Η Bridgestone ετοιμάζει ελαστικά χωρίς άερα!

Σκεφτείτε το. Τα ελαστικά των τελευταίων 100 ετών έχουν αλλάξει από πλευράς διαστάσεων, κρατήματος, βγήκαν νέοι τύποι… Όμως καμία ριζική αλλαγή δεν έχει γίνει. Η Bridgestone όμως θέλει να φέρει την επανάσταση!

Τα πρώτα σχέδια ενός ελαστικού όπως το ξέρουμε σήμερα (με αέρα) παρουσιάστηκαν το 1847, όμως ήταν το 1888 όταν είδαμε για πρώτη φορά ένα τέτοιο να κυλάει στο δρόμο. Έκτοτε και για περίπου 115 χρόνια, τα ελαστικά έμοιαζαν ως (πολύ) στενοί συγγενείς εκείνου του πρώτου ελαστικού!

ελαστικά χωρίς άερα από την Goodyear
Ελαστικά χωρίς αέρα και από την Goodyear, η οποία όμως μας έχει δείξει ως τώρα μόνο concept

Φυσικά, ιδέες υπήρξαν, με την Goodyear να κασκευάζει πέρυσι το ελαστικό με το σφαιρικό σχήμα το οποίο όμως απλά έδειχνε το μέλλον. Η Michelin από την άλλη έχει δείξει τι μπορεί να κάνει στα αυτοκίνητα, δείχνοντας ότι και οι Γάλλοι ‘ψάχνονται’ με το θέμα των ελαστικών επόμενης γενιάς.

Πέρα όμως από τα concept, η Bridgestone δείχνει πιο έτοιμη από όλους, καθώς το δικό της airless ελαστικό αναμένεται στην παραγωγή μέσα στο 2019. Το πρώτο ελαστικό χωρίς αέρα από τους Ιάπωνες παρουσιάσθηκε ‘εντός έδρας’, στο Tokyo Motor Show του 2013.

ελαστικά χωρίς άερα από την Bridgestone
Τα ελαστικά χωρίς άερα που είδαμε από την Bridgestone στο Tokyo Motor Show του 2013

Η τεχνολογία αυτού του ελαστικού το οποίο διατηρεί την μορφή του χάρη στη δομή του, θα περάσει για πρώτη φορά στα ποδήλατα και όχι στις μοτοσυκλέτες. Η ανταπόκριση του κοινού και των εταιριών κατασκευής θα παίξει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του και στο αν θα δούμε την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία και στις μοτοσυκλέτες.

Τα ελαστικά που δεν έχουν αέρα δεν χρήζουν συντήρησης (έλεγχος πιέσεων) και το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν σκάνε. Βέβαια δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την συμπεριφορά τους στο δρόμο, οπότε υποθέτουμε ότι όταν παρουσιαστούν, μια δοκιμή θα μας πείσει. Ακόμη και αν αυτή είναι με ποδήλατο.

ελαστικά χωρίς άερα για ποδήλατα
Η εφαρμογή των νέων ελαστικών της Bridgestone θα γίνει αρχικά σε ποδήλατα