BMW R80G/S – Η πρώτη μοτοσυκλέτα Adventure

Το 1980 στην έκθεση της Κολωνίας η BMW παρουσίασε την R80G/S. Μια μοτοσυκλέτα που αποδείχτηκε πολύ σημαντική στην ιστορία της Γερμανικής εταιρείας, αλλά και της μοτοσυκλέτας γενικότερα. Η R80G/S είναι η μοτοσυκλέτα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της μοτοσυκλέτας, ξελάσπωσε την BMW Motorrad και δημιούργησε μια καινούργια κατηγορία, την Adventure.

Την δεκαετία του ’70 η BMW Motorrad βρισκόταν σε μια δύσκολη κατάσταση. Υπήρχε μια εικόνα συντηρητικής εταιρείας που είχε μείνει προσκολλημένη σε ξεπερασμένες τεχνολογίες. Οι πωλήσεις έπεφταν αφού οι μοτοσυκλέτες εκτός από ακριβές, δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. Από την άλλη, οι τέσσερεις μεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες (Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki), κυριαρχούσαν στον κόσμο της μοτοσυκλέτας σε όλους τους τομείς και σε όλες τις κατηγορίες. Η BMW ήταν στα πρόθυρα του κλεισίματος.  Η R80G/S είναι η μοτοσυκλέτα που έσωσε ή αν θέλετε, ήταν η αρχή της αντεπίθεσης της Γερμανικής εταιρείας.

BMW R80G/S
BMW R80G/S – Η πρώτη Adventure μοτοσυκλέτα

Σίγουρα υπήρχε μια προεργασία και η μοτοσυκλέτα δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε μέσα από την ‘απελπισία’ της εταιρείας, να βρει κάτι καινούργιο, που θα την έβγαζε από το αδιέξοδο. Ίσως να έχουν δίκιο, αν και εγώ νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός. Ναι μην έψαχναν για κάτι καινούργιο, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που είχαν την  διορατικότητα και υπήρχαν και κάποιοι που πίστεψαν και ρίσκαραν, ώστε να δημιουργηθεί  η  R80G/S. Μπορεί η BMW να μην είχε στην παραγωγή της Enduro μοτοσυκλέτες, όμως λάμβανε μέρος στους αγώνες με καλά αποτελέσματα. Υπήρχαν επίσης άτομα που χρησιμοποιούσαν τροποποιημένες BMW για τους αγώνες. Υπήρχε δηλαδή η βάση και χρειαζόταν κάποιος να την υλοποιήσει. Αυτοί ήταν ο Dr Eberhard C. Sarfest και ο Karl Heinz Gerlinger, που ανέλαβαν την εταιρεία το 1979, με σκοπό να την βγάλουν από την αφάνεια.

Η πιο μεγάλη offroad μοτοσυκλέτα εκείνη την εποχή, ήταν η Yamaha XT500 η οποία ήταν πολύ δημοφιλής. Ξαφνικά λοιπόν εμφανίζεται η R80G/S στα 800cc.  Ήταν η πρώτη μεγάλου κυβισμού εκτός δρόμου μοτοσυκλέτα. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάλαβαν ή δεν πίστευαν ότι αυτό που παρουσίασε η BMW θα είχε επιτυχία, αφού όπως έλεγαν «Δεν έχει ταυτότητα», «Δεν είναι ούτε δρόμου αλλά ούτε και Enduro». Ίσως και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, να μην περίμεναν τον αντίκτυπο που θα είχε στην ιστορία της μοτοσυκλέτας.  Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι ο κόσμος ήθελε μια μοτοσυκλέτα που να πηγαίνει παντού. Στο όνομα της μοτοσυκλέτας βρισκόταν και η φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία της. Το G προέρχεται από το Gelande που στα Γερμανικά σημαίνει έδαφος, ενώ το S προέρχεται από το Strasse, που σημαίνει δρόμος.

Μια BMW R80G/S Dakar φορτωμένη
Μια BMW R80G/S Dakar φορτωμένη

Τι ήταν λοιπόν αυτό που έκανε την R80G/S να έχει τόση επιτυχία, που ούτε οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν περίμεναν; Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε μοτοσυκλέτα δρόμου που να μπορούσε να μπει εύκολα σε χώμα, ενώ οι μοτοσυκλέτες για χώμα, δεν μπορούσαν να πάρουν συνεπιβάτη και το ρεζερβουάρ ήταν μικρό, με την οδήγηση στο δρόμο να μην είναι άνετη. Η R80G/S ήταν μια επαναστατική για την εποχή μοτοσυκλέτα, που τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο κινητήρας ήταν ο αερόψυκτος δικύλινδρος Boxer 797.5 cc, που απέδιδε 50 ίππους στις 6500 στροφές. Το βάρος ήταν 191 κιλά γεμάτη, ενώ τα ελαστικά διαστάσεων 21 ιντσών μπροστά και 18 ιντσών πίσω, σχεδιάστηκαν ειδικά από την Metzeler, ώστε να πηγαίνει στο χώμα, αλλά και με μεγάλη ταχύτητα στο δρόμο. Στα φρένα είχαμε μπροστά δύο δίσκους 260 mm και πίσω ένα δίσκο 200 mm. Ήταν η πρώτη φορά που μια enduro μοτοσυκλέτα χρησιμοποιούσε δισκόφρενα. Αυτό που ήταν πρωτοποριακό και εντυπωσίασε, ήταν η χρησιμοποίηση στην ανάρτηση πίσω μονόμπρατσο ψαλίδι (Monolever) για χαμηλότερο βάρος, ενώ μπροστά υπάρχει τηλεσκοπικό πιρούνι με διάμετρο 36 mm. Η μετάδοση κίνησης γίνεται με άξονα, ενώ η ανάφλεξη είναι ηλεκτρονική της Bosch. Η εξάτμιση είναι 2 σε 1 για εξοικονόμηση βάρους. Το ρεζερβουάρ είναι 19.5 λίτρων που έδινε μεγάλη αυτονομία. Υπήρχε επίσης κεντρικό stand, που έκανε εύκολη την αφαίρεση των τροχών. Το κάθισμα ήταν άνετο τόσο για τον οδηγό, όσο και για τον συνοδηγό.

Ήταν μια απλή μοτοσυκλέτα, που μπορούσε να πάρει με άνεση δύο άτομα με τις αποσκευές τους παντού και μπορούσε εύκολα να επιδιορθωθεί οπουδήποτε. Ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα enduro είχε τόσες ανέσεις για μακρινά ταξίδια.

 Ο κόσμος και ειδικά αυτοί που αγαπούσαν τα ταξίδια αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα. Βρήκαν το ιδανικό μέσο για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Να ταξιδέψουν μακριά και να μην φοβούνται αν θα συναντήσουν χώμα στην διαδρομή τους. Ακόμη και σήμερα, μετά από 37 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση, υπάρχουν αρκετοί που την χρησιμοποιούν για το ταξίδι τους.

BMW R80G/S Rally Dakar
Η BMW R80G/S στο ράλι Dakar

Στην επιτυχία βοήθησαν φυσικά και οι νίκες στο ράλι Dakar. Η BMW κέρδισε το 1981, το 1983, το 1984 και το 1985.  Η παραγωγή της R80G/S κράτησε μέχρι το 1987, όταν παρουσιάστηκε η R100 GS. Κυκλοφόρησε επίσης και μια ειδική έκδοση με μόνο 3000 μοτοσυκλέτες, που ονομάστηκε Dakar και ήταν με μονό κάθισμα και ρεζερβουάρ 32 λίτρων. Φυσικά ο ανταγωνισμός δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια. Η Honda παρουσίασε την Africa Twin και η Yamaha την Super Tenere, αλλά ο θρύλος της GS είχε πια κτιστεί. Από τότε ακολούθησαν πολλά μοντέλα από πολλούς ανταγωνιστές, αλλά η BMW και η GS διατηρεί ακόμη το πιο μεγάλο μερίδιο της αγοράς στην κατηγορία Adventure, καθώς έχει την δυνατότητα να εξελίσσεται και να βελτιώνεται.