατο τραυματισμό του ο Rossi επέμενε να μένει κοντά στους πρώτους τρεις, ενώ ένα λάθος του Vinales στέρησε μια θέση στον Ισπανό, φέρνοντας παράλληλα τον ‘Γιατρό’ ξανά σε απόσταση βολής.

Ο Petrucci έχοντας ανέβει στην 2η θέση (από την 9η του grid) καλοέβλεπε την πρώτη θέση του Dovizioso, θέλοντας να φτάσει στην πρώτη νίκη της καριέρας του στο MotoGP.

Όμως στην μοναδική ‘στεγνή νίκη’ της Ducati πέρυσι (μετά από επτά χρόνια) ο  Dovi έχασε από έναν άλλο Ιταλό που οδηγούσε την ίδια μοτοσυκλέτα. Αυτό δεν θα επέτρεπε να συμβεί ξανά και έβαλε το κεφάλι κάτω, δημιουργώντας μια διαφορά του 1sec πέντε γύρους πριν το τέλος.

Στο μεταξύ ο Vinales είχε επανέλθει από τα δύο απανωτά λάθη του και πίεζε τον Petrucci, περνώντας μπροστά του 4 γύρους πριν το τέλος. Ξεκίνησε τότε ένα σπριντ ενάντια στον Dovizioso, όμως, το μεσημέρι της Κυριακής, μόνο ο ίδιος ο Dovizioso θα μπορούσε να χάσει τον αγώνα.

Ο Vinales το πάλεψε όμως ήταν ήδη αργά και ο συμπαθής Andrea έφτασε στη νίκη, ενώ έγινε ο 4ος διαφορετικός φετινός νικητής στους έξι πρώτους αγώνες. Από την πλευρά του ο 22χρονος Ισπανός έδειξε ότι ξέρει και πότε να πιέσει αλλά κυρίως πότε να τα παρατήσει, ελαττώνοντας το ρυθμό του λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό.

Όχι και πολύ όμως, καθώς ο ‘αφηνιασμένος’ Petrucci ήταν αρκετά κοντά ώστε να εκμεταλλευτεί το παραμικρό λάθος ή ολιγωρία! Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο από πλευράς των δύο αναβατών εμπρός του και ο ‘Petrux’ έφερε πανάξια την GP17 του στην 3η θέση του βάθρου, στο πρώτο ‘στεγνό’ podium του Ιταλού!

Όσο για τον Rossi ο αγώνας του ήταν κάπως ασταθής, καθώς ο 38χρονος πότε πλησίαζε και πότε έμενε λίγο πιο πίσω από τους μπροστά. Σε αυτό συνέβαλε και ο τραυματισμός του, καθώς ο Rossi, ως και τους τελευταίους δέκα γύρους είχε αρκετά σταθερό γυρολόγιο. Έπειτα (όπως ο ίδιος δήλωσε) κουράστηκε, το γυρολόγιο ανέβηκε και ο ‘Vale’ έχασε οριστικά το ‘τρένο’ του βάθρου.

Μια θέση πιο πίσω ο εκπληκτικός Bautista έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα, κρατώντας πίσω του την εργοστασιακή Honda του Marquez. Όσο και αν πίεσε ο περσινός πρωταθλητής, ο Bautista διατήρησε την ψυχραιμία του και έφτασε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Οι Honda πάντως δεν τα πήγαν καθόλου καλά και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από την ‘βουτιά’ του Pedrosa στον τελευταίο γύρο, σε μια προσπάθεια του Ισπανού να περάσει τον Crutchlow για την 11η θέση. Ο Dani δεν υπολόγισε καλά και έπεσε παρασύροντας και τον Βρετανό μαζί του, ενώ στην αμμοπαγίδα τα άκουσε τα ‘Γαλλικά’ του.

Τη δεκάδα ολοκλήρωσαν οι Zarco, Lorenzo, Pirro και Iannone, με το κοινό να έχει περισσότερες απαιτήσεις από τους τρεις εκ των τεσσάρων αναβατών (εξαιρείται ο Pirro).

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

MotoGP Mugello 2017 Αποτελέσματα Αγώνα
MotoGP Mugello 2017 Αποτελέσματα Αγώνα

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία της κατηγορίας εδώ.

Ο επόμενος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην πίστα της Βαρκελώνης, στις 11/6.