MotoGP – Νέες λύσεις ψάχνουν στην Ducati για την αεροδυναμική

Η αγωνιστική ομάδα της Ducati στο MotoGP σκέφτεται με ποιο τρόπο θα μπορέσει να αντικαταστήσει επιτυχημένα τα απαγορευμένα αεροδυναμικά πτερύγια, έπειτα από το ‘ναυάγιο’ του επαναστατικού fairing που είχε παρουσιάσει στην αρχή της χρονιάς.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Ιταλική εταιρία ήταν αυτή που πρωτοπόρησε στον τομέα της αεροδυναμικής, φέρνοντας πρώτη τα περίφημα ‘winglets’ στις μοτοσυκλέτες της. Με την απαγόρευση αυτών στο τέλος του 2016, η Ducati έχασε ένα πλεονέκτημα στο οποίο είχε επενδύσει πολύ κόπο αλλά και χρήματα.

Έτσι, ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι η Ducati θα παρουσίαζε την πιο επαναστατική λύση για την αντικατάσταση των πτερυγίων, παρουσιάζοντάς μας την πρότασή της στις δοκιμές του Κατάρ, δύο εβδομάδες πριν τον εναρκτήριο Γύρο που πραγματοποιήθηκε στην ίδια πίστα.

Ducati MotoGP F1 fairing
Το fairing που παρουσίασε η Ducati για την Desmosedici στις δοκιμές του Κατάρ, απορρίφθηκε

Όμως, τα οφέλη του νέου αυτού fairing των Ιταλών ήταν λιγότερα από τα μειονεκτήματα, προσφέροντας σημαντικά μικρότερη τελική ταχύτητα από ότι είχε η Desmosedici με το συμβατικό fairing. Η διαφορά στο Κατάρ έφτασε ως και τα δέκα χιλιόμετρα. Έτσι, η χρήση του για τη συνέχεια έγινε ανέφικτη.

«Πιστεύω ότι είναι αδύνατο να αντικαταστήσουμε τα περσινά πτερύγια ανέφερε ο Dovizioso. «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό ώστε να προσπαθήσουμε (να τα αντικαταστήσουμε), όμως είναι πολύ, πολύ δύσκολο. Είναι μια ισορροπία. Όταν το δοκιμάσαμε (το fairing), διαπιστώσαμε ότι η ισορροπία δεν ήταν αρκετά καλή σε εκείνο το σημείο.»

Για το fairing αλά Formula 1 της Ducati μίλησε και ο Jorge Lorenzo. «Για την ώρα αυτό έχει περισσότερα αδύναμα σημεία από ότι δυνατά, έτσι ακόμη ερευνούμε ωστε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάτι. Όμως θα είναι δύσκολο

Στο μεταξύ, η Ducati και η Honda είναι οι μόνες εταιρίες που δεν έχουν ομολογκάρει έστω έναν νέο τύπο fairing για το 2017, με τις Yamaha, Suzuki, Aprilia και KTM να έχουν παρουσιάσει και δοκιμάσει τα νέα fairing τους έστω μια φορά σε κάποιο αγωνιστικό τριήμερο ως σήμερα.