Παρουσίαση – Ariel Ace R

Δύο χρόνια πριν παρουσιάσθηκε η αρχική έκδοση Ace της Ariel, με την Βρετανική εταιρία να αποκαλύπτει την έκδοση Ace R για το 2017.

Η βασική έκδοση κατασκευάστηκε σε μόλις 50 τεμάχια και ήταν ήδη μια μοτοσυκλέτα για λίγους. Η νέα, αναβαθμισμένη έκδοση όμως θα κατασκευαστεί σε μόλις 10 τεμάχια, κάνοντάς την Ariel Ace R ακόμη πιο ξεχωριστή.

Η βάση φυσικά της μοτοσυκλέτας παραμένει η ίδια, με τον V4 κινητήρα των 1.237cc της Honda (VFR 1200) να δεσπόζει μέσα στο αλουμινένιο πλαίσιο της Ace R.

Ariel Ace R engine
Τα καπάκια του κινητήρα ‘προδίδουν’ τον δότη. Μάλλον οι Βρετανοί σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την πολύχρονη φήμη της Honda για καλούς κινητήρες

Όμως, έπειτα από δύο χρόνια δοκιμών και εξέλιξης, οι Βρετανοί αναφέρουν ότι κατάφεραν να πιέσουν τον sport-touring χαρακτήρα του κινητήρα των Ιαπώνων σε νέα επίπεδα. Συνεργάστηκαν μάλιστα με τον Mark Woodage του βελτιωτικού οίκου MJW, φτάνοντας τον V4 κινητήρα στους 201hp.

Η συνεργασία των δύο πλευρών έφερε αύξηση στην ιπποδύναμη σχεδόν 30hp, ενώ από άποψης ροπής η νέα Ariel Ace R φθάνει τα 105ft-lb (από 72ft-lb). Νέοι εκκεντροφόροι, υψηλότερη συμπίεση, τροποποίηση στον χρονισμό, ελάφρωμα εσωτερικών μερών και μπόλικη δουλειά στην κεφαλή, έφεραν αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα.

Όμως, παρ’ όλες τις μετατροπές, η άνθρωποι της εταιρίας αναφέρουν ότι η Ace R παραμένει αξιόπιστη και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υποψήφιο αγοραστή της. Η τελευταία ‘πινελιά’ μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων του κινητήρα έγινε με την τοποθέτηση ενός αγωνιστικού Translogic Quickshifter.

Ariel Ace R side view
Ανθρακονήματα παντού, χρυσαφένιες ‘πινελιές’ και ένα εντυπωσιακά βαμμένο πλαίσιο… Αυτή η Ace είναι ‘R’ και το δείχνει

Περνώντας στο πλαίσιο, θα δούμε ότι οπτικά τουλάχιστον δεν υπάρχουν διαφορές. Εδώ έρχονται να ρίξουν φως οι Βρετανοί, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν πείραξαν το ογκώδες πλαίσιο εμφανισιακά, όμως κατάφεραν να το ελαφρώσουν και να διατηρήσουν την ακαμψία του. Το υλικό κατασκευής του παραμένει το αλουμίνιο.

Οι αναρτήσεις της Ace πέρασαν αυτούσιες και στην νέα έκδοση, με την Σουηδική Öhlins να κοσμεί με τα χρυσαφένια προϊόντα της τη μοτοσυκλέτα. Κάποιες αναβαθμίσεις όμως έγιναν, με την Ariel να τοποθετεί βελτιωμένα ελατήρια και να ρυθμίζει τις αναρτήσεις για καλύτερο κράτημα και ταχύτερη απόκριση.

Για εξοικονόμιση βάρους αλλά και εντυπωσιακή όψη, οι Βρετανοί τοποθέτησαν ανθρακονημάτινους τροχούς της BST, με τους κατασκευαστές της Ace R να ισχυρίζονται ότι εξοικονόμησαν το 50% του βάρους των αλουμινένιων τροχών.

Ariel Ace R carbon
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ace R έχει τα πάντα προσεγμένα πάνω της

Αυτή η έκδοση όμως έπρεπε να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό και οι τεχνικοί της Ariel δεν απογοήτευσαν. Η ελαχιστοποίηση του βάρους ήταν ένα κύριο μέλημα για αυτούς, για αυτό και όλο το ‘κοστούμι’, η σέλα, το τεπόζιτο και τα χειριστήρια στο τιμόνι είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα.

Τι πέτυχαν με αυτό; 65% μείωση στο βάρος των αντίστοιχων μερών της απλής Ace. Ε, λοιπόν, δεν είναι και λίγο. Και επειδή η Ace R έρχεται με μαύρο ‘κακό’ βάψιμο, οι Βρετανοί φρόντισαν να τοποθετήσουν χρυσές ανοδιωμένες μανέτες και μαρσπιέ, ώστε να γίνεται η απαραίτητη αντίθεση. Τα μαρπιέ μάλιστα ρυθμίζονται σε τρεις θέσεις.

Τέλος, τα φρένα είναι της Nissin, η οποία προσφέρει ένα ζευγάρι δαγκάνες έξι εμβόλων για το μπροστά μέρος και μία δαγκάνα ενός εμβόλου για το πίσω. Το ABS είναι στο βασικό εξοπλισμό υποχρεωτικά πλέον (λόγω των προδιαγραφών Euro 4), ενώ διατίθεται και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης.

Και για αυτούς που οι 201hp δεν τους λένε και πολλά και θέλουν να μάθουν ‘πόσα πιάνει’, η Ariel αναφέρει ότι η Ace R μπορεί να φτάσει τα 297 χλμ/ώρα (μην ξεχνάτε, είναι ‘γυμνό’), ενώ μπορεί να φτάσει τα πρώτα 100χλμ/ώρα από στάση σε μόλις 2.7sec.

Και περνάμε στην τιμή. Ε, αυτή είναι λίγο τσουχτερή αλλά είπαμε, είναι ξεχωριστό κομμάτι. Μια muscle bike η οποία θα παραχθεί σε μόνο δέκα κομμάτια. Για αυτό αν θέλεις να κάνεις μία δικό σου, θα χρειαστείς σχεδόν 60.000€.

Ariel Ace R μοτοσυκλέτα
Μια μοναδική muscle bike, εντυπωσιακή και αρκετά μεγάλης αξίας… Αυτή είναι η Ariel Ace R