10 αντικλεπτικές λύσεις για την μοτοσυκλέτα σας

Οι κλοπές έχουν αυξηθεί, όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν τρόποι να κάνετε δύσκολη τη ζωή των επίδοξων κλεφτών; Υπάρχουν και το BikersTime.com ετοίμασε μια λίστα με 10 αντικλεπτικές λύσεις για την μοτοσυκλέτα σας.
1. Όσο λιγότερο φαίνεται, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για να την ‘χάσεις’

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να την κρατάς μονίμως στο γκαράζ μην τυχόν και την πάρει κανένα μάτι. Απλά, αν υπάρχει ο στεγασμένος χώρος που μπορείς να την φυλάσσεις, κάνε το. Μην σκεφτείς ότι «δεν θα συμβεί σε μένα» ή «σιγά, ποιος θα το πάρει». Να είσαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος υπάρχει εκεί έξω που θα μπει στον πειρασμό.

Όσο βέβαια ανεβαίνει και η αξία της ‘καλής’ σου, τόσο θα πρέπει να την αφήνεις λιγότερο εκτεθειμένη. Αν πάλι δεν υπάρχει το γκαράζ, σκέπασέ τη. Εκτός του ότι θα φέρεις τον κλέφτη μερικά δευτερόλεπτα ακόμη μακριά από την τελική κλειδαριά, ένας ‘επαγγελματίας΄κλέφτης που ψάχνει κάτι συγκεκριμένο θα σκεφτεί να σηκώσει την κουκούλα.

Ξέχνα τις εντυπωσιακές κουκούλες με τα σήματα της μάρκας της μοτοσυκλέτας και άλλα εφέ. Όσο πιο εντυπωσιακή η κουκούλα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να υπάρχει κάτι μεγάλης αξίας από κάτω της.

Περιορίσου σε κάτι απλό ή σε μια κουκούλα με σήμα φθηνής μάρκας που ίσως δημιουργήσει εσφαλμένη εντύπωση στον κλέφτη και τελικά τον αποτρέψει.

2. Μην αφήνεις ποτέ την κλειδαριά ασφαλείας να ακουμπάει το έδαφος

Αν έχεις κλειδαριά για το δισκόφρενο ή τις περίφημες u-lock ή ακόμα και τις πιο απλές ‘κουλούρες’, ποτέ μην την αφήσεις να ακουμπάει στο έδαφος.

Αυτές του δισκόφρενου φυσικά είναι συνήθως μικρές και δεν θα έχεις πρόβλημα, όμως αν κάποια από τις άλλες δύο ακουμπάει κάτω, θα δώσει την ευχέρεια στον κλέφτη να χρησιμοποιήσει το έδαφος ως αντίσταση προς όφελος του.

3. Συνδύασε τις κλειδαριές

Μη σκεφτείς σε καμία περίπτωση ότι αν βάλεις κλειδαριά για το δισκόφρενο θα αποτρέψεις τον κλέφτη από το να σου πάρει την μοτοσυκλέτα. Συνήθως ένα φορτηγάκι τον περιμένει εκεί κοντά για τις ‘δύσκολες ώρες’, έτοιμο να φορτώσει την αγαπημένη σου.

Συνδύασε αυτή την κλειδαριά με μια u-lock ή μια ‘κουλούρα’, αν μάλιστα την συνδέσεις και με κάποιο στύλο ή κολώνα εκεί κοντά θα έχεις κάνει τη ζωή του κλέφτη πολύ δύσκολη. Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να ασφαλίζονται οι μοτοσυκλέτες και μέσα στα γκαράζ, μην περιμένεις ότι αν φτάσει στο σημείο να μπει μέσα ότι θα την αφήσει και θα φύγει.

4. Αγόρασε ποιότητα, θα σε ανταμείψει

Αν έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να κάνεις κάτι ενάντια στην ενδεχόμενη κλοπή της μοτοσυκλέτας σου, μην περάσεις από το super-market. Δύσκολα θα βρεις κάτι ποιοτικό εκεί, όμως αν κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο και διαβάσεις κάποιες κριτικές, θα δεις ότι μόνο η ποιότητα θα στην κρατήσει ασφαλή.

Θα πληρώσεις κάτι παραπάνω όμως θα ξέρεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες. Μια αγορά φθηνού αντικλεπτικού συστήματος είναι με δύο λέξεις ‘πεταμένα λεφτά’.

5. Πιάσ’ τους απροετοίμαστους

Κάποιοι αφαιρούν την κεντρική ασφάλεια όταν σταθμεύουν τη μοτοσυκλέτα τους, ώστε να προβληματίσουν/καθυστερήσουν τον κλέφτη καθώς η μοτοσυκλέτα δεν παίρνει μπροστά. Αν είσαι όμως αρκετά αποφασισμένος, βάλε ένα διακόπτη kill-switch ο οποίος θα πατηθεί αυτόματα όταν κάποιος πατήσει το κουμπί εκκίνησης.

Η μοτοσυκλέτα δεν θα πάρει μπροστά και δύσκολα ο κλέφτης θα μπει στην διαδικασία να δει ‘γιατί δεν παίρνει’. Μην ξεχάσεις να αποσυνδέσεις το kill-switch όταν πας να την πάρεις για να την οδηγήσεις. Το παραπάνω φυσικά ισχύει αν η μοτοσυκλέτα δεν φορτωθεί σε άλλο όχημα για την μεταφορά της.

6. Δώσε της φως

Αν πρέπει να μείνει εκτός, βάλε τη σε ένα σημείο που φωτίζεται καλά. Οι κλέφτες αποφεύγουν συνήθως τα πολύ εμφανή σημεία, αν και τελευταία έχουν αποθρασυνθεί. Ένα καλά φωτιζόμενο μέρος όμως και μια καλή κλειδαριά εφαρμοσμένη σε ένα σταθερό σημείο, θα την κρατήσουν μακριά από περιπέτειες.

Αν δεν υπάρχει σταθερό σημείο, κλείδωσε τη με άλλη μοτοσυκλέτα. Όχι βέβαια με κάποιου ξένου, αλλά με κάποιου που γνωρίζεις ή με μια δική σου, αν έχεις δεύτερη.

7. Κάνε λίγο θόρυβο

Συναγερμοί υπάρχουν σχεδόν παντού και είναι μια καλή λύση, όμως κάποιοι βάζουν φθηνούς που παράγουν μόνο θόρυβο και πλέον στις μεγάλες πόλεις λίγοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία. Αν την αφήσεις έξω τοποθέτησε την κοντά σε κάτι που σπάει (π.χ.γυαλί), έτσι μια μικρή απροσεξία του κλέφτη θα τον προδώσει.

Μπορείς να συνδέσεις με ένα σύρμα την μοτοσυκλέτα σου σε μια εξάδα από κουτάκια μπύρες ή κάποιο γυάλινο μπουκάλι. Με το που κινηθεί η μοτοσυκλέτα θα γίνει ένας θόρυβος διαφορετικός από αυτόν του συναγερμού που ίσως τραβήξει την προσοχή ή αποτρέψει τον κλέφτη.

8. Έχε το νου σου

Την ώρα που πηγαίνεις σπίτι, στη δουλειά ή τέλος πάντων κάπου όπου δεν θα βλέπεις τη μοτοσυκλέτα σου, κοίτα τους καθρέφτες σου 2-3 λεπτά πριν. Αν δεις κάποιον να σε ακολουθεί για κάποια απόσταση, κάτι δεν πάει καλά. Σταμάτα, άσε τον να περάσει και πάρε την αντίθετη πορεία.

Σιγουρέψου ότι σε έχασε και πήγαινε στον προορισμό σου. Αν κάνει αναστροφή μαζί σου, τότε το πρόβλημά σου είναι μεγαλύτερο. Πρέπει πάντα να αφήνεις μια ασφαλή απόσταση όταν σταματάς, ώστε να έχεις τον χρόνο να ξεφύγεις.

9. Μην ξεχνάς να κλειδώνεις το τιμόνι σου

Παρ’ όλο που εργοστασιακές κλειδαριές δεν αποτελούν πρόβλημα για τους κλέφτες μοτοσυκλετών, είναι ένας αντικλεπτικός τρόπος ο οποίος θα αποτρέψει τον κλέφτη για μερικά δευτερόλεπτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε στιγμή μετράει, οπότε δεν χρειάζεται να τους ευκολύνεις τη ζωή.

10. Παρακολούθησέ την

Στο νούμερο δέκα συναντούμε έναν τρόπο που βοηθά να ξαναβρείς την μοτοσυκλέτα σου, αφού έχει συμβεί το ‘κακό’. Έτσι πρακτικά η λίστα μας θα έπρεπε να είναι ‘9+1 τρόποι να κρατήσετε τη μοτοσυκλέτα σας μακριά από τους κλέφτες’, όμως αυτό είναι άλλη ιστορία.

Όλος ο κόσμος πλέον χρησιμοποιεί smartphone, tablet ή και laptop όταν είναι εκτός σπιτιού, έτσι μια συσκευή ανίχνευσης που θα σου στέλνει ειδοποιήσει για τυχόν ύποπτες δραστηριότητες της ‘καλής σου’ φαντάζει αρκετά χρήσιμη. Ακόμη και αν δεν προλάβεις να πιάσεις τον κλέφτη επ’ αυτοφώρω, θα ξέρεις που να πας να την βρεις.

 

Όποιον τρόπο και αν επιλέξεις για να διατηρήσεις την μοτοσυκλέτα σου στην κατοχή σου, πρέπει να θυμάσαι το λαϊκό ρητό ‘προσέχουμε για να έχουμε’. Το καλύτερο φυσικά είναι να συνδυάσεις δύο ή και παραπάνω λύσεις από αυτές που διάβασες, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μείνει η αγαπημένη στην ίδια θέση με αυτή που την άφησες.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κρατήσεις μακριά τους κλέφτες και θα θέλαμε και τις δικές σας ιδέες πάνω στο θέμα. Όσο ακόμη είναι νωρίς, καθώς οι κλοπές αυξάνονται ραγδαία.